DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C

3 BAKAN YÜKSEKÖĞRENİM İÇİN GENELGE HAZIRLIĞINDA

21.09.2023 22:28
6
A+
A-

“Üniversite öğrencilerinin KKTC’ye giriş çıkışları ve talebe izinleri” mevzusunda, üç bakanın katılımıyla emek harcama toplantısı yapılmış oldu.

Başbakan’ın talimatıyla üç buçuk ay ilkin başlatılan ve öğrencilerin eğitimlerinin devamlığını sağlama, takibini yapma ve okula devam etmeyip çalışan öğrencilerin belirlenmesini amaçlayan çalışmayla talebe ikamet belgesiyle ülkede bulunan kişilerin ayıklanarak, hem sistemden hem de ülkeden uzaklaştırılabilmesi hedefleniyor.

Üç bakan, yayımlanacak ortak genelgeye son şeklini vermek suretiyle bir araya geldi.

Ulusal Eğitim Bakanlığı’nda, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, İçişleri Bakanı Kutlu Evren ve Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in yanı sıra bazı üniversitelerin rektör ve temsilcileriyle bürokratların katılmış olduğu toplantı öncesinde bakanlar basına izahat yapmış oldu.

BEROVA: “15 ÜNİVERSİTEDE 93 BİN ÖĞRENCİ”

İlk konuşmayı meydana getiren Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, yükseköğrenimin KKTC’nin en mühim alanlarından bir tanesi bulunduğunu belirterek, bugün ülkede etkinlik gösteren 15 üniversitede 93 bin civarında talebe bulunduğunu söylemiş oldu.

Berova, seneler içinde yükseköğrenim alanında kaydedilen ilerlemenin ülke nüfusunun neredeyse üçte biri oranında yükseköğrenim öğrencisine hizmet verir noktasına gelinmesinden anlaşılabileceğini belirtti.

“AMAÇ ADA İÇERİSİNDE NEREDEYSE KAYIP KİŞİLERİ HEM SİSTEMDEN HEM DE ÜLKEDEN UZAKLAŞTIRABİLMEK”

Hükümetin iktidara gelmesinin arkasından yükseköğrenim alanında çeşitli emekler yapıldığını, Yükseköğretim Yasası’nda değişimler yaptıklarını özetleyen Berova, yükseköğrenimdeki kalitenin yükseltilmesi ve sürdürülebilir, geleceğe güvenle bakan bir planlama yapılmasının her insanın isteği bulunduğunu beyan etti.

Yükseköğrenimde bir takım mesele bulunduğunu ve bunların aşılması için ortak bir çalışmaya gerekseme bulunduğunu vurgulayan Berova, son yıllarda KKTC’de eğitim alarak ülkelerine döndüklerinde oldukca mühim pozisyonlara gelen öğrencilerle gurur duyduklarını da altını çizdi.

Berova, bu kadar büyük alanda bazı sorunların ortaya çıkmasının da kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, “Bu sorunların aşılabilmesi amacıyla ülkede eğitim gören öğrencilerin, eğitim devamlılığını sağlama, okula devam durumlarının takibini yapmak ve devamsızlık yapmak suretiyle vatanımızda başka alanlarda iş gören, talebe ikamet belgesiyle adada bulunan kimselerin ayıklanarak, hem sistemden hem de ülkeden uzaklaştırılabilmesi için emek harcama başlattık” dedi.

“HAZIRLADIĞIMIZ GENELGE TAMAMLANMA AŞAMASINA GELDİ”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Berova, Başbakan’ın talimatıyla, kendisi, İçişleri Bakanı ve Emek verme Bakanı’nın iş birliğiyle ortalama üç buçuk aydır ülkede talebe belgesiyle bulunan sadece üniversitelerde devamlılığı olmayan, ada içinde neredeyse “yitik” olarak nitelenebilecek kişilerin tespiti ve bundan sonrasında adaya gelecek öğrencilerin de takibini yapabilmek adına başlattıkları çalışmanın tamamlanma aşamasına geldiğini belirtti.

Bu çalışmaların sonucunda üç bakanlık ortak bir genelge hazırladıklarını ifade eden Berova, bugün gerçekleştirdikleri görüşmede üniversite temsilcileri ve bürokratlarla bu genelge üstünde ortak noktada buluşmayı amaçladıklarını kaydetti.

“GENELGEYİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DUYURACAK”

Berova, bugünkü çalışmanın devamında ortaya çıkacak genelgeyi İçişleri Bakanlığı’nın duyuracağını ve hayata geçireceğini dile getirdi. Berova genelgenin temel amacının “öğrencilerin kayıtlarının takibini yapabilmek ve öğrencilerin okullardaki devamlılığını sağlamak, devamlılığı olmayanların da sistemden ve adadan uzaklaştırılmalarını sağlayarak, yükseköğrenimi daha kaliteli ve üst seviyeye getirebilmek” bulunduğunu altını çizdi.

SANER: “ÇALIŞMA İLE İKAMET İZİNLERİNİN BİRBİRİYLE KARIŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, ada vatanlarında ekonominin en mühim itici sektörlerinin hizmet sektörleri bulunduğunu belirterek, KKTC’de de en fazla girdi elde eden sektörlerin gezim ve eğitim bulunduğunu söylemiş oldu.

Hizmet sektörlerinin bu kadar mühim olduğu bir ortamda, ekonomiye katkı elde eden sektörlere yönelik emekler yapmak zorunda olduklarını ifade eden Saner, bu çerçevede mevzuyla ilgili üç bakanlığın, Başbakan’ın talimatıyla bir araya gelmiş olarak sorunları çözmek için bazı fikirler ürettiklerini ve bu fikirleri paylaşarak beraber haiz çıkacakları bir zemine taşımak için bugünkü toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Saner, ekonominin en mühim girdilerinden olan eğitimde üç temel unsurun mesele yarattığını dile getirerek, bu sorunların gerek üniversitelerin geleceğini gerekse ülkeyi sıkıntıya sokacak noktalara gelmesine izin vermemek için genelge hazırladıklarını söyledi.

İKAMET, ÇALIŞMA, İŞ KURMA İZİNLERİ…

Saner, öğrencilerin şu anda ülkede, ikamet izni, emek harcama ve iş kurma izni olmak suretiyle üç değişik koşulla bulunabildiğini anlatarak, bakanlığıyla ilgili olan emek harcama ve ikamet izninin karıştırılmasına izin vermeyeceklerini altını çizdi.

EVREN: “ÜNİVERSİTELERİN KKTC’DEKİ ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK“

İçişleri Bakanı Kurtlu Evren ise ülkenin ekonomisi için en mühim sektörün eğitim olduğuna inandığını belirterek, bugün 93 bin yarın bir ihtimal 100 bini aşacak talebe potansiyeliyle üniversitelerin KKTC’deki öneminin oldukca büyük bulunduğunu kaydetti.

Üniversitelerin bir tek eğitim vermediğini, gelen öğrencilerin yaşamını sürdürürken ülkeye sağlamış olduğu katkıların önemine işaret eden Evren, üniversitelerin direkt yada dolaylı olarak değişik bir takım sektöre de katkı sağladığını belirtti.

Evren, İçişleri Bakanlığı olarak kendi bakanlığını ilgilendiren kısmın 100 bin civarındaki öğrencinin ülkeye giriş ve çıkışlarının yanı sıra, buradaki kalış sürelerinde neler yaptıklarının denetim altında, kontrollü olmasını sağlamak için çalıştıklarını söylemiş oldu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.