DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Kimi okulda, kimi ekran başlangıcında

Kimi okulda, kimi ekran başlangıcında
05.03.2024 01:01
6
A+
A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Oldukca sayıda olay ve temaslı olması sebebiyle eğitimde geçtiğimiz hafta başlamış olan kaos sürüyor… Bakanlığın eğitimde ‘karşı karşıya’, sendikanın da ‘online’ ısrarı, öğrenciler ve velilerinde kafa karışıklığı yarattı, okul koridorları ve sınıflar çoğunlukla ‘boş’ kaldı…

Kimi talebe çantasını alıp okuluna giderken, kimi talebe de evinde kalıp çevrimiçi eğitim yapıyor.

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı karşı karşıya eğitimin devam edeceğini vurgulasa da, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) bazı okullarda çevrimiçi eğitim yapıldığını deklare etti.

Dün sabah saatlerinde BRT’de açıklamalarda bulunan Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu “Öğretmenler kaotik bir durum içindedir, fakat öğretmenlerden öte aileler evlatların haiz çıkmalı, eğitim hakkını bu şekilde engellenmesini, başka siyasal görüş açıları ile sıkıntıya sokulmasını önlemelidir” açıklamasını yaparken, 

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı’dan alınan bilgiye bakılırsa şu anda yalnız ortaokul ve liselerde 665 talebe pozitif, 1769 öğrencinin de temaslı.

Elmalı, sınavların yapılamayacak duruma geldiğini de savundu.

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı ise Ozan Elmalı, “Birçok pozitif ve temaslı talebe var. Bazı okullarımızda birçok derslik da kapalı… Bu ortamda karşı karşıya eğitim imkânsız… Karşı karşıya eğitim yapıldık sürece riskli olan okullardaki sınıflar kapanmaya devam edecek. Aslen esas hedefimiz temas riskini azaltmaktır” şeklinde konuştu.

 

Sendikaya bakılırsa 20 okul çevrimiçi eğitimde

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, YENİDÜZEN’e bilgiler vererek tüm bölgelerde şu anda 20 okulun çevrimiçi eğitimde bulunduğunu söylemiş oldu.  Şu an için 665 öğrencinin pozitif, 1769 öğrencinin de temaslı bulunduğunu belirten Elmalı, toplamda 44 sınıfın pozitif ve temaslı öğrencileri olduğundan dolayı kapalı bulunduğunu dile getirdi. Ozan Elmalı’dan alınan bilgiye bakılırsa, eğitimi çevrimiçi olarak sürdüren okullar şöyleki;

Lefkoşa: Atleks Sanverler Ortaokulu, Bayraktar Türk Maarif Koleji, Şht. Hüseyin Ruso Ortaokulu, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Lefkoşa Türk Lisesi, Türk Maarif Koleji, İrsen Minik Ortaokulu, Değirmenlik Lisesi.

Mağusa/İskele: Çanakkale Ortaokulu, Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Namık Kemal Lisesi, Cumhuriyet Lisesi, Şht. Zeka Çorba Ortaokulu.

Girne: Anafartalar Lisesi, Osman Necat Ortaokulu, 19 Mayıs Koleji, Lapta Yavuzlar Lisesi.

Güzelyurt/Lefke: Güzelyurt Türk Maarif Koleji, Kurtuluş Lisesi, Lefke Gazi Lisesi.

 

Katılım sayısı mevzusunda resmi bir data yok

Eğitim Bakanlığı’nın “Karşı karşıya eğitim devam edecek”, sendikanın da “Online eğitime geçiyoruz” açıklamaları bilinmezliği bununla beraber geldi. Kimi talebe karşı karşıya eğitim için çantasını alıp okuluna gitmeye devam ederken, kimi öğrencinin de evinde çevrimiçi eğitim yapmış olduğu öğrenildi.

