DOLAR
32,2799
EURO
34,9599
ALTIN
2.447,09
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C

Öğrenciler ulaşım ve pahalılık sebebiyle gelmiyor

Öğrenciler ulaşım ve pahalılık sebebiyle gelmiyor
04.09.2023 09:11
3
A+
A-

Ayşe GÜLER

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 180 puan barajını geçip, tercih yapmayan 31 binden fazla üniversite talibi öğrencilerle anket yapmış oldu.
11 sayfalık anket sonuçlarında öğrencilerin ‘Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerini tercih etmeme’ sebepleri de sıralandı.
Ankete katılanların yüzde 34.32’si, “Ulaşım ve yaşam giderlerinin fazla olması” sebebiyle ülkedeki üniversiteleri seçmedi. Bununla beraber öğrencilerin yüzde 31.48’i de tahsil ücretlerini yüksek buldu.
Söz mevzusu anket; YÖK kayıtlarında e-posta adresi bulunan öğrencilere e-posta kanalıyla gönderildi; e-posta adresi sistemde bulunmayan öğrencilere ise SMS kanalıyla iletildi.
Öğrencilerin tercih süreciyle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerinin belirlenmesine yönelik olarak meydana getirilen anket 27 Ekim ila 5 Kasım tarihlerinde uygulandı.
Anket neticelerini değerlendiren Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan,  Türkiye’deki eğitim kalitesi ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki eğitim kalitesinde marjinal bir fark bulunmadığını söylemiş oldu, ankette ilk sırada yer edinen ‘ulaşım’ sıkıntısı mevzusunda öğrencilerin haksız olmadığını da kaydetti.
Öte taraftan Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı, UKÜ Rektörü Prof. Dr Halil Nadiri, bazı mevzularda yanlış idrak yaratılsa da Türkiye’den gelen öğrencilere yılda 4 kez olmak suretiyle daha uygun ulaşım hizmeti sağlanması icap ettiğini kaydetti.

Yüzde 10.49’unun, Kıbrıs’ın kuzeyinde tercih yapabileceği üniversitelerindeki eğitim kalitesiyle ilgili kaygısı var…

 

‘Eğitim kalitesi’ kaygısı…

Anket sonuçlarında dikkat çeken detaylar da yer aldı.
Öğrencilerin yüzde 10.49’u, Kıbrıs’ın kuzeyinde tercih yapabileceği üniversitelerindeki eğitim kalitesiyle ilgili kaygılarının bulunduğunu, bundan dolayı tercih yapmadığını beyan etti.

 

 

yok.jpg

 

Yüzde 10.46’sının puanı yetmedi…

Anket sonuçlarına gore öğrencilerin yüzde 10.46’sı ise istediği bölümler için puanının kafi olmaması sebebiyle Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerini tercih etmedi.
Öğrencilerin yüzde 5.27’si ise ‘kazanma şansının olduğu bölümleri bitirince iş bulamayacağı kaygısı’, yüzde 3.76’sı ise ‘istediği bölümün Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerde bulunmaması’ sebebiyle tercih yapmadı.
Yüzde 2.44’ü ise üniversiteleri tercih etmemesini ‘kazanma şansının olduğu üniversite/bölümde sunulan imkanlarına (kampüs, yurt vb yetersiz olması) bağladı, yüzde 1.77’si de ‘istediği bölümün taban puanını tahmin etmemesi’ sebebiyle yönelmedi.

Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan: “Ulaşım mevzusunda haklılar, eğitim kalitesinde marjinal fark yok”

 

Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan:

“Ulaşım mevzusunda haklılar, eğitim kalitesinde marjinal fark yok”

Anket neticelerini değerlendiren Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Burhan, Türkiye’deki eğitim kalitesi ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki eğitim kalitesinde marjinal bir fark olmadığını söylemiş oldu.
Burhan, ankete katılanların yükseköğrenime başlamadığını, bundan dolayı de ‘dıştan duyumla’ hareket ettiklerini beyan etti.
Ankette ilk sırada yer edinen ‘ulaşım’ sıkıntısı mevzusunda öğrencilerin haksız olmadığını da belirten Burhan, Türkiye’deki gelir düzeyi düşünüldüğünde, bu mevzuda mesele yaşanabileceğini aktardı.
Burhan, anket sonuçlarıyla ilgili Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in hükümet ortaklarını bilgilendireceğini de sözlerine ekledi.

“Türkiye’deki üniversiteler bilgili kampanya yapıyor”

Yükseköğrenim piyasası genişlediği için rekabet ortamının ortaya çıktığını söyleyen Burhan, bir süredir bilhassa Türkiye’deki üniversitelerin öğrencilerin ülkede kalması yönünde bilgili kampanya yaptığını dile getirdi.
Burhan, buna karşın Türkiye’den gelen öğrencilerin okul harçlarının TL bulunduğunu ifade ederek, ülkedeki üniversitelerin Türkiye’deki Vakıf üniversitelerinin ücretlerinden pahalı olmadığını da beyan etti.

 

Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı, UKÜ Rektörü Prof. Dr Halil Nadiri: “Yılda 4 kez, Türkiye’den uygun ulaşım hizmeti sağlanmalı”

 

Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı, UKÜ Rektörü Prof. Dr Halil Nadiri:

“Yılda 4 kez, Türkiye’den uygun ulaşım hizmeti sağlanmalı”

Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı, UKÜ Rektörü Prof. Dr Halil Nadiri, Kıbrıs’ın kuzeyinin yükseköğrenim adası bulunduğunu ifade ederek, bundan dolayı Türkiye’den gelen öğrencilere yılda 4 kez olmak suretiyle daha uygun ulaşım hizmeti sağlanması icap ettiğini kaydetti.
Nadiri,  ülkedeki üniversitelerin Türkiye’deki Vakıf üniversitelerin ücretlerinden oldukça daha düşük olduğuna değindi.
Ortaya çıkan anket sonuçlarının göz ardı edilmemesi icap ettiğini söyleyen Nadiri, bazı mevzularda ise ‘idrak’ yaratıldığını kaydetti.
“Eğitim ücretleri, kalite ilgili sıkıntıdan bahsediliyor. Bu yanlış algıdır” diyen Nadiri,
“Adaya talep yaratmamız mühim… KKTC’deki üniversiteleri eğitim kalitesi açısından dünya ile rekabet edebilir noktadadır” dedi.  
Nadiri, yüksek tahsil mevzusunda farkındalık yaratılarak, üniversitelerin ne noktaya geldiği, internasyonal alanda alınan akreditasyonların net şekilde ortaya konulması icap ettiğini de sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181120100950.jpg

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.