Tabipler Birliği ve Öğretmen Sendikaları, ‘eğitimin kesintisiz devamlılığı’ için kılavuz hazırladı, Okulların bir ilçede EN SON KAPANAN, öteki sektörlerden ÖNCE, İLK AÇILAN kurumlar olması gerektiğine vurgu yapmış oldu.
Yalnız aşılama, maske, hijyen ve toplumsal mesafe kurallarının uygulanmasının tek başına kafi olamayacağını hatırlatan Tabipler Birliği ve Öğretmen Sendikaları, eğitim öğretim faaliyetlerinin tekrardan organize edilebilmesi için bir takım adımlar atılması icap ettiğinin altını çizdi.
Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu şu şekilde:
Tahsil ve eğitim hakkı KKTC Anayasası’nda güvence altına alınmıştır ve Anayasa’nın 59. maddesi 4. bendinde belirtildiği benzer biçimde; halkın tahsil ve eğitim gereksinimlerini sağlama devletin başta gelen ödevlerindendir. Devlet, sosyoekonomik düzeyi ne olursa olsun, tüm topluma eşit ve erişilebilir bir tahsil ve eğitim hakkı sunulması ödevini pandemi döneminde de yerine getirmek için tüm çabayı göstermelidir.
Devletin bu görevini pandemi döneminde de yerine getirmesini sağlamak amacıyla, eğitimin kesintisiz devamlılığının toplumumuzun geleceği için öneminin bilincinde olan örgütler KTTB, KTÖS, KTOEÖS olarak bu kılavuz niteliğindeki dokümanı hazırlamış bulunmaktayız. Gelecek nesillerimizin daha çok kayba uğramaması esas hedefimiz ve motivasyonumuzdur.
Okulların açık tutulması yada kapatılması sonucu, yerleşim birimindeki olay sayısından bağımsız olarak ele alınmalıdır. İlçedeki tüm sektörler kapanmış olduğu halde olay sayıları hala denetim altına alınamıyorsa ve hastaneler ve yoğun bakımların kapasitesinin aşılmasından kaygı ediliyorsa, sadece o vakit okulların kısa süre ile kapalı tutulması gündeme gelebilir. Okullar bir ilçede EN SON KAPANAN, öteki sektörlerden ÖNCE, İLK AÇILAN kurumlar olmalıdırlar.
Yalnız aşılama, maske, hijyen ve toplumsal mesafe kurallarının uygulanmasının tek başına kafi olamayacağını hatırlatır, eğitim öğretim faaliyetlerinin tekrardan organize edilebilmesi için bir takım adımlar atılması icap ettiğinin altını çizeriz. Bu anlamda aşağıdaki hususlar eğitimin planlanabilmesi açısından önemlidir.
Toplumumuzun sağlığı ve eğitiminin önde gelen örgütleri olarak hedefimiz ortak çalışmanın ürünü olan bu kılavuzun, Eğitim ve Sıhhat Bakanlığı ile istişare halinde uygulanmasını sağlamaktır.
Tavsiyeler ve Kılavuz;
Okullar açılmadan bölgesel hizmetiçi eğitim kursları benzeri bir uygulama ile öğretmenler, veliler ve öğrenciler için bilgilendirme toplantıları, kamu spotları ve toplumsal medya paylaşımları yapılmalıdır.
Hem okullardaki işleyiş, hem de çocuklar ve ailelerinin pandemi süreci ile ilgili farkındalıklarının pekişmesinin sağlanması amacıyla aile bilgilendirmeleri okullar aracılığı ile koordine edilip sağlanmalıdır.
Okullarda öğretmenler ve/yada okul yönetimleri ailelerle yazışma grupları oluşturarak gerektiğinde telefonla gerektiğinde SMS ile yada online yazışma sağlayacak şekilde ailelerin bilgilerine ulaşıp lüzumlu ağı kurmalıdırlar.
Okullar kendi öz yapılarına bakılırsa bir fiil planı oluşturmalıdırlar. Bu bağlamda her okulun bir “Okul Pandemi Kurulu” olmalıdır. Bu kurulda okul yönetimi, öğretmenler ve okul aile birliği temsilcisi olmalı ve Sıhhat Bakanlığı ile koordineli bir halde çalışmalıdır.
“Okul Pandemi Kurulu” okul içi düzenlemelerde bakanlığın belirlediği ana kuralların dışına çıkmayacak şekilde kendi kararlarını alabilir. Sadece yaşadıkları her problem ve olay ile ilgili ne olursa olsun İlköğretim yada Orta Öğretim Dairesini bilgilendirmelidir. BHÜK’nin almış olduğu karar doğrultusunda bölge rengine bakılırsa öğretmen ve öteki çalışanlara tertipli PCR yada antijen testi uygulanmalıdır.
