DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Sahil Emlak Direktörü Nejmi Sıddık kazançlı yatırım önerilerinde bulunmuş oldu

Sahil Emlak Direktörü Nejmi Sıddık kazançlı yatırım önerilerinde bulunmuş oldu
03.10.2023 16:11
4
A+
A-

Gayrimenkul alımında nelere dikkat etmek gerekir? Hangi tercih bu zamanda daha oldukça kazandırır? Sahil Emlak Direktörü Nejmi Sıddık dikkat çeken yatırım tavsiyelerinde bulunmuş oldu. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

nejmi sıddık kıbrıs

Sahil Emlak Direktörü Nejmi Sıddık kazançlı yatırım önerilerinde bulunmuş oldu

12 Nisan uzun süreden beri beklenen açılımın ilk adımı olacak. Kısa süreli ve kapalı dönem dinlence amaçlı da olsa, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne seyahatler başlıyor.

En yakın komşu Türkiye olmak suretiyle, İngiltere, İskandinav ülkeler ve Rusya çevresinden talep yoğun. Geleceklerin bir kısmı dinlence, bir kısmı ise yatırım planları yapıyor.

Hem devletlerinde yaşadıkları sancılı pandemi süreci, hem de internasyonal stratejistlerin Şimal Kıbrıs’ta yatırımı işaret etmesi, bu hevesi daha da arttırdı.

Peki emlak sektörü açılım sürecini iyi mi değerlendiriyor? Mahalli piyasada son durum iyi mi? Daireden villaya geçiş düşüncesi devam ediyor mu? Doğru yatırım için ne yapmak lazım?

Kıbrıs emlak sektöründe mesleki tecrübesi ve duruşuyla, duayen isimlerinden Sahil Emlak Direktörü Nejmi Sıddık konuğumuz.

“Bizlere danışan yatırımcıları arsa ve araziye yönlendiriyoruz”

Emlak piyasasının kalbindesiniz, son durumu sizden dinleyelim. Yabancı yatırımcı uzak kaldı, yerli yatırımcı neler yapıyor?

Evet, yabancı yatırımcı pandemiden dolayı uzak kaldı, sadece mahalli yatırımcı alımları devam ediyor. 

Yalnız alım yaptıkları gayrimenkul türü değişti. 

Mahalli yatırımcıyı ikiye ayırabiliriz bu zamanda. 

Birincisi konaklamak için ev alanlar.

İkincisi de yatırım için gayrimenkul alanlar.

Yatırım için ev almak bu zamanda insanlara pek mantıklı gelmiyor. Bu durumu şöyleki açıklayabilirim size. 

150 bin sterlin bütçesi olan bir yatırımcı geldiğini düşünelim. Bu parasıyla gayrimenkul yatırımı yapmak istiyor, yatırımı değerlensin istiyor. Konut alırsa 3 tane 2+1 ev alabilir. Arsa alırsa da dönümü 5 bin sterlin olan bir yerden 30 dönüm arsa alabilir. 

Aradan 5 yıl geçtiğini varsayalım ve bu iki örneği inceleyelim. Tanesini 50 bin sterline almış olduğu evi sterlin kiraya verebilecek mi, evini kiralayabilecek mi, 5 yıl sonrasında satmaya kalktığında aynı değere satabilecek mi? Son dönemde yaşadığımız örneklere bakarsak bu oldukça mümkün değil. Ek olarak evini kiralamazsa bir de ev kullanılmadığı için harcama çıkartır. Bu da extra olur. 

5 yıl sonrasında arsa-arazi yatırımına bakalım, bölgeye yatırımcı gelebilir, yol geçebilir, depo alanları için kullanılabilir. 5 senenin sonunda yatırımı katlanarak artacaktır. Kim bilir 5 yıl beklemeden parselasyon yapmış olup satabilir, bu da gene konuttan daha oldukça kazandırır. 

Doğrusu konut yatırımı kurtarmıyor insanların yatırımını bu zamanda. Bizlere yatırım için gelen insanları arsa ve arazi alımına yönlendiriyoruz. 

“Doğru ve kazandıran yatırımlar için yol gösteriyoruz”

Sahil Emlak olarak varlıklı bir portföye sahipsiniz, alıcıların tercihi ne yönde?

Alıcıların tercihini genel anlamda biz yönlendiriyoruz. Onlar bizlere gereksinimlerini söylüyorlar, ikimiz de onlara uygun seçenekler sunuyoruz. 

Bizim işimizde oldukça dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir nokta var. İnsanlar size senelerdir biriktirdikleri parayı getiriyorlar, o para onların emeği ve evlatlarının geleceği. Bu aşamada oldukça dikkat etmek gerekiyor. Doğru ve kazandıran yatırımlar için yol göstermek gerekiyor. 

Günün sonunda insanoğlu yatırımından memnun kalmalılar ki yeniden yatırım yapmak istesinler ve sizi tercih etsinler. 

Son dönemde yatırım için arsa-arazi tercih ediliyor. Bir sebebi de boş arsanın emlak vergisi düşük. 

Sadece konutların emlak vergisi daha yüksek. Daha ilkin söylediğim şeklinde bir de tadilat harcaması var. 

Başka bir mevzu ise KKTC bir ada ülkesi, 4 tarafı deniz ile çevrili ve toprak kısıtlı. 3-5 yıl sonrasında arsanın değerlenmeme şeklinde bir şansı yok. 

Bu aşamada doğru bölge seçimi oldukça mühim, orada da çalışılan emlak danışmanının bölge bilgisi ve tecrübesi öne çıkar.

