Devrim DEMİR
Covid-19 salgını sebebiyle iki senedir bocalayan karşı karşıya eğitimin bu dönem Eylül’ün ilk haftası başlaması hedefleniyor sadece hem artan vakalar hem de aşılama hızı kaygılandırıyor.
Eğitim uzmanları artan vakalar sebebiyle okulların açılmasından kaygı duyarken, sendikalar öğretmenlerin kaçının aşılandığına dair veri olmadığını söylemiş oldu.
Öğretmen sendikaları, Eğitim Bakanlığı ile meydana getirilen görüşmelerde 2021-2022 eğitim yılının Eylül’ün ilk haftası açılmasının hedeflendiğini kaydetti.
KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Eğitim ve Sıhhat Bakanlığı’nın öğretmenlere yönelik aşılama takvimi uyguladığını sadece kendileri ile veri paylaşılmadığını açıkladı. Maviş, büyük bir kısım öğretmenin aşılamaya gittiğini sadece ellerinde net bir sayı olmadığını açıkladı.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmen Sendikası Başkanı Ozan Elmalı, aşılama ile ilgili öğretmenlere özgü bir planlama olmadığını kaydetti.
“Aşılamaya yönelik bir kayıt, istatistik bir informasyon yok”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, okulların açılması ile ilgili eğitim sendikalar ve Tabipler Birliği ile bir emek harcama başlattıklarını ve bu çalışmanın devam ettiğini kaydetti. Eğitim Bakanlığı’nın bayramdan ilkin bir toplantıya çağırdığını ifade eden Elcil, “Öğretmenlerin aşılanmasına yönelik elimizde bir veri yok. Kaç şahıs aşılandı, aşılanmadı ne yazık bilmiyoruz” dedi.
Öğretmenlere yönelik bir aşı emek vermesi yapılamadığını belirten Elcil, bir kısım öğretmenin aşılandığını bazı kesimlerin ise aşı olmak istemediklerini kaydetti. Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, okulların Eylül ayının ilk haftasında açılmasının planlandığını kaydeden Elcil şöyleki devam etti: “Küçücük bir adada yaşıyoruz. Şuanda aşıya yönelik elimizde bir kayıt yok. İstatistik Kurumu olmasına karşın, resmi bir informasyon yok. Ağustos ayında öğretmenlere yönelik aşının bitmesi gerekmekte. Eğitim yılının başlaması hepimizin beklediği bir şey, öğretmenler de karşı karşıya eğitimi bekliyor. Hükümetin de bu yönde emekler yapması gerekiyor. Okullarda temizlik, personel durumu denetim edilerek bunlar aşılmalı. Online eğitimde alt yapı eksiklikleri sebebiyle yaşanmış olan motivasyon eksikliğini hep beraber gördük. Hükümet ve Eğitim Bakanlığı Ağustos ayının 20’sine kadar, diyalog içinde olarak her şeyi denetim etmeli. Okulların açılması temel beklentimiz.”
“Lüzumlu önlemler alınmalı, okulları yeni dönemde güvenli şekilde açık tutmak isteriz”
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmen Sendikası Başkanı Ozan Elmalı, bilhassa aşılama ile ilgili öğretmenlere özgü bir planlama olmadığına vurgu yapmış oldu. Elmalı, “Araya dinlence girdi, bazı öğretmenler aşı olma mevzusunda zorunluluk olup olmadığını sordu” diye konuştu.
Meydana getirilen programla, Eylül ayının ilk haftasında 2021-2022 yeni eğitim yılının başlanmasının hedeflendiğini kaydeden Elmalı, Tabipler Birliği ve KTOEÖS’ün ortak bir emek harcama yaptığını, vakaların artması halinde okulların iyi mi kapanacağına yönelik planlama yapıldığını söylemiş oldu. Bununla ilgili bir kitap hazırladıklarını, Pazartesi günü yaptıkları emekleri içeren kitapçığın değerlendirmeye sunulacağını kaydeden Elmalı, “Sağlıkçılar ve Tabipler Birliği’nin önerileri doğrultusunda hem aileleri, hem öğrencileri, hem de toplumu bu planlama ile ilgili bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Yeni eğitim senesinde, okulları açık tutmak istiyoruz. Eğitim Bakanlığı ile tekrardan düzenlemeler için bir araya geleceğiz” dedi.
