DOLAR
32,2036
EURO
35,0110
ALTIN
2.515,78
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

“Mutabakat Zaptı hukuka aykırı”

“Mutabakat Zaptı hukuka aykırı”
02.11.2023 08:13
1
A+
A-

Halkın Partisi (HP) üyesi, Toparlanıyoruz Hareketi eski Başkanı, avukat Serkan Mesutoğlu eğitimde imzalanan mutabakat zaptının hukuka aykırı olabileceği yönünde düşüncelerini ortaya koydu.

Mesutoğlu, “Mutabakat Zaptı”nın yürürlüğe girebilmesi için meclis gündemine gelmesi ve bir uygun bulma yasası ile onaylanması icap ettiğini düşünüyorum” dedi.

“Mutabakat Zaptı”nın yürürlüğe girmesiyle ilgili olarak iki usul bulunduğunun altını çizen Mesutoğlu, “Eğer UBP – HP Hükümeti, bir uygulama anlaşması olduğu yaklaşımından hareketle Mutabakat Zaptı’nın yürürlüğe girebileceğini iddia ediyorsa kanımca bu hukuka aykırı olur” şeklinde görüşünü deklare etti.

Serkan Mesutoğlu şu açıklamayı yapmış oldu:

UBP – HP Hükümeti’nin Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun iki hafta ilkin imzaladığı, içeriğini iki hafta süresince paylaşmadığı ve nihayet dün izahat zahmetinde bulunmuş olduğu “Mutabakat Zaptı”nın yürürlüğe girebilmesi için meclis gündemine gelmesi ve bir uygun bulma yasası ile onaylanması icap ettiğini düşünüyorum:

1. Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, “Mutabakat Zaptı”nın KKTC Anayasası’nın 90. Maddesine uygun bir halde yapıldığını ve ek olarak “TC ve KKTC Arası Eğitim, Kültür, Bilim ve Teknik Alanında İşbirliği Protokol Onay Yasası”na bakılırsa imzalandığını ifade etmektedir.

2. Söz mevzusu anayasa maddesi bir internasyonal anlaşmanın yürürlüğe girebilmesiyle ilgili birden fazla usulden bahsetmektedir.

3. “Mutabakat Zaptı”nın yürürlüğe girmesiyle ilgili olarak gündeme gelebilecek iki usul vardır. Birincisi, “Mutabakat Zaptı”nı meclisin onayına doğal olarak tutarak bir uygun bulma yasası ile yürürlüğe koymaktır. İkincisi ise, “Mutabakat Zaptı”nı daha ilkin yürürlüğe girmiş bir internasyonal anlaşmanın “uygulama anlaşması” olarak kabul edip meclisin onayına doğal olarak tutmaksızın yürürlüğe koymaktır.

4. Çavuşoğlu, “Mutabakat Zaptı”nın hangi usule bakılırsa yürürlüğe gireceği mevzusunda açık bir beyanda bulunmamıştır. Fakat “Mutabakat Zaptı”nın, “TC ve KKTC Arası Eğitim, Kültür, Bilim ve Teknik Alanında İşbirliği Protokol Onay Yasası”na bakılırsa imzalandığını ve hayata geçirildiğini ifade etmek suretiyle söz mevzusu zaptın bir “uygulama anlaşması” olduğu imasında bulunmuştur.

5. Eğer UBP – HP Hükümeti, bir uygulama anlaşması olduğu yaklaşımından hareketle “Mutabakat Zaptı”nın yürürlüğe girebileceğini iddia ediyorsa kanımca bu hukuka aykırı olur. Bundan dolayı, “Mutabakat Zaptı” denilen antak kalma “KKTC ile TC Içinde İmzalanan Eğitim, Bilim ve Kültür Alanındaki İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Olmasına İlişkin Yasa”nın uygulama anlaşması olabilecek mahiyette değildir.

6. Dolayısıyla, “Mutabakat Zaptı”nın yürürlüğe girebilmesi için meclis tarafınca onaylanması icap ettiğini düşünüyorum.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.