Daireden Villaya Geçerken Büyüyen Harcamalara Dikkat

Müstakil ilanlarınız dikkat çekiyor, daireden villaya geçiş hızlandı mı?

Daireden villaya geçiş hem hızlandı hem de yavaşladı aslen. Peki bu iyi mi oldu? Müteahhitlerin bir çok banka kredisiyle ev yapmış oldu, evler satılmadı dolayısıyla yeni ev yapamıyorlar artık, bu acı fakat gerçek. Onlarda arsa parselizayonuna yöneldiler. 

İnsanlar müstakil ev almak istiyorlar fakat seçenekler daraldı ve fiyatlar terfi etti. Dolayısıyla konut almaktansa arsa-arazi alıp kendi evlerini yaptırmak daha mantıklı geliyor. Ki bu işi icra eden inşaat firmaları çoğunlukta. Siz yalnız evin metrekaresine ve içeriğine karar veriyorsunuz. Kalanını firmalar yapıyor.  

Bu aşamada her insana bir tavsiyemiz var. Evin metrekaresi ne kadar büyürse sorumluluğu o denli artıyor. Siz son gücünüzle Range Rover alırsınız, sadece servis bakımı vardığında 30 bin lira vermek sizi zorlar. Evde de aynı mantık var. Giderlerinin sizi yormayacağı büyüklükte evler tercih etmelisiniz. Yoksa ısıtması, bahçe bakımı, havuz bakımı, evin temizliği şeklinde giderler sizi zorlarsa evinizde huzuru bulamazsınız.  

“Lefkoşa’nın en büyük yabancı yatırımcısı Türkiye”

Gezi kısıtlamaları kalkarsa, piyasada iyi mi bir hareket oluşacak, beklentiniz ne yönde?

Gezi kısıtlamaları kalkmadan da emlak piyasasında hareket var. Şöyleki düşünün bir kesim barınmak için ev almak istiyor. Bir kesim mirasını satmak istiyor. Kardeşler genel anlamda kalan mirası bölüşmek yerine satıp parasını bölüşmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla hep bir alım satım söz mevzusu. Bu asla bitmez. 

Gezi kısıtlamaları azalırsa da gene sektöre hareket gelecektir. Yurt dışından ülkemize yatırım yapmak isteyen insanoğlu gelip, görecek ve yatırımlarını meydana getirecek. 

Lefkoşa piyasasının en mühim yabancı yatırımcısı Türkiye’dir, bu asla değişmez. 

Şimal Kıbrıs’a yatırım icra eden 2. Ve 3. ülkeler ise İngiltere ve Rusya. İngiliz ve Ruslar bu bölgeden alım yapmıyor. Onlar denizi ve dağları gören evler tercih ediyorlar ve kendi memleketinden insanların yaşamış olduğu bölgeler tercih ediyorlar. Sosyalleşebilecekleri, evlatlarının sosyalleşebileceği bir ev almak istiyorlar. 

Sektörde yeni bir coşku var aslen onu da belirtmek gerekiyor, pozitif yansıyacağını düşünüyorum. Kripto para ile ev almak. Bu eğer resmi bir halde yapılırsa sektöre büyük yarar sağlayacak bir hamle. Kiralama ve satma mevzusunda kripto para kullanımı aslen çağa ayak uydurmak diyebilirim. Ya evrene ayak uydurursun ya da unutulursun. Doğal olarak bu mevzuda oldukça dikkatli olmak da yarar görüyorum. 

“Doğru emlak danışmanıyla çalışın”

Gayrimenkul alacak olanlara tavsiyeleriniz neler?

Ilk olarak bütçelerini bilmeleri gerek. Sonrasında ne olursa olsun doğru bir emlak danışmanıyla çalışmalılar. Bu iş güvene bağlı bir iş. Şeffaflık mühim. Biz satışlarımızda şuna daima dikkat ederiz. Alıcı ve satıcı ile aynı masada buluşur sonucunda pazarlığı kendimiz yaparız. 

Birinden 50 bine aldığımız malı diğerine 80 bine satmaya çalışmayız. 

Esasen insanlarda artık alacakları malın averaj kıymetini biliyorlar, araştırıyorlar ona bakılırsa geliyorlar. Siz dönümü 5 bin olan yere, dönümü 10 bin derseniz kendi güveninizi sorgulatırsınız. 

Bu da günün sonunda size kaybettirir. Şeffaflık ve itimat bizim mesleğimizde oldukça önemlidir. 

“Yatırımcıya kendi dilinde, kendimizi anlatma fırsatı”

Kurumsal üyelerimize sağladığımız dijital marka değerine İngilizce ve Rusça’yı da dahil ettik. Artık haberler ve röportajlar ile adaya gelemeyen yabancı müşterilerinize bile prestijli bir yazışma kanalı kurabilirsiniz. Sizin yeni versiyonumuzla ilgili görüşleriniz neler? 

Azca öncede söylemiştim. Bizim en büyük pazarımız Türkiye, sonrasında İngiltere ve Rusya geliyor. 

Hep beraberce Türkçe konuşmak mümkün olmuyor bu durumda. Yatırımcıya kendi dillerinde, kendimizi anlatma fırsatı sunuyor Kıbrıs Emlak Merkezi. 

Oluşturduğu içeriklerle de değişik bir konuma haiz. Google aramalarında bu farkı görmek mümkün aslına bakarsan. O yüzden hakikaten güzel ve oldukça yerinde bir hamle. 

Etiketler: nejmi sıddık, sahil emlakEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.