Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantıları sebebiyle New York’ta bulunmuş olduğu sırada Sputnik’e  izahat icra eden Tatar, “Dost ülkelerle, ticari potansiyele haiz ve büyük ümit vaat eden bağlarımızı geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Rusya da onlardan biri” ifadesini kullandı.

Rusya’yla ilişkilere büyük kıymet verdiklerini kaydeden Tatar, bunun büyük seviyede Rusya-Türkiye yakın ilişkilerinin sonucu bulunduğunu belirterek, “Türkiye üstünden bağlantılarımız var. Rusya ile ticaretimiz var. Buna ticari ve ziraat ürünlerimizin tedariki de dahil. Türk şirketleri üstünden ticaretimiz var. Bana nazaran ticareti kesinlikle genişletmeliyiz” dedi.

KKTC’nin 27 ülkede temsilciliği bulunduğunu, yeni ofisler açılması için de görüşmeler yapıldığını kaydeden Tatar, bu amaçla yeni diplomatlar yetiştirilmesi için Dışişleri Bakanlığı’na yeni istihdamlar yapıldığını da belirtti.

Tatar, “Yeni diplomatlar yetiştiriyoruz, şundan dolayı olabildiğince fazla ülkede ofisimiz olmasını istiyoruz” dedi.

“Ümit ederim Moskova’yla direkt tayyare seferleri adım atar”

Rusya’dan Şimal Kıbrıs’a Türkiye üstünden tayyare trafiğinin fazlaca yoğun olduğuna dikkat çeken Tatar, “Rusların Moskova’dan havalimanımıza direkt seferler düzenlemeyi kabul edeceğini umuyorum” ifadesini kullandı.

Adını vermediği iki Rus havayolu şirketinden müracaat aldıklarını söyleyen Tatar, “Bu firmalar yada ötekiler, direkt sefer isteyebilir. Buna onay vermeye hazırım, şundan dolayı bu tüm tarafların çıkarına olacak” diye kaydetti.

Rusya ve Şimal Kıbrıs içinde direkt seferlerin açılmasıyla ilgili görüşmelerin geçen yıldan beri devam ettiğini, lakin hemen hemen hiçbir somut adımın atılmadığını belirten Tatar, ülkede minimum 50 bin Rusya vatandaşının yaşadığına ve Rusya’yı ziyaret etmek isteyen Kıbrıslı Türk sayısının fazlaca olduğuna dikkat çekerek, iki ülke içinde direkt tayyare seferlerinin büyük ehemmiyet taşıdığını kaydetti.

Rusya’nın açacağı konsolosluk

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Rus medyasına konuşmasında, yıl sonuna kadar Rusya’nın Şimal Kıbrıs’ta konsolosluk açmayı düşündüğü de hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, mevzuya yönelik “Bildiğiniz şeklinde Rus hükümeti Şimal Kıbrıs’ta bir konsolosluk açmayı düşünüyor şundan dolayı burada fazlaca sayıda Rus var. Ümit ederim gerçekleşir” dedi.

Tatar, konsolosluğun açılması mevzusunun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin içinde meydana getirilen görüşme esnasında kararlaştırıldığını belirtti ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan bizlere bu mevzuyu Putin ile görüştüğünü ve Putin’in, kendisine,  Şimal Kıbrıs’ta bir misyon açılması için ‘yetkilendirme yapmış olduğu’ bilgisini verdiğini söylemiş oldu. Bu ileriye doğru atılmış bir adımdır” dedi.

İki devletli çözüm

Kıbrıs’ta bulunacak çözüm için müzakerelerin iki eşit devlet zemininde yapılabileceğini tekrarlayan Tatar, “Egemen eşitliğimiz tanınmalı. Kıbrıs’ta çözüm bulmanın başka yolu yok” ifadelerini kullandı.

Rum önder Nikos Hristodulidis’in federasyon modelinde ısrarcı olduğunu kaydeden Tatar, bu ısrar sürdükçe, Hristodulis’le sadece  enerji, organik kaynaklar, su, göç şeklinde iki tarafı ilgilendiren mevzularda konuşabileceğini söylemiş oldu.

Erkan: 2025 istikrar dönemi olacak

Erkan: 2025 istikrar periyodu olacak

İki devletli çözüm modelinin adil, sürdürülebilir ve ergonomik bulunduğunu vurgulayan Tatar, “şundan dolayı 60 senedir onların da bizim de ayrı devletlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Tatar, Rumlarla eşitlik temelinde organik kaynakların paylaşımını konuşabileceklerini, Türkiye’den gelen suyu paylaşabileceklerini ifade ederek, bu şekilde bir çözümün büyük bir potansiyel barındırdığını altını çizdi.

Tatar sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu şekilde bir çözümden Kıbrıslı Türkler, Rumlar, Türkiye ve Yunanistan, dolayısıyla tüm bölge yarar sağlar.  Biz insan hakları şampiyonluğu, sulh ve evrensel değerler şampiyonluğu yapanlardan saygı bekliyoruz. Söz mevzusu Kıbrıs Türkü olunca tüm değerleri unutuyorlar. Bizim olimpiyat şampiyonu olabilecek sporcularımız var fakat ambargolar sebebiyle yarışmalara katılamıyorlar. Rumların propagandası sebebiyle yarış dışı kalıyoruz. Sportif, kültürel, tüm aktivitelerden dışlanıyoruz. Şundan dolayı oraya Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı altında gitmiyoruz”.

Rum yönetiminin devamlı “haklarınızdan vazgeçin, bizlere katılın, biz size haiz çıkarız” propagandası yaptığını aktaran Tatar, bunu asla kabul etmeyeceklerinin de altını çizdi. Tatar, “bu bizim için intihar olur” dedi.

“Kıbrıslı Türklerin egemenliği tanınmalıdır” diyen Tatar, bu haklı tezi dünyaya anlatmak için mücadeleye devam edeceğini altını çizdi.