DOLAR
32,2029
EURO
35,0024
ALTIN
2.519,73
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

“Açıklamaları anlamıyoruz, gereksinimlerimizi karşılayamıyoruz”

“Açıklamaları anlamıyoruz, gereksinimlerimizi karşılayamıyoruz”
16.02.2024 21:35
6
A+
A-

Fehime ALASYA- Burçin AYBARS

COVID-19’la savaşım sürecini ülkede geçiren yabancı uyruklu üniversite öğrencileri, temel gereksinimlerini dahi karşılamakta zorlandıklarını belirtti, birçok izahat Türkçe olduğundan bir çok süre neler olup bittiğini dahi anlayamadıklarını söylemiş oldu.

İngilizce dilinde kafi açıklamaya ulaşamayan ülkedeki yabancı öğrenciler, pandemi sürecinde ekonomik sıkıntılar sebebiyle gıdaya erişimde dahi zorladıklarını söyledi.

Ülkede yaşam devam eden ve pandemi sürecini burada geçiren yabancı uyruklu üniversite öğrencileri yaşadıklarını YENİDÜZEN’e söyledi. 

Ekonomik sorun çektiğini, kirasını dahi ödemekte zorlandığını ifade eden yabancı öğrenciler, en başta beslenme problemi yaşadığını dile getirdi. Besin ücretlerinin pahalılığından dert yandı.

COVID-19 için meydana getirilen duyuruları birkaç haber sitesinden edindiğini ifade eden yabancı öğrenciler, bunun kafi olmadığını açıkladı.

Öğrenciler, “Neler olup bittiğinden bir çok süre haberimiz olmuyor ve sokağa çıkıyoruz, sonrasında Polis bizi uyarıyor” diye dert yandı.  

Kimisi kendi dost grubundan data edinirken, kimisi bilenlere sorduğunu söyledi.

Online eğitimde dahi dil problemi oluşabildiğine dikkat çeken bazı öğrenciler, bunun eğitimlerinin de standardını etkilediğini açıkladı.

Ulaşım mevzusunda da pahalılıktan yakınan öğrenciler, devletin bu süreçte onlara da destek olması çağrısında bulunmuş oldu.

Yabancı olarak ekonomik problemler yaşadığını paylaşan birçok talebe çalışmak istediğini fakat  pandemiden dolayı işe gidemediğini de söyledi. Bu yüzden gıdaya erişim mevzusunda bile güçlük çektiklerini dile getiren öğrenciler, bilgiye ulaşımda ise yabancı dilde olan sitelerden yararlandıklarını anlatarak, en çok da fazla kafi oranda bilgiye ulaşamadıklarından yakındılar.


YABANCI ÖĞRENCİLER YENİDÜZEN’E KONUŞTU:

Presley Mufunda: “Kimi süre dışarıya çıkıp çıkmamamız icap ettiğini bile bilmiyoruz”

“Pandemiden dolayı işe gidemedik, ülkemden gelecek olan parayı da alamadım. Neler bulunduğunu yabancı kaynaklardan öğrenmeye çalışıyoruz fakat oldukca zor. Bazı zor mevzular oluyor, kimi süre dışarıya çıkıp çıkmamamız icap ettiğini bile bilmiyoruz. Zor noktalarda anlayamadığımız bölgeler oluyor”

 

Stewart Musarapasi: “Gelişimleri yabancı sitelerden takip ediyorum fakat kafi değil”

“Ben bir öğrenciyim, pandemide en büyük mesele karşı karşıya derslerde yaşandı. Online olan derslerde lüzumlu eğitimi alamıyoruz. Bu oldukca yararlı olmuyor. Hocamız ile direkt diyalog kurma mevzusunda güçlük çekiyoruz. Derslerle ilgili mevzuları iyi anlayamıyoruz. Bir öteki mevzu ise dışarıya çıkma mevzusu. Kütüphaneye bile gidecek olsan yasaklardan dolayı gidemiyoruz, bu yasaklar eğitimimizi de etkiliyor. Ölümlerin azca olması aslına bakarsak bana gore hükümetin pandemiyi oldukca iyi yönettiğini gösteriyor. Gelişimleri yabancı sitelerden takip ediyorum. Fakat bu açıklamalar tüm detaylarıyla değil. Elimden geldiğince Türkçe öğrenmeye çalışıyorum fakat yetersiz olduğundan tüm mevzuları anlayamıyorum. Benim ulaşım sorunum yok fakat birçok öğrencinin ulaşım problemi var, taksiler oldukça pahalı. Ulaşım en büyük mesele.” 

 

Enyindah Joshya: “İngilizce olan detaylı bilgiye ulaşmak oldukca zor”

“Temel gereksinimlerimizi almakta güçlük çekiyoruz. Eczane ve market gereksinimlerimizi karşılamakta zorlanıyoruz. Ulaşım problemi da yaşıyoruz. Okuldan eve gidip gelirken zorlanıyoruz. Bir senedir buradayım. Olup bitenle ilgili gelişimleri ise İnstagram’dan alıyorum. İngilizce olan detaylı bilgiye ulaşmak oldukca zor. Yabancı öğrenciler için bu kolaylaştırılmalı.” 

