Töre, Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan’ı ziyaret etti

Töre, Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan’ı ziyaret etti

Besim, Meclis konuşmasından, en öncelikli meselenin “hastaların hekime ve ilaca kolay ulaşılabilmesi için hükümetin çabuk olarak alması ihtiyaç duyulan önlemler ve kurması ihtiyaç duyulan denetlenebilir sistem” bulunduğunu belirtti.

“Yapılması gerekenler”
CTP Milletvekili Dr. Filiz Besim atılması ihtiyaç duyulan adımları şu şekilde sıraladı:
*Kamu hastanelerinde, sıhhat merkezlerinde hasta ilaca uzun vadeli ve kolay erişebilmelidir. Hastanelerde ilaç olmalıdır.
*Kronik hastalara ilaçlar doktorlarının öngörüsü doğrultusunda 3-6 aylık periyodlarla verilmelidir.
*Kamu hastanelerde yazılan ve hastane eczanesinde olmayan ilaçları sigortalı hastalar hususi eczanelerden de alabilmelidir.
*Bilhassa kronik hastalar için İlaç poliklinikleri artırılmalıdır, hastaların ilaç yazdırmak için kuyruklarda beklememesi sağlanmalıdır.
*İlaç takip sistemi çabuk olarak hususi eczaneleri de kapsayacak şekilde kurulmalıdır.
*İlaç Eczacılık Dairesi çabuk olarak güçlendirilmelidir.
  
“Sistemi tekrardan kuralım”
Genel Sıhhat Sigortası’nı artık raftan indirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Besim, “Kamu Sıhhat Çalışanları, Döner Ana para ve Hasta Haklarını tekrardan konuşalım, hastanede 15.00’e kadar poliklinik hizmeti verelim” şeklinde konuştu. Sıhhat sisteminin tekrardan kurulması ve güncellenmesi çağrısını meydana getiren Besim, son 4 senelik UBP hükümetlerinde sistemi değil, ilaç yokluğunu, bitirilemeyen hastaneleri, neredeyse sıfırlanan koruyucu sıhhat hizmetlerini ve hastanın hekime ve tetkiklere erişme güçlünü tartıştıklarını beyan etti. Besim, kontrolsüz nüfus akışı sebebiyle son yıllarda KKTC’ye gelen kontrolsüz nüfus akışı tüberküloz vakalarında da artış olduğuna dikkat çekti. CTP Milletvekili Dr. Filiz Besim, Meclis konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bilmeliyiz ki; nüfus politikası olmadan, nüfusumuzu bilmeden, kaçak emek harcama ve üniversite yaşamını denetlemeden ne muntazam bir sıhhat sistemi kurabiliriz ne de kendimizi hastalıklardan koruyabiliriz. Hastalarımıza ilaç, hastane, laboratuvar yetiştiremeyiz.”