DOLAR
34,3416
EURO
37,3891
ALTIN
3.022,39
BIST
8.663,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Yeni eğitim- öğretim senesinde ilk gün!…

14.08.2023 12:43
5
A+
A-
Yeni eğitim- öğretim senesinde ilk gün!…

Fehime ALASYA

Ada genelinde birçok okulda eksiklik yada inşaat emek harcaması ile gündeme gelen birçok okulda her şeye karşın ders zili çaldı.
Dün çalan ilk ders zili ile beraber görünüm gene değişmedi,  2017-2018 eğitim- öğretim yılına birçok okul sorunlu başladı.
YENİDÜZEN, seneye sorunlu başlamış olan okulları gezdi, gözlemlerde bulunmuş oldu.  
Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu’nda bahçede devam eden çalışmaların izleri içinde oynayan çocuklar, hiçbir şeyden habersiz yeni bir yıla başlamanın neşesi içerisindeydi.
Adeta ‘şantiye’yi çağrıştıran okul bahçesi, çöplerin dolup taştığı, bahçe haricinde meydana getirilen ağaç budama atıkları, okul girişinde öğrencileri karşılayan plastik borular ile içler acısı bir halde eğitim yılına başladı.   Eksikleri tamamlanmadan, sorunları giderilmeden yeni bir eğitim yılına başlamış olan bir öteki okul da Gönyeli İlkokulu oldu…
Hem çocuğunun sağlığı açısından hem de güvenlik açısından kaygı duyan birçok veli, gün içinde gelip yerinde gözlem yapmış oldu.

Girne Maarif Anaokulu’ndaki tablo; “40 talebe okula alınamıyor, bazı bölümler ‘can güvenliği’ sebebi öne sürülerek kullanılmıyor”

Öğretmenler ve okul yönetiminden kıvanç getiren veliler, bakanlığı suçladı. Yürütülen çalışmaların her ne sebepten gerek olursa olsun, dinlence döneminde tamamlanması icap ettiğini dile getirdi.

Yapılması planlanan ek dersliklerle gündeme gelen Girne Maarif Anaokulu’nda emekler durdu. Okul yönetiminin çalışmalara ilişkin bir bilgisi yokken, okula kayıt yaptıran 40 talebe ek derslikleri beklemede.

Okul kapasitesinin aynı şartlarda kalmasına rağmen, talebe sayısının arttırılması ise bir başka problem olarak ilerleyen günlerde kamuoyunu meşgul edecek benzer biçimde görülüyor.


Gönyeli İlkokulu’nda veliler endişeli, öğrenciler için sıkı güvenlik tedbirleri

Gönyeli İlkokulu da yeni dersliklerin yanısıra çalışmaların devam etmesi nedenityle toz ve gürültü içinde yeni bir eğitim yılına başladı.   Okul müdürünün açılış hitabı yapmış olduğu sırada dersliklerin arkasında inşaat çalışmalarının devam etti. Sadece, çocuklar için “güvenli alan” oluşturulduğu dikkat çekti.

Dozer sesi ve kamyon gürültüsü eşliğinde tozlu havayı soluyan çocuklar, her şeyden habersiz yeni bir yıla başlamanın heyecanını yaşadı.

Adeta tahtadan duvarların örüldüğü okulda, öğrencilerin can güvenliği için sıkı tedbirler alındı.   Alınan güvenlik önlemleri ile öğrenciler yürütülen çalışmaların haricinde bırakılsa da toz ve gürültü aileleri rahatsız etti.

Hem çocuğunun sağlığı açısından hem de güvenlik açısından kaygı duyan birçok veli, gün içinde gelip yerinde gözlem yapmış oldu.

Öğretmenler ve okul yönetiminden kıvanç getiren veliler, bakanlığı suçladı. Yürütülen çalışmaların her ne sebepten gerek olursa olsun, dinlence döneminde tamamlanması icap ettiğini dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Gönyeli İlkokulu velileri, çalışmaların niçin okulların dinlence olduğu üç aylık dönemde yapılmadığını sordu, bakanlığın daha programlı emek harcaması icap ettiğini kaydetti.

Öğretmenler odasının ise toz içinde olduğu ve öğretmenlerin hijyenik emek harcama ortamlarının bulunmadığı açıklandı.

 

Aileler ne dedi?

Nevran Yalovalı:  “Sanki okul değil, marangoz atölyesine girdik, bu şekilde okul mu olur? Üç ay dinlence geçti, bakanlık o günlerde neredeydi? Yetkililer neredeydi?”