Eğitim Bilim Danışma Komisyonu ivedilikle oluşturulmalıdır. KTTB, öğretmen sendikaları, akademisyenler, Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı yetkililerinden oluşacak olan bu komisyona bağlı alt komisyonlar oluşturup (sıhhat/güvenlik, eğitim planlaması, ölçme/değerlendirme, rehberlik servisleri) istişareye dayalı, güncellenen bilgiler ışığında kararlar üretmeli, bu kılavuzda komisyon tarafınca güncellenmelidir.
Şoförler ve refakatçilere aşılılara haftada 1, aşısızlara 3 günde 1 kere tertipli olarak COVİD-19 tarama testi (Antijen/PCR) yapılması zorunludur.
5- Okula toplu taşıma araçları haricinde kendi imkanlarıyla gelen öğrencilerin sıcaklığı ölçülüp içeriye alınıncaya kadar kendisine refakat eden şahıs var ise okul haricinde bekleyecektir.
Öğretmen yada öğrencinin ailesinde pozitif bir olay tespit edilmesi durumunda;
Vakanın tespit edilmiş olduğu ailedeki öğretmen yada talebe yakın temaslı kabul edilir.
. Okul öncesi, 1, 2 ve 3. sınıflarda kalem, silgi açacak vb. araç-gereç alışverişi sık olması sebebiyle pozitif olay çıkması durumunda tüm derslik yakın temaslı kabul edilir. Bu sınıftaki tüm öğrenciler yakın temaslı kabul edilerek eve gönderilir ve 10 gün süresince temaslı takibine alınır.
Kreşlerde de öğretmen yada öğrencilerden birinin okula pozitif olduğu halde gelmesi durumunda bu sınıftaki öğrencilerin hepsi yakın temaslı olarak kabul edilerek eve gönderilir ve 10 gün süresince temaslı takibine alınır.
Temaslı kabul edilenler;
Yakın temaslı kabul edilenler;
Tablo: İlçe bazlı okul açılma ve kapanma kararlarına esas oluşturacak kriterler ve okullarda alınacak önlemler
*İlçe bazında yükselen olay sayıları eğitimin sürdürülebilirliğini etkilemeye başlayacaktır. Eğitimi kesintisiz ve sürdürülebilir hale getirebilmek adına genel taramalar planlanmalıdır. Bu bağlamda;
Turuncu kodunda olan ilçelerde; her sınıftan rastgele seçilecek öğrencilere haftada 1 kez tarama testleri uygulanması
Kırmızı ve Koyu Kırmızı kodunda olan ilçelerde; her öğrenciye haftada 1 kez tarama testleri uygulanması
**Okulların açık tutulması yada kapatılması sonucu yerleşim birimindeki olay sayısından bağımsız olarak ele alınmalıdır. İlçedeki tüm sektörler kapanmış olduğu halde olay sayıları hala denetim altına alınamıyorsa ve hastaneler ve yoğun bakımların kapasitesinin aşılmasından kaygı ediliyorsa, sadece o vakit okulların kısa süre ile kapalı tutulması gündeme gelebilir. Okullar bir ilçede EN SON KAPANAN, öteki sektörlerden ÖNCE, İLK AÇILAN kurumlar olmalıdırlar.
**Öğrenciler süratli kontrol ile haftalık tarandığında ve derslik mevcudu kırmızı kod için 25, koyu kırmızı kod için 20’nin altında olacak şekilde seyreltildiğinde açık tutulabilir.
***Sürdürülebilir eğitimin sağlanması için okulların açık kalmasını sağlamak adına, ilçe genelinde pandemi önlemleri arttırılmalıdır. Böylece ilçede görülen olay sayısının azaltılması hedeflenmelidir. İlçe ve gerekirse ülke genelinde alınacak engelleme önlemleri ile pandeminin denetim altına alınmasıyla eğitimin kesintisiz olarak devam etmesi sağlanacaktır.
***Yüksek riskli aktiviteler; (KKTC Sıhhat Bakanlığı COVİD-19 aktivite riskleri 7/7/2021)
-Spor salonuna gitmek
-Restoranın kapalı alanında yiyecek yiyecek
-Yüksek yada tam temaslı spor yapmak (futbol, basketbol vb.)
-Gece kulübü
-Yurt/Lojman
-Şantiye
-Yaşlı bakım evi
-Kumarhanelere (Casino) gitmek
-İbadethanede toplu ibadete katılmak
-Büyük konser mekanlarına gitmek
-Spor stadyumunda bir etkinliğe katılmak
-Açık büfe yiyecek servisi meydana getiren mekanlar (kapalı alan)
-Bar/club/disko’ya gitmek
-Beyazperdeye gitmek
-Bet ofis/web kafe
-Masaj/SPA salonları
Kaynaklar:
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB)
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)