DOLAR
34,5714
EURO
36,2295
ALTIN
2.995,28
BIST
9.377,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Stopaj Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

29.08.2023 14:53
11
A+
A-
Stopaj Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

Gayrimenkul sektöründe stopaj ne anlama geliyor?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Şimal Kıbrıs’ta emlak satın alırken ödenen vergilerden biri de stopaj.

Gayrimenkul sektöründe stopaj, bir gayrimenkulün satış bedeli üstünden meydana getirilen vergi kesintisine deniyor. Bu vergi kesintisi, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında uygulanıyor.

Gayrimenkul satılmasında stopaj, satış bedelinin belirli bir oranının vergi olarak alınması anlamına geliyor. Bu oran, gayrimenkulün değerine ve satış şekline nazaran değişiyor. Çoğu zaman, bir gayrimenkulün satış bedeli üstünden %4 oranında stopaj kesintisi yapılıyor.

Stopaj, satış bedelinin tamamından değil yalnız bir kısmından kesiliyor. Satış bedeli üstünden meydana getirilen kesinti, satış bedelinin geri kalan kısmının satıcıya ödenmesinden ilkin vergi dairesine ödeniyor.

Stopaj, vergi dairesi tarafınca kesiliyor. Bu vergi kesintisi, satıcının vergi borcunu ödemesinde kullanılıyor. Satıcının vergi borcu, stopaj kesintisi yapıldıktan sonrasında kalan tutardan ödeniyor.

Gayrimenkul sektöründe stopaj uygulaması, gayrimenkul satışlarının kayıt altına alınmasını ve vergi kaçakçılığına karşı tedbir alınmasını sağlıyor.

Bu vergi satıcı tarafınca ödeniyor. Satıcı kar amaçlı bir şirket ise %4 oranında, kar amacı gütmeyen bir satıcı ise %2.8 oranında vergi ödüyor. Kar amacı gütmeyen satıcılar 1 defaya mahsus olmak suretiyle bu vergiden muaf oluyorlar.

Stopaj vergisi, gayrimenkul sektöründeki tüm gayrimenkul satışları için geçerli. Sadece, bazı durumlarda stopaj vergisi uygulanmayabilir. Mesela, bir işletme yada şirket, kendi bünyesindeki gayrimenkulü satarsa, stopaj vergisi uygulanmaz.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: stopajEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.