DOLAR
32,2508
EURO
35,0726
ALTIN
2.464,61
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu yatırımcıların Kıbrıs’a bakışını söyledi – Kıbrıs Emlak Merkezi

Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu yatırımcıların Kıbrıs’a bakışını söyledi – Kıbrıs Emlak Merkezi
02.11.2023 20:09
10
A+
A-

Ortalama 8 senedir gayrimenkul danışmanlığı meydana getiren, Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu, yatırımcılara sundukları portföyleri, hedef ülkelerini, yatırımcıların Şimal Kıbrıs Emlaklarına bakışlarını Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için söyledi. Yatırımcılara verilmesi ihtiyaç duyulan mentörlük hizmetine de değinen Buldu, ülkeye yatırımcı çekmek için önerilerini de sıraladı. İşte Cem Buldu’nun röportajı..

Cem Buldu kimdir?

1987 İzmir doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi İzmir’de tamamladıktan sonrasında 2006 senesinde Türkçe Öğretmenliği okumak için adaya geldim ve yüksek lisans eğitimimden sonrasında Şimal Kıbrıs’ta yaşamaya karar verdim. 2012 senesinden beri gayrimenkul danışmanlığı yapıyorum. Adanın önde gelen firmalarında satış sorumlusu olarak başladığım iş yaşantıma şu anda Latifoğlu Development Ltd.de satış müdürü olarak devam ediyorum.

Yatırımcılara Sunduğunuz portföyünüzde neler var?

Projelerimizi çoğu zaman Gazimağusa Merkez ve İskele Long Beach bölgelerinde gerçekleştiriyoruz. İskele Long Beach bölgesini ilk keşfeden ve bölgede yatırım meydana getiren firmaların başlangıcında geliyoruz. 2005 senesinde yapımına başlayıp tamamladığımız Pearl Villalarımız bölgede yaşamın başlamasının temel unsurlarındandır. Bu projemiz bölgeye, öteki firmaların da dikkatini çekmiş olup, vakit içinde bölge hızla gelişmeye adım atmıştır. Ek olarak Gazimağusa Gülseren bölgesinde, 2019 senesinde son olarak beşincisini tamamladığımız 3+1 dairelerden oluşan İMA apartman projelerimizle de ailelerin 3+1 daire ihtiyacına yönelik yapılar ürettik. Şu anda ise gene İskele Long Beach bölgesinde 1+1, 2+1 dairelerden ve 3+1 penthouse’lardan oluşan Life Square projesini hayata geçirdik.

Sizi öbürlerinden ayıran özellikler neler?

Biz şirket olarak dürüstlük, kalite ve şeffaflıktan yana bir süreç oluşturduk ve bunu ısrarla takip ediyoruz. Doğal olarak bunu meydana getiren tek şirket biziz demiyoruz fakat büyük firmalarda yakalayamayacağınız içtenlik ve diyalog ortamını bizim firmamızda yakalamak fazlaca daha mümkün. Tüm müşterilerimizin süreçleriyle, birebir ve yakından ilgileniyoruz. İnşaatın her aşamasını bizzat kendimiz denetim edebiliyor ve hataya mahal vermemek için uygulamaları fazlaca ince eleyip sık dokuyoruz demek yerinde olacaktır. Butik çalışıyor olmanın avantajlarını, toplu konut meydana getiren firmalara nazaran daha efektif kullanabiliyoruz. Örnekle; 900 hanelik bir projede tüm müşterilerle birebir ilgilenmek şeklinde bir şansınız olması imkansız fakat biz 55 dairelik Life Square projemizde en ince detaylara kadar kendimiz ilgilenebiliyoruz.

Hedef kitlenizde kimler var? Hangi ülke/Hangi Gelir Düzeyi?

Hedef kitlemizde başta K.K.T.C. vatandaşları olmakla beraber, şu anda İskele Long Beach bölgesinde inşaat yapıyor olmamız hasebiyle, bölgeye yatırım yapmakta olan ülkeler bizim de temel pazarımızı oluşturuyor. Bunlar Rusya, eski Sovyet ülkeleri, Avrupa, İskandinav Ülkeleri, Balkan ülkeleri, Şimal Irak, İran vb.dir. Şu anda yapmakta olduğumuz Life Square projemizden; Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Türkmenistan, Belarus, Fransa, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan şeklinde ülkelerin vatandaşları hali hazırda gayrimenkul alımı yapmış bulunmaktadırlar. Projemizde metrekare fiyatlarımız bölgede iş meydana getiren öteki firmaların altında olduğundan orta gelir grubuna hitap etmiş olduğu şeklinde, konum değerinden ve metrekare büyüklüklerinden dolayı üst gelir grubuna da hitap etmektedir.