Söz mevzusu okullarda karşı karşıya eğitime katılan talebe sayısı mevzusunda bakanlıktan resmi bir data alınamazken, Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu da katılmış olduğu tv programında mevzuya ilişkin bir izahat yapmadı.

KTOEÖS Başkanı Elmalı ise katılım sayısı mevzusunda bir detayları olmadığını söylemiş oldu.

Yaşanmış olan tüm bu kaos ortamıyla beraber ortaokul ve liselerde ilk devrin son sınavları da gelecek günlerde başlıyor. Oldukca sayıda talebe ile öğretmenin pozitif ve temaslı olması sınavların iyi mi yapılacağı mevzusunda suali da akıllara getiriyor.

 

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı: Olgun Amcaoğlu

“Bu rakamlarla 55 bin öğrenciyi eve mi yollayacağız? Sorunlu sınıfları kapatıyoruz”

Karşı karşıya eğitimin devam edebilmesi için çalıştıklarını belirten Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, beş binin üstünde olay sayısıyla Kıbrıs’ın güneyinin eğitimi başlatmasına karşı öğretmen sendikalarının çevirim içi eğitimde ısrarcı olmasını eleştirdi.

“Sendika, Bakanlığın yaptıklarının doğru olup olmadığını irdeleyecek bir makam değildir” diyen Amcaoğlu, Bakanlığın hem hususi hem de devlet okullarını denetlediğini, Yakın Doğu okullarının kapatılmasının da inceleneceğini beyan etti.

Öğretmenlerin sendika tarafınca baskıya uğradığını öne devam eden Bakan Amcaoğlu, “Öğretmenler kaotik bir durum içindedir, fakat öğretmenlerden öte aileler evlatların haiz çıkmalı, eğitim hakkını bu şekilde engellenmesini, başka siyasal görüş açıları ile sıkıntıya sokulmasını önlemelidir” diye konuştu.

Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, BRT’de katılmış olduğu Manşet+ programında eğitimle ilgili son gelişimleri değerlendirdi.

 

“Okullarda tarama yapılıyor”

Artan olay sayısının peşinden sınavların üç gün önceye alması ile ilgili Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinden görüş istediklerini belirten Eğitim Bakanı, Sıhhat Bakanlığı’ndan kendilerine gelen yazıda ‘Eldeki veriler ışığında herhangi bir halde eğitimi karşı karşıya yapmaktan başka bir şey düşünülmediğinin’ belirtildiğini söylemiş oldu.

Amcaoğlu, okullarda önlemlerin artırıldığını, Perşembe günü Sıhhat Bakanlığı ekiplerinin okullarda tarama halletmeye başlandığını hatırlattı.

Son üç güne bakıldığında ortalama 3 bin olay çıkarken hastaneye yatış sayısının dört bulunduğunu vurgulayan Amcaoğlu, Omicron varyantı ile Covid-19’un artık gribal enfeksiyona dönüşmeye başladığını kaydetti.

 

“Okullarda fiber optik altyapısı yok…”

“Sendika, Bakanlığın yaptıklarının doğru olup olmadığını irdeleyecek bir makam değildir” diyen Amcaoğlu, Bakanlığın hem hususi hem de devlet okullarını denetlediğini, Yakın Doğu okullarının kapatılmasının da inceleneceğini beyan etti.

Eğitimin kaybedecek tek bir saniyesi bile yokken çevirim içi eğitime geçilme talebini eleştiren Amcaoğlu, “Karpaz İlkokulu’nda fiber optik altyapısı yoktur… Lefkoşa’da Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu’nda, Şehit Tuncer İlkokulu’nda fiber optik altyapısı yoktur. 30 okuldaki altyapıyı hazırlamak için ihaleye çıkıldı. Siz bunlar yapılmada iyi mi bu şekilde bir karar alabilirsiniz” diye konuştu.