Hususi okula hep karşı çıktık, evladımız hususi okulda okusun derdik. evladımız şimdi ikinci derslik oldu. Şimdi torunuma bakmak için okula geldim, çıkarken düşündüm ki, acaba devlet okulu diye diretmekte yanlış mı yapıyoruz? Sanki okul değil, marangoz atölyesine girdik, bu şekilde okul mu olur? Üç ay dinlence geçti, bakanlık o günlerde neredeydi? Yetkililer neredeydi? Okul açıldı, ağaç dallarını buduyorlar, bunu yapmak şimdi mi akıllarına geldi? Niçin evvelde düşünüp planlayamıyorlar?  Okul yönetiminden oldukça memnunuz fakat bakanlığın bu ilgisizliği kabul edilemez. 

 

Rifat Güner:  “Bunu evvelde düşünüp programlamak olmaz mıydı? Çocuklarımız için endişeleniyoruz”

Dün okula geldik, toz toprağın içinde. Niçin üç ayda bu emekler başlanıp tamamlanmadı ki? Bunu evvelde düşünüp programlamak olmaz mıydı? Çocuklarımız için endişeleniyoruz. Okul güvenlik önlemelerini aldı, teneffüslerde öğretmenler kol geziyor fakat bu gene de kabul edilir bir durum değil. Bu emekler tatilde yapılıp bitirilecekti.

Mustafa Aydın: “Tüm bu emekler keşke üç ay ilkin yapılsaydı. Çocuklarımız inşaatta herhangi bir kazaya maruz kalabilir”

Tüm bu emekler keşke üç ay ilkin yapılsaydı. Çocuklarımız inşaatta herhangi bir kazaya maruz kalabilir. Çocuklarım uzun süreden beri burdadır, ilk kez bu şekilde bir emek harcama gördük. Bir tek bu inşaattan dolayı sorun var, öte taraftan eğitiminden oldukça fakat oldukça memnunuz, hiçbir sıkıntımız yok… Umarız erken zamanda biter ve tekrar inşaat ile eğitim yılına başlamayız.  

 

Bilal Dönekli: “Bunca çocuk tozun toprağın, gürültünün içinde günlerce ders meydana getirecek, bu olur şey değil”

Çocuğum ikinci sınıftır, bu biçim emekler tatilde yapılsa daha iyi olur. Gönyeli artık büyüdü, daha büyük bir okul istiyor. Yapılacak olan emekler evvelde programlanmalı, tarihinde bitirilmeli. Okul yönetiminden yana bir sıkıntımız yok fakat bakanlık bunu evvelde yapmalıydı. Bunca çocuk tozun toprağın, gürültünün içinde günlerce ders meydana getirecek, bu olur şey değil…  

Ezgi Sayar:  “Benim çocuğumda aslına bakarsan kronit bronşit var, tıkanacaktır fakat bundan ziyade çivi olabilir, bir şey düşebilir diye daha oldukça korkuyoruz. Bunlar okul açılmadan yapılıp bitirilmeliydi…”

Geçen yıl da bu okuldaydık, içimiz oldukça rahattı. Sabah gelip bu durumu görünce oldukça endişelendik. Sıkı sıkı tembih ettik fakat onlar gene de çocuk… Öğretmenler oldukça dikkatlidir inanırım fakat her şeye karşın bu emekler okullar açıkken yapılmamalıydı. Benim çocuğumda aslına bakarsan kronit bronşit var, tıkanacaktır fakat bundan ziyade çivi olabilir, bir şey düşebilir diye daha oldukça korkuyoruz. Bunlar okul açılmadan yapılıp bitirilmeliydi…  

Mustafa Sert:  “Keşke evvelde düşünülüp derhal uygulanmaya koyulsaydı. İnsanlar 3 ayda apartman dikiyor, iki oda mı yapılamadı…”

Bu yapılanlar bence oldukça yanlış. Okullar aslına bakarsan 3 ay kapalıydı, bunu asla mi düşünmediler? Bazı şeyleri evvelde tahmin edebilmeleri gerekiyordu. Niçin bu tarz şeyleri evvelde programlamadılar? Öğretmenlerimiz, müdürümüz, hepimiz oldukça iyi fakat ne kadar da olsa insanoğlunun içini kemiren bir kurt oluyor. Biliyoruz ki okulda olan inşaat devam eder, iyi mi rahat edelim… Keşke evvelde düşünülüp derhal uygulanmaya koyulsaydı. İnsanlar 3 ayda apartman dikiyor, iki oda mı yapılamadı… Artık bir şeyleri aşmamız gerek… 

 

ok1-001.jpg
Adeta tahtadan duvarların örüldüğü okulda, öğrencilerin can güvenliği için sıkı tedbirler alındı

ok2-001.jpg
Okul müdürünün açılış hitabı yapmış olduğu sırada dersliklerin arkasında inşaat çalışmalarının devam etti.

