Bu bölümde, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Öteki Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişim) Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesi mevzusu ele alındı.

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali tasarı üstüne söz aldı ve yasa kapsamında maaş ve yaşam pahalılığı benzer biçimde mevzularda mağduriyet yaşandığını o yüzden ivedilik talebine pozitif olduklarını ve destek vereceklerini söylemiş oldu, sadece yasanın bütünlüklü bir halde ele alınmasının daha köklü bir çözüm olacağını kaydetti.

Denktaş: Biz önce ‘Kıbrıslı Türk’ kimliğimize sahip çıkmalıyız

Denktaş: Biz ilkin ‘Kıbrıslı Türk’ kimliğimize haiz çıkmalıyız

Hatta bu yasanın ortadan kaldırılmasının daha doğru olacağını ifade eden Şahali, yasa gücündeki kararnamelere de değindi, bunların yasal hale getirilmesi icap ettiğini belirtti.  

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, yasa tasarısı ile yapılacak değişikliklerin ortak uzlaşıyla yapıldığını, yaşam pahalılığı yansıması ile ilgili düzenleme içerdiğini, sadece Meclis’in yeni açıldığı için ivedilikle bu yasa tasarısının bugün geçirileceğini ve onaylanmasıyla da geriye dönük ödemelerin yapılacağını söyledi. Berova, yasalar ve yasa gücünde kararnamelerin üstünde de ciddi emekler yapıldığını, sadece bir süreç alacağını işaret etti, yasa tasarısına muhalefetin destek vermesini olumu olarak gördüklerini söylemiş oldu.

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın’ın, vergi düzenlemeleri ile ilgili bir emekleri olup olmadığını sorması üstüne Berova, bu şekilde bir emek vermeyi yaptıklarını ifade ederek, bunun neticelerini paylaşacağını kaydetti.

UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay da, gündemlerinde bir oldukca mühim yasa tasarıları bulunduğunu ifade ederek, ülkenin gelir artırıcı yasaları ile bankacılıkta ülkenin önünü açacak yasa tasarılarını ele aldıklarını kaydetti ve komite çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.  

Konuşmaların peşinden yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Genel kurulda hemen sonra Meclis Başkan Yardımcısı, CTP Girne Milletvekili Erdem Özdenefe’nin sunmuş olduğu Askeri Kabahat ve Cezalar (Değişim) Yasa Tasarısı Önerisi ele alındı.

Özdenefe, tavsiye üstüne söz alarak, bugün CTP olarak iki önerileri bulunduğunu sadece Ceza Yasası ile ilgili öneriyi, geri çektiklerini, kurulacak Ad-hoc komitede görüşüleceğini beyan etti ve lüzumlu katkıların yapılacağına inanç belirtti.

Özdenefe, Askeri Kabahat ve Cezalar Yasası ile ilgili gündeme getirdikleri değişim önerilerini madde madde anlatarak, mesela yasa değişimleri kapsamında ölüm cezasının çıkarıldığını, bu kapsamda basın özgürlüğü, ifade, fikir özgürlüğü, temel hak ve özgürlükler, insan hakları benzer biçimde mevzularla ilgili detaylı bilgiler verdi, genel kurulun lüzumlu duyarlılık ve katkıyı ortaya konacağına inandığına vurgu yapmış oldu.

UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun da, CTP Grubunun önerisine UBP olarak ivediliğine pozitif oy vermeye hazır bulunduğunu, bilhassa ölüm cezasının kaldırıldığını, bu kapsam dahilinde değişim önerisi ve maddelerinin görüşülmesine pozitif oy kullanacaklarını kaydetti.    

Konuşmaların peşinden tavsiye oybirliğiyle kabul edildi.