 

Nyasha Mupandura: “Tüm açıklamalar Türkçe olduğundan neler olup bittiği hakkında data alamıyoruz”

“Ülkede gıdaya ulaşmak oldukca zor. Her şey oldukca pahalı. İşe de gidemiyoruz, her yer kapanmış olduğu için işsiziz bu yüzden ev kiralarını ödemekte zorlanıyoruz. Tüm açıklamalar Türkçe olduğundan neler olup bittiği hakkında data alamıyoruz. Dört senedir Kıbrıs’tayız.”

 

Josephine Nato: “Tüm duyurular Türkçe, direkt haber alabileceğimiz haber deposu yok”

“Direkt haber alabileceğimiz haber deposu yok. Tüm duyurular Türkçe. Bir çok süre neler bulunduğunu anlamıyoruz. Yiyecek ve gıdaya ulaşmak oldukca pahalı. Yabancı uyruklu öğrenciler için daha çok data lüzumlu.”

 

Sumany Issah: “Toplumsal medyadaki yazışmaları okuyor, bu sayede data ediniyorum”

“Birçok insan benzer biçimde benim de problemlerim var. Dışarıya çıkamıyorum. Artık virüs her yerde ve her insanın evinde güvende kalması gerektiğine inanıyorum. Elimizden geldiğince İngilizce kaynaklardan haber almaya çalışıyorum, toplumsal medyayı takip ediyorum, orada yazışmaları okuyorum. Bu sayede data ediniyorum. Ailemin maddi durumu iyi, bana ekonomik destek veriyor ve bundan dolayı mesele yaşamıyorum”

 

Nwaneri Clubwke Benphlip: “Çalışamıyorum ve beslenme sorunları yaşıyorum”

“Ara sıra işliyordum, pandemiden dolayı işlemiyorum, ekonomik sorun yaşıyorum. Bir tek akrabalarım tarafınca ara sıra destek alıyorum zira onlar da zorda. İrlanda burada yaşayan vatandaşlarına destek oluyor. Bazı örgütler buradaki vatandaşlarına yardım ediyor fakat bu her ülke için geçerli değil. Bana yardım eden olmadı. Afrika uyruklu öğrenciler yardım amaçlı bir birine destek sağlıyor fakat şu an destekleyen taraflar da güçlük içinde.”

 

Nwosy David: “Sosyolojik ve ruhsal sıkıntılarımız var, yiyecek bulmakta zorlanıyoruz”

“Sosyolojik ve ruhsal olarak sıkıntılarımız var. Duyuruları yabancı dilde olan siteden okuyoruz. Pandemiyle ilgili oldukca büyük mesele yaşamıyorum, stresle ilgili ve yemekle ilgili büyük problemler yaşıyoruz. Bir işimiz olmadığı için yiyecek bulmakta zorlanıyoruz. Pandemiden ilkin çalışıyordum, şu anda iş bulmakta zorlanıyorum ve maddi kaygılarım var.”

 

Jerry Ifeonyemaley: “En önemlisi beslenme sorunları yaşıyoruz”

“Pandemiden dolayı toplumsal yaşantımız kalmadı, bu bizi ruhsal olarak oldukca etkiliyor, oldukca yalnız kalıyoruz. Arkadaşlarımın evinde de gidemiyoruz. Bu büyük mesele bu oluyor. En önemlisi beslenme sorunları yaşıyoruz. Pandemiden ve karantina şartlarından dolayı ülkemize de dönemiyoruz. Bankacılık işlemlerinde de mesele yaşıyoruz, ailemizin gönderilmiş olduğu ödemeleri alamıyoruz.”

 

Chedia Kapend: “En büyük sorunumuz gıdaya erişim, yiyecekler oldukca pahalı”

“En büyük sorunumuz gıdaya erişimdir. Yiyecekler oldukca pahalı, gıdaya erişim de oldukca zor. Her yer kapalı olduğundan paramızı TL’ye çevirmekte güçlük yaşıyoruz. İki senedir buradayız. Bilgilere İnstagram’dan ulaşıyoruz. Yabancı gösterim meydana getiren bir site var onu takip ediyoruz.”

 

Melissa Kabisa: “Hükümetin bizlere ekonomik destek vermesi icap ettiğini düşünüyorum”

“Hükümetin bizlere ekonomik destek vermesi icap ettiğini düşünüyorum. COVID’den dolayı bir tek taksi ile ulaşım sağlıyoruz ve bu da oldukca pahalıdır. Toplumsal medyadan yeteri kadar bilgiye ulaşıyoruz.” 

 

Taku Mharadei: “Lüzumlu bilgilere kısmen toplumsal medyadan erişiyorum ve bu kafi değil”

“Muhaceret problemi yaşıyorum. Okula kaydım olmasına rağmen gene de ısrarla belge isteniyor, bazı dönemlerde ekonomik sorun yaşıyoruz, okul harcını yatırmakta gecikince Muhacerete büyük bir ceza ödüyoruz. Lüzumlu bilgilere kısmen toplumsal medyadan erişiyorum ve bu kafi değil. Yabancılar için doğru muntazam bir haber deposu bulunmuyor. Kafi bilgiyi almadığımız için bilgisizce dışarıya çıkıyoruz ve polis bizi dışarıda sorguya alıyor. Ikimiz de onlara yeteri kadar bilgimiz olmadığını söylüyoruz.”

145641006-3986853818015427-5101570938840474278-o-003.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.