 


Girne Maarif Anaokulu’ndaki tablo;
“40 talebe okula alınamıyor, bazı bölümler ‘can güvenliği’ sebebi öne sürülerek kullanılmıyor”

Girne Maarif Anaokulu’nun bir kısmı inşaata yakın olduğu sebebi öne sürülerek okul yönetimi tarafınca kapatıldı. Okulda bazı bölümler, öğrencilerin ‘can güvenliği’ düşünülerek kullanım dışı bırakıldı.

Girne bölgesinde bulunan Girne Maarif Anaokulu’nda da ‘inşaat’ görüntüsü hakimdi… Okula yapılmak istenen yeni bina, uygun şartlarda inşa edilmediği sebebi öne sürülerek durdurulunca kayıt fazlası 40 talebe sınıfsız kaldı, okula alınmadı.  Kayıt yaptıran ve kayıt yaptırmasına karşın sınıflarda yer yokluğu sebebiyle okula alınmayan 40 talebe için bakanlığın iyi mi bir yol izleyeceği planlanıyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Okul Müdürü Coygun R. Yağız, bakanlık tarafınca ek dersliklerin kısa sürede tamamlanacağı sözünü aldıktan sonrasında 40 öğrencinin kaydını aldıklarını ve gene bu emekler doğrultusunda bekletilecekleri bilgisi aktardıklarını kaydetti.

Çalışmaların durdurulduğunu özetleyen Yağız, mevzuya ilişkin herhangi bir bilgisi olmadığını beyan etti. İnşaatın ne süre başlayıp ne süre tamamlanacağına dair hiçbir bilgisi bulunmadığını özetleyen Yağız, kayıt yaptırdığı halde bekletilen 40 öğrencinin bulunduğunu dile getirdi.

Öte taraftan dersliklerin tamamlanmasına rağmen okula fazladan alınacak olan 40 öğrencinin wc, oyun alanı ve buna benzer öteki ihtiyaçlarının iyi mi karşılanacağı ise merak mevzusu oldu.

Girne Maarif Anaokulu’nda okulun ilk gününde aileler dışarıda, öğrenciler ise içeride heyecanlı bigün geçirdi

 

 

ok3.jpg
Girne Maarif Anaokulu’nun bir kısmı inşaata yakın olduğu sebebi öne sürülerek okul yönetimi tarafınca kapatıldı. Müzik odasının bulunmuş olduğu bölüm, kullanım dışı bırakıldı.

ok4.jpg
Okulun ilk gününde aileler dışarıda, öğrenciler ise içeride heyecanlı bigün geçirdi

ok5.jpg
Uygun şartlarda inşa edilmediği sebebi öne sürülerek durdurulan sınıf

 


Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu içler acısı…

Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu ise Lefkoşa’daki okullar içinden bu yılki eğitim durumuna adeta ‘en fena’ başlamış olan okulu oldu.

Bahçede devam eden çalışmaların izleri içinde oynayan çocuklar, hiçbir şeyden habersiz yeni bir yıla başlamanın neşesi içerisindeydi.

Adeta ‘şantiye’yi çağrıştıran okul bahçesi, çöplerin dolup taştığı, bahçe haricinde meydana getirilen ağaç budama atıkları, okul girişindeki plastik borular ile içler acısı bir halde eğitim yılına başladı.  

Okula giriş bahçesinin kumlarla döşeli olması, ilk etapta görülen plastik büyük borular, çalışmaların yeni başladığını ifade eder nitelikteydi…

Okul bahçesi içinde meydana getirilen kazı çalışmalarından geri kalan toprak yığınlarını kendine oyun aracı icra eden çocuklar, fotoğraf karesine takıldı.

Okulun hemen hemen ilk günüde ve sabahın erken saatlerinde olunmasına rağmen, okul bahçesi içindeki çöp bidonlarının dolup taşması ise dikkat çeken bir başka detay oldu.  

 

cag1.jpg

Bahçede devam eden çalışmaların izlerinin içinde oynayan çocuklar, hiçbir şeyden habersiz yeni bir yıla başlamanın neşesi içerisindeydi.

cag2.jpg

cag3.jpg
Bahçe haricinde yeni budanan ağaçların atıkları ve çöpler göze çarpıyordu.

cag4.jpg
Girişte öğrencileri karşılayan görünüm

cag5.jpg
Toprak giriş alanı

cag6.jpg
Okulun ilk günü, saat 10.00 civarı, okul bahçesinde bulunan çöp bidonları…

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.