Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu,  Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul ederek görüştü.

Tatar-Guterres görüşmesi: Pile'deki olaylar gündeme gelmedi

Tatar-Guterres görüşmesi: Pile’deki vakalar gündeme gelmedi

Bakan Gardiyanoğlu kabulde yapmış olduğu konuşmada, Türkiye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen asrın felaketinden sonrasında ülkedeki  emek verme yaşamının da etkilendiğini,  Türkiye’ye işgücü anlamında bir geri dönüşün  yaşandığını  söylemiş oldu. İşgücü açığının kapanması için üçüncü uyruklu ülkelerden KKTC’ye  işçi akını başladığını kaydeden  Gardiyanoğlu, emek verme hayatında  denetim ve  kayıt dışılık ile ilgili ciddi atılımları olacağını söylemiş oldu.

Ülkedeki kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması için gelecek ay  bir emek verme affının yapılacağını açıklayan Gardiyanoğlu, ” Bu affın öteki aflardan en büyük farkı, çalışan   bir işveren  üstünden, işvereniyle beraber  bakanlığımıza gelip