Ozan Elmalı, “Bilhassa Temmuz ayında olay artışının da hızına dikkati çekmek isterim. Bayram, 20 Temmuz görüntülerini de gördük. Cemiyet salgınla ilgili hassasiyeti unutarak, tedbiri elden bıraktı. Olay sayılarının düşmemesi eğitim açısından ciddi sıkıntılar yaratacak. Bu durum kaygı verici” şeklinde konuştu.
“Tam zamanlı eğitim için vakaların 100’ün altına düşmesini istiyoruz”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Eğitim ve Sıhhat Bakanlığı’nın öğretmenlerin aşılanmasına yönelik aşılama takvimi uyguladığını kaydetti. Öğretmenlerin büyük bir kısmının aşılanmaya gittiğini ifade eden Maviş, bununla ilgili net bir rakamın olmadığını söylemiş oldu. Eylül ayında okulların problemsiz açılmasını talep ettiklerini kaydeden Maviş, karşı karşıya eğitim için de bir ekip hazırlıkların yapılması icap ettiğinin altını çizdi. Sıhhat ve güvenlik önlemleri ile ilgili bir rehber hazırladıklarını dile getiren Maviş, Tabipler Birliği ile emek harcama yaptıklarını, bu çalışmada kaç vakadan sonrasında uzaktan eğitime geçileceği ile ilgili tespitleri bulunduğunu söylemiş oldu. Olay sayılarının günde 100 civarı seyrettiğine de dikkati çeken Maviş, “Tam zamanlı eğitim için olay sayıları 100’ün altına düşmeli. Mühim olan okulları güvenli bir halde açık tutmak ve karşı karşıya eğitimi tekrardan başlatmak” şeklinde konuştu.
Eğitim Bilimci Kemal Akkan Batman:
Eğitim Bilimci Kemal Akkan Batman, artış gösteren vakalar sebebiyle ciddi endişeleri bulunduğunu, dördüncü dalganın Avrupa’da fazlaca etkili bulunduğunu dile getirdi. Hükümetin hala esnek davranması, ciddi önlemler almamasının da olay artışında etkin bulunduğunu kaydeden Batman, “Aşı mevzusunda da bir ekip endişeler var, hala eşitsizlik sürüyor” dedi.
Aşıların, salgını önleyecek seviyede olmamasının okullara da yansıyacağını ifade eden Batman, “Yalnız öğretmenler değil, rehberler, talebe taşımacılığı meydana getiren şoförler gecikmeden aşılanmalı. Bu, gecikmeden bir an ilkin yapılmalı” dedi.
Eylül ayının ilk haftasında okulların açılması hedefi ile ilgili ekip endişeleri bulunduğunu da dile getiren Batman, tam aşılanma yapılmadan okulların açılmaması icap ettiğini söylemiş oldu. Vakalarda ciddi bir artış bulunduğunu, kişilerin de okulların açılmasına ilişkin ciddi tepkiler oluşturduğunu kaydeden Batman, varyantların da fazlaca süratli bir halde arttığını, bunun fazlaca kaygı verici olmakla birlikte fazlaca düşündürücü bulunduğunu ifade ederek, “Bu süreçte sağlıkçıları öngörülerini izlemeliyiz” dedi.
