DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

40 mahkum eğitim alacak

40 mahkum eğitim alacak
24.03.2024 10:34
4
A+
A-

Mahkumların Topluma Kazandırılması ve Meslek Edindirilmesi Projesi için ortaklaşa iş protokolü imzalandı.
İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenen törende, Protokole, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Emek harcama ve Toplumsal Güvelik Bakanı Akıllı Çeler, Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kamber imza koydu. 

Mahkumların tekrardan topluma kazandırılması amaçlanan proje kapsamında, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın onayladığı 9 alanda ortalama 40 mahkuma eğitim verilecek. 

ss-035.jpg

BAYBARS 

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’yla senelerdir devam eden bir ortaklaşa iş bulunduğunu ifade ederek, hazırlanan projeyle buna bir yenisinin eklendiğini kaydetti. 
Cezaevinde bilhassa mahkumların tekrardan topluma kazandırılması ve suçlarını çekip, tahliye olduktan sonrasında toplumda insan onuruna yaraşır şekilde yer edinebilmeleri için faaliyetlerinin devam ettiğine işaret eden Baybars, buna bezer başka faaliyetleri de bulunduğunu anımsattı. 
21 yaş altı çocuk ve genç suçlular ile cezaevindeki tüm hükümlü ve mahkumların toplumsal hayatla bir arada, topluma kazandırılmasına yönelik sanat ve imalathane emekleri yaptıklarını da söyleyen Baybars, bugün Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ile imzalanan proje kapsamında 9 alanda, talepte bulunan ortalama 40 mahkuma eğitim verileceğini kaydetti. 
Cezaevindeki mahkumların rehabilite ve meslek edinmesine yol açacak projenin önemine işaret eden Baybars, bu şekilde bir projeye katkı koymaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 
“Suçluyu kazıyın, altından insan çıkar” yaklaşımından yola çıkarak, hem sivil cemiyet örgütlerinin, hem hükümetin aynı duyarlılıkla hareket etmesinin önemine dikkat çeken Baybars, katkı koyan her insana teşekkür etti. 

ÇELER 

Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Akıllı Çeler de, mahkumların cezalarını tamamlayıp düzgüsel hayata döndüklerinde dışlanmasının onları yeninden suça teşvik edeceğini ifade ederek, mahkumlara cezalarını çekerken eğitim verilerek, toplumsal hayata hazırlanması halinde mahkumların topluma kazandırılabileceğini söylemiş oldu. 
Mahkumların cezaevinden çıktıktan sonrasında hayatlarını idame ettirmelerinin sadece bu yolla mümkün olabileceğini ifade eden Çeler, bakanlık olarak bunu destekleyeceklerini kaydetti. 
Bilhassa genç ve çocuk suçluların, hükümlülerin eğitilerek topluma kazandırılmasına katkı sağlamak adına üstlerine düşeni yapacaklarını vurgulayan Çeler, bu protokolün değişik alanlarda da hayata geçmesi gerektiğine dikkat çekti. 
Çeler, işbirliğinin mahalli iş gücüne de katkı sağlayacağına inanç belirterek, mahkumların altın bilezik sahibi olmaları, zanaatla uğraşıp, cezaevinden çıktıklarında iş bulabilmeleri için üstlerine düşen görevi maddi destek sağlamak adına da yapacaklarını sözlerine ekledi. 

ÖZYİĞİT 

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de, bir halde bir suça karışmış ve tutuklanmış kişilerin cezaevinde yasalar çerçevesinde cezalarını çekeceklerini, sadece bunun onların insan olma özelliklerini ortadan kaldırmayacağını söylemiş oldu.
Özyiğit, bu kişilerin cezalarını çektikten sonrasında tekrardan dönecekleri cemiyet içinde insanlık onuruna yaraşır şekilde emek harcaması, kendilerini ailelerini ve görevli oldukları kişileri geçindirebilmeleri için iyi, güzel birer meslek sahibi olabilmelerinin en temel arzuları bulunduğunu altını çizdi. 
Mahkumların çektikleri cezadan sonrasında tekrar kabahat işlememe yetisini de edinmiş olacaklarına inanç belirten Özyiğit, bu doğrultuda kendilerine düşen görevin mahkumları en iyi şekilde eğitmek ve topluma tekrardan kazandırmak bulunduğunu kaydetti. 
Bu doğrultuda meydana getirilen işbirliğinin topluma ödevleri bulunduğunu dile getiren Özyiğit, projenin hayırlı olması temennisinde bulunmuş oldu. 

KANBER 

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber de, işin özünde insan kaynağının doğru kullanılması olduğuna işaret ederek, odalarının eğitim alanında ortalama 7 senedir tecrübelerini paylaştığını kaydetti. 
Odalarının, mahalli iş gücü ve istihdam olanaklarına beceriyi artırarak katkı koymaya çalıştığına dikkat çeken Kanber, geçmişte mahkumlara benzer eğitimler verdiklerini anımsattı. 
Çıraklık ve Erişkin Eğitim Merkezi’nin İşbaşı Eğitim modelini, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın onayladığı programla mahkumlara öğreteceklerini ifade eden Kanber, mahkumları cezaevinden çıktığında topluma toplumsal ve ekonomik olarak hizmet eden bireyler olarak kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti. 
Toplumda ihtiyaçların bir çoğunun mesleki eğitimle ilgili bulunduğunu belirten Kanber, beceri gerektiren işlerde yurt dışından yabancı işgücü geldiğini aktardı. 
Bu çerçevede bir ekip emek harcamalar yaptıklarını vurgulayan Kanber, mahkumların cezalarını tamamladıktan sonrasında kendilerinin üyesi olduğu sektörlerde iş bulmasına destek olmak için bu protokolü bir toplumsal mesuliyet olarak vazife bildiklerini sözlerine ekledi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.