Yatırımcılara ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Yatırımcılarımızı ailemize katılan yeni bireyler olarak gördüğümüz için tüm süreç süresince müşterilerimizle sıkı bir kontakt içerisindeyiz. Satışı yaparken, bölgenin kıymeti, değerleme hızı ve oranı, alım prosedürleri, nerelerden alım yapmış olup nerelerden alım yapamayacakları şeklinde birçok mevzularda da mentörlük hizmetini parasız bir halde veriyoruz. Çoğu zaman müşterilerimiz; “daha ilkin bu detayları kimseden duymamıştık” şeklinde dönütler veriyor ve bu şeffaflıktan duydukları memnuniyeti kolaylıkla gözlemleyebiliyoruz. Ek olarak şirketimiz mimarlık, mühendislik, müteahhitlik hizmetlerini de talep eden müşterilimize vermektedir. Ana şirketimiz Latifoğlu Ltd. 1965 yılından beri internasyonal taşımacılık, ara koruncak, gümrükleme alanlarında ülkenin önder firmalarındandır. Yurt dışından alım meydana getiren müşterilerimizin eşyalarını evlerinden alıp, K.K.T.C.’deki yeni evlerine teslim edebiliyoruz. Ek olarak ticari faaliyetlerde bulunmak isteyen müşterilerimizin nakliye ve taşımacılık işlemlerinde de danışmanlık ve uygulama hizmetleri vermekteyiz.

Son dönemde mahalli ve Türkiyeli yatırımcıların K.K.T.C. emlaklarına bakışını iyi mi yorumluyorsunuz?

Nüfusumuza bakıldığında mahalli pazarın konut ihtiyacı rakamsal olarak belli. Şu anda sektör bu ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde üretim yapmış ve hala yapmaktadır. Annan planı sürecinde emlak sektörü ciddi bir ivme kazanmış ve Türkiye ile birlikte öteki ülkelerden de ciddi bir emlak talebi oluşmuştur. Bence bu talep hala daha yükselerek devam ediyor. Bu durum şu anda ülkede meydana getirilen emlak yatırımlarının sayısıyla da kendisini göstermektedir. Türkiyeli yatırımcı Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden alım yapmayı doğru ve mantıklı bir yatırım olarak değerlendiriyor. Devletimizde gayrimenkullerin geri dönüş süreleri 12-14 yıl olarak seyretmektedir. Gayrimenkule olan yabancı yatırımcı talebiyle de gayrimenkuller Türk Lirası üstünden değil, döviz üstünden satılmaktadır. Kısacası yaptığınız yatırım çifte kazanç getirmektedir. Hem evin döviz cinsinden kıymeti artmakta hem de dövizin TL karşısındaki yükselişi yatırımcısına Türkiye’de yapılacak bir yatırımdan fazlaca daha süratli ve fazlaca daha çok kazandırmaktadır.

Sizce ne değişirse/iyileşirse ülkeye yatırımcı çekmek daha da kolaylaşır?

Bu mevzu üstünde daima düşünür ve daima düşünce üretmeye çalışırız. Düşünün ki haritada Kıbrıs’ın yerini bilmeyen insanlara, ciddi paralar harcatarak bir gayrimenkul satmaya çalışıyoruz. Bu sorunuza istinaden önerilerimizi birkaç maddeyle sıralayayım;

