DOLAR
34,5486
EURO
36,0773
ALTIN
2.990,91
BIST
9.492,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Şimal Kıbrıs’ta Tereke Oluşturmak ve Maliyetleri

17.09.2023 06:23
6
A+
A-
Şimal Kıbrıs’ta Tereke Oluşturmak ve Maliyetleri

Yakınını kaybedenler, belirli bir süre sonrasında miras bölüşme yoluna giriyor. Yaşamını kaybeden kişinin vefatından sonrasında, geride bıraktığı göç eder ve taşınmaz malların bölüşümü için tereke kurma işlemi başlıyor.
Şimal Kıbrıs’ta tereke oluşturmak iyi mi oluyor? Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…

Tereke, yaşamını kaybeden bir kişinin geride bıraktığı mal varlığı ve borçlarının tümünü kapsıyor. Kişinin ölümünden sonrasında, göç eder ve taşınmaz malların mirasçılar tarafınca paylaşım sürecinin tümüne tereke adı veriliyor.

Vefat eden kişinin, haiz olduğu göç eder ve taşınmaz malların hukuka uygun bir halde paylaşımını yapabilmek adına mirasçılar tarafınca tereke sistemi kuruluyor.

Kıbrıs Emlak Merkezi, Şimal Kıbrıs’ta tereke kurmanın aşamalarını araştırdı.

Tereke Ne Süre Kurulur?

Mirasçılar, vefat eden yakınlarının arkasından istenilen zamanda tereke kurabiliyor. Sadece kalıtım vergisine doğal olarak olması halinde ve bir yılı aşkın bir sürede kurulmaması durumunda vergi ile ilgili faiz ödemesi gündeme geliyor.

Vasiyetnameli ve Vasiyetnamesiz Tereke 

Tereke, vasiyetnameli yada vasiyetnamesiz olarak iki şekilde oluyor. Vasiyetnameli terekede, vasiyetçinin göç eder yada taşınmaz malının ölümünden sonrasında verilmesine ilişkin niyetini içeren yazılı yasal beyan.

Vasiyetnamesiz tereke ise, kişinin herhangi bir malını birine bıraktığına dair yasal bir belgenin olmaması.

Tereke kurulması ile ilgili KKTC’de yürürlükte olan 10/1971 sayılı yasanın altında Bölüm 189’da Terekelerin İdaresi, Bölüm 195’te de Vasiyetnameler ve Kalıtım başlıklı mevzuat uygulanıyor.

Tereke için Lüzumlu Evraklar

  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi, 
  • Kişinin tasarrufunda bulunan göç eder yada taşınmaz mallarla ilgili mal beyanları, 
  • Koçanlar ve bankada para var ise hesap bilgisi, 
  • Varislerin kimlik kartları ile beraber avukat vasıtasıyla mahkeme mukayyitliğine müracaat yapılıyor.

Kimler Tereke Kurabiliyor?

Merhumun ailesi, yakınları yada merhumdan alacaklı olan kişiler de merhumun terekesini kurabiliyorlar.

KKTC Anayasası’nda Tereke

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’na nazaran, “Her yurttaş, iyelik ve miras haklarına haizdir. Bu haklar, kamu yararı amacıyla ve yasa ile sınırlanabilir”. Miras hakkı ile iyelik hakkı aynı maddede “Toplumsal ve Ekonomik Haklar, Özgürlükler ve Ödevler” Kısmı’nde düzenlenmiştir.

KKTC yasalarına nazaran eğer evladınız var ise, vasiyetname bırakmadan vefat etmeniz halinde mallarınızın 1/6’sı eşinize, geriye kalan 5/6’sı ise çocuklarınıza kalıyor. 

Terekenin Maliyeti 

Şimal Kıbrıs’ta, tereke oluşturmak çoğu zaman bir avukat aracılığı ile oluyor. Sadece bunun haricinde noterler, emlak acenteleri hatta devletten emekli mevzuyla ilgili data sahibi kişiler bile tereke süreci ile ilgileniyor. Haliyle tereke sürecini yönetecek kişiye ve terekenin boyutlarına nazaran fiyatlar değişiyor. O yüzden Şimal Kıbrıs tereke maliyeti araştırması yaparken, birkaç ayrı yerden fiyat almanız daha sıhhatli olabilir.

Etiketler: terekeEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.