Eğitim Bilimci-KEAB Başkanı Salih Sarpten:
Eğitim Bilimci-KEAB Başkanı Salih Sarpten “Okulların açılış zamanı olan Eylül’e yaklaştıkça talebe, öğretmen ve anne-babalarda gene karşı karşıya eğitime başlayamama kaygısı artmaktadır” diye konuştu. Sarpten, “Eğitimin başlaması için lüzumlu tüm hazırlıklar sistemdeki tüm bireylerin aşılanması, okul ortamlarında toplumsal mesafenin korunması tamamlandı mı ya da Eylül ayına kadar tamamlanması için lüzumlu tedbirler alınmış oldu mu?” sorusunu hükümete yöneltti.
Okullarda ihtimaller içinde bir bulaş durumunda uygulanacak “Eğitim Acil Durum Planı” ile ilgili Eğitim Bakanlığı’nın ne tür önlemler aldığının da bilinmesi gerektiğine değinen Sarpten şöyleki devam etti: “Karşı karşıya eğitime geçilmesi durumunda herhangi bir okulda ortaya çıkacak pozitif vakanın ve/yada temaslı fert olunması durumunda işe koşulacak ‘Eğitim Acil Durum Planını’ oluşturması gerekiyor. Son iki öğretim yılını okulundan uzakta geçiren evlatlarımızın okul adaptasyonları, devamlı olarak ev ortamında kalma ve ekran başlangıcında tahsil yapmadan meydana gelen ruhsal sıkıntılarını gidermeye yönelik herhangi bir uygulamaları sisteme entegre etmeleri gerekiyor. Bakanlık, nitelikli bir uzaktan eğitim platformu kurarak, sırf bu nedenden dolayı yaşanmış olan fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırması gerekiyor. Ve en önemlisi, son iki öğretim senesinde yaşanmış olan eğitim kayıplarının giderilmesi için destek programlarını da içeren bir anlayışla ciddi bir planlama ve programlamanın yapılması gerekiyor. Tüm bu hazırlıkları yapmadan okulları açmanın hiçbir anlam ifade etmeyeceği benzer biçimde fırsat eşitsizliğini derinleştirerek yaşanmış olan eğitim kayıplarını daha da artırmaktan başka bir işe yaramayacağı da gün benzer biçimde ortadadır”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tabip Fadime Tülücü:
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tabip Fadime Tülücü, okulların açılmasını hem veli hem de bir hekim olarak desteklediğini kaydetti.
Sendikalarla ilgili yaptıkları ortak bir çalışmaya dikkat çeken Tülücü, vakaların artışta olduğuna işaret etti. Yeni varyantların ortaya çıktığını kaydeden Tabip Tülücü, aşının da uzun bir süre hayatımızda olacağını açıkladı. Vakalardaki hareketliliğin sebebini öngören bir bilim dalı olmadığını da kaydeden Tülücü, “Cemiyet, Covid’le yaşama fikrine alışmış benzer biçimde. Okulların pandemi kuralları çerçevesinde açılmasını destekliyorum” dedi.
Devletin de saydam olması gerektiğine dikkati çeken Tülücü, bakanlığın okullarda ne kadar tedbir alındığını duyurmak zorunda bulunduğunun altını çizdi.
Temmuz ayında olay sayısı taburcu sayısından fazlaca fazla:
Ülkede olay sayılarındaki artış 01-23 Temmuz tarihleri arasındaki Sıhhat Bakanlığı’nın günlük yayımladığı verilere yansıdı. Olay sayılarındaki ürküten artış hızla devam ederken, taburcu sayısındaki düşüş dikkati çekti.
Temmuz ayının ilk üç haftasında yaşları 101 ile 53 içinde değişen 4 şahıs Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi. 2020 yılından bu yana Covid-19 tanısı sebebiyle hastanede tedavi gören ve yaşamını kaybeden şahıs sayısı 39’a terfi etti.
01-23 Temmuz tarihleri içinde 1934 ‘mahalli’, 2342 ‘pozitif’ toplam olay tespit edilirken, bu tarihler içinde taburcu edilen şahıs sayısı 1345.