Devlet kurumlarının gayrimenkul alım süreçlerinde birbirine entegre ve kolaylaştırıcı işlemler ağı kurarak resmi işlemlerin belirli merkezler altında toplanması müşterinin alım yapma düşüncesini pekiştirecektir.
Yabancıların gayrimenkul alım izinleri bürokratik hantallıklardan dolayı 1 ile 1,5 yıl içinde sürmektedir. Tapusu hazır bir gayrimenkulü satarken müşteriye tapuyu 1,5 yıl sonrasında alacaksınız dediğiniz vakit bunun sebebini açıklasanız bile anlamakta zorlanıyorlar.
Harçları düşürerek, yabancılara daha çok gayrimenkul alma hakkı tanımak, develetin vergi kalemlerinde daha çok gelir elde etmesine katkı elde edecektir. 3 ev alan bir yabancı yatırımcı bir tek 1 evin tapusunu alabiliyor. Öteki evler müteahhit firmanın üstünde kalıyor. Bu evlerin vergilendirilmesi fazlaca daha geç oluyor ve devlet ciddi bir gelir kalemi kaybediyor.
Emirnameler de ek olarak yabancı yatırımcıyı ülkeden kaçıran temel unsurlardan birisidir. Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele emirnamesi deyim yerindeyse ülke ekonomisine vurulmuş fazlaca büyük bir darbedir. Devlet alt yapı sorumluluklarını yerine getiremiyor olması dolayısıyla firmalara bir nevi durun biz sizin hızınıza yetişemiyoruz demektedir. 40 konut yapmış olup satabildiğimiz arazinin üstüne 10 konut izni verilince maliyet tutarları yükselmekte ve bu durum da satış fiyatlarını yükseltmektedir. Müteahhit şirket da bu artışı mecburen fiyatlara yansıtmaktadır. Hem yerli hem yabancı yatırımcı bu durumdan etkilenmektedir.
Yurt haricinde meydana getirilen fuar, seminer şeklinde faaliyetlere gidilerek ülkemizin dünyanın dört bir yanında tanıtılmasını istiyoruz. Yurt haricinde meydana getirilen bu tanıtım faaliyetlerine devletin de katkı koymasını ve yanımızda yer almasını istiyoruz. Bu durumla ilgili ne gezim bakanlığı, ne maliye bakanlığı ne de ilgili bakanlıkların herhangi bir emek verme yaptığını duymadım.
Bu ve bunun şeklinde problemler giderilirse ülkemizin emlak gayrimenkul sektörü canlanacaktır. Unutulmamalıdır ki İnşaat sektörü kendisiyle birlikte onlarca sektörü desteklemekte ve binlerce insanoğlunun geçimi sektörün ayakta kalmasına ve kuvvetlenmesine bağlıdır.

İnşaat Firmalarına mesajınız nedir?

Doğru zamanda, doğru mekanda, doğru projeyi üreten, bunu yaparken de kalite, dürüstlük ve şeffaflıktan taviz vermeyen firmalar daima kazanacaktır. Tüm meslektaşlarıma ve sektör çalışanlarına işlerini aşkla ve tutkuyla yapmalarını tavsiye ederim.

Yatırımcılara mesajınız nedir?

Gayrimenkul yatırımcısı fazlaca hususi bir yatırımcıdır. Çoğu zaman uzun vadeli yatırım yapmayı sever. Gayrimenkul alımı yaparken bilhassa marka bilinirliği olan firmalardan alım yapmalarını tavsiye ederim. Şirket daha ilkin nerelerde proje yapmış? Kendi öz kaynaklarıyla mı üretim yapıyor? Projenin yapıldığı arazinin herhangi bir ipoteği var mı? Aynı bölgede yatırım meydana getiren firmalardan fazlaca daha ucuza satış yapıyor ise bunun sebebi nedir? şeklinde soruları muhakkak sormalarını tavsiye ederim. Unutulmalıdır ki parasız peynir bir tek fare kapanında olur. Adamızda yatırım yapmak isteyen her insana mentörlük ve danışmanlık hizmeti vermekten kıvanç duyarız.

Kıbrıs Emlak Merkezi ile alakalı düşünceleriniz neler?

Kıbrıs Emlak Merkezini uzun süredir takip ediyorum. Adadaki emlak sektörü hakkında her türlü bilgiyi bulabileceğiniz bir platform. Kim, nerede, hangi projeyi yapıyor. Hangi proje hangi aşamada, satışlar hangi aşamada, yatırımcı neler yapmalı, müteahhit neler yapmalı şeklinde sektörü geliştirecek bir fazlaca mevzuya değiniyor olmalarından dolayı fazlaca memnunum. Adamızda bence alıcıyla satıcıyı buluşturan en sıhhatli platform Kıbrıs Emlak Merkezi’dir. Kendilerine, bana bu mevzuda söz hakkı verme nezaketini gösterdiği için de ek olarak teşekkür ederim. Her insana esenlikler arzuluyorum.

Etiketler: cem buldu, latifoğlu developmentEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.