 

“Aileler eğitim hakkının bu şekilde engellenmesini, başka siyasal görüş açıları ile sıkıntıya sokulmasını önlemelidir”

Öğretmenlerin sendika tarafınca baskıya uğradığını öne devam eden Bakan Amcaoğlu, “Öğretmenler kaotik bir durum içindedir, fakat öğretmenlerden öte aileler çocuklarına haiz çıkmalı, eğitim hakkını bu şekilde engellenmesini, başka siyasal görüş açıları ile sıkıntıya sokulmasını önlemelidir” diye konuştu.

Okullarda olay oranının yüzde 1.2 bulunduğunu belirten Amcaoğlu, “Bu rakamlarla 55 bin öğrenciyi eve mi yollayacağız. Sorunlu sınıfları kapatıyoruz, takiplerini yapıyoruz ve eğitim devam ediyor” dedi.

Hiçbir ülkede okul kapatılsın diye kararlar üretilmediğini kaydeden Amcaoğlu şöyleki konuştu; “Bir tek KKTC’de ilgili sendikalar evlatların sağlığını düşünüyor. Ne Sıhhat Bakanlığı ne Eğitim Bakanlığı düşünüyor. Tek düşünülmeyen eğitim. Ben soruyorum günü ulaştığında bunu vebali Sendikaların boynuna yüklendiğinde ne söyleyecekler”.

“Yaşananlar seçim öncesi manevra…”

Öteki sektörler kapanmazken niçin okulların kapanmak istediğini soran Amcaoğlu, yaşananları seçim öncesi bir manevra olarak değerlendirdi.

Sendikaların üyelerinin özlük haklarını koruma yönünde hareket etmesi icap ettiğini belirten Amcaoğlu, sendikaların vazife ve sorumluluklarını aştıklarını beyan etti.

Kavga kültürü ile bir noktaya varılamayacağını kaydeden Amcaoğlu, siyasetin eğitimden uzak tutulması icap ettiğini, aksi takdirde evlatların karşı karşıya eğitimden uzak kalmaları sebebiyle yaşamış olduğu ruhsal, fizyolojik ve pedagojik sıkıntılardan dolayı büyük üzüntü yaşanacağını beyan etti.

Artık her şeyin yeni normaller üstünden şekillenmesi icap ettiğini belirten Amcaoğlu, İngiltere’nin testleri kaldırdığını, Kıbrıs’ın güneyinde yüksek olay oranına karşın okulların açıldığını söylemiş oldu.

 

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı:

“Öğrenciler şu anda ne sınavlara girebilecek, ne de karne alabilecek durumdadır”

Elmalı şöyleki görüş bildirdi:

“Şu anda kamuoyunda oluşan idrak oldukca yanlıştır. Sanki biz öğretmenler çevrimiçi eğitimi savunuyormuşuz benzer biçimde bir idrak var sadece bu idrak yanlıştır. Birçok pozitif ve temaslı talebe var. Bazı okullarımızda birçok derslik da kapalı… Bu ortamda karşı karşıya eğitim imkânsız… Mevcut öğrencilerle yeniden yapma şansınız da yok bu sebeple izole olan öğrenciler yeniden yapmış olmayacak ve bu adil olmayacak. Karşı karşıya eğitim yapıldık sürece riskli olan okullardaki sınıflar kapanmaya devam edecek. Aslen esas hedefimiz temas riskini azaltmaktır. 24 Aralık tarihinde biz bakanlığa bir yazı yazdık. Sınavların iyi mi, ne ortamda yapılabileceğini sorduk sadece ne yazık ki bir emek harcama yapılmadı. Temaslı ve pozitif olan öğrenciler her geçen gün artıyor. Gelecek günlerde sınavlar başlamış olacak ve şu anda bu mevzuda bir bilinmezliğin içerisindeyiz. Eğer evvel bir emek harcama yapılsaydı bu bilinmezlik yaşanmazdı. Çocuklarımız şu anda ne sınavlara girebilecek, ne de karnelerini alabilecek durumdadır.”

Fotoğraflar: Lüsen IŞIK

yd-destek-gorseli-308.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.