DOLAR
33,9908
EURO
37,8453
ALTIN
2.821,64
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Çekme Kat Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

03.09.2023 00:51
9
A+
A-

İnşaat sektöründe çoğunlukla kullanılan çekme kat ne anlama geliyor? Yasal mı? İnşaat aşamasında hangi malzemeler kullanılıyor? Özellikleri neler?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

“Çekme kat” terimi, inşaat sektöründe çoğunlukla kullanılan bir terim. Bina yapımında kullanılan bir kat türünü ifade eden çekme katlar, bir binanın öteki katlarından daha azca yüksekliğe haiz olan ve çoğu zaman birinci katın üstüne inşa edilen katlar olarak biliniyor.

Çekme katların inşaatında çoğu zaman çelik, betonarme yada ahşap benzer biçimde malzemeler kullanılıyor. Bu katlar, çoğu zaman ticari yada konut amaçlı kullanılan binalarda tercih ediliyor. Mesela, bir iş merkezi yada avm, çekme katlara haiz olabilir.

Çekme katların kullanımı, binanın dış cephesinde güzel duyu bir görünüm sağlamak için de yaygın olarak kullanılıyor. Bu katlar, binanın genel yüksekliğini artırmadan, binanın tasarımına görsel bir çekicilik katarak, mimari açıdan daha garip bir yapı haline geliyor.

Çekme katlar, öteki katlardan değişik özelliklere haiz olabilir:

 

Yüksekliği: Çekme katlar, öteki katlardan daha azca yüksekliğe haiz. Bu yüzden, çoğu zaman bina yüksekliğini çoğaltmak için kullanılıyor.

 

Konumlandırması: Çekme katlar, çoğu zaman birinci kattan sonrasında inşa ediliyor ve öteki katlar arasına yerleştiriliyor.

 

Kullanım amacı: Çekme katlar, çoğu zaman ticari yada konut amaçlı binalarda kullanılıyor. Mesela, ofis binaları, avmleri, apartmanlar ve otellerde çekme katlar çoğunlukla tercih ediliyor.

 

Araç-gereç: Çekme katlar, çoğu zaman çelik, betonarme yada ahşap benzer biçimde malzemeler kullanılarak inşa ediliyor.

 

Güzel duyu görünüm: Çekme katlar, binaların dış cephesinde güzel duyu bir görünüm sağlamak için de kullanılıyor. Bu katlar, binanın genel yüksekliğini artırmadan, binanın tasarımına görsel bir çekicilik katıyor.

İşlevselliği: Çekme katlar, binalarda işlevsellik sağlamak için de kullanılabilir. Mesela, bir ofis binasında, çekme katlar toplantı odaları, dinlenme alanları ve yemekhane benzer biçimde alanlar için tercih sebebidir.

Tüm bu özellikler, çekme katların bina tasarımında ve kullanımında mühim bir rol oynadığını gösteriyor.

 

Şimal Kıbrıs’ta Çekme Kat Yasal mı?

Şimal Kıbrıs’ta, Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tüzüğü kapsamı madde 38’e gore ana taşınmazın üzerine kat ilavesi yada mevcut çekme katın düzgüsel kat haline getirilmesi yada zemin ve bodrum katlarla arsanın boş yerinde yeni bölümler yapılması yada durumunda sonradan değişim yapılması için yasa gereğince, kat malikleri kurulunun buna oy birliğiyle karar vermesi şarttır.

Özetle, çekme kat için ilk olarak ilgili kurumlardan izin alınması gerekiyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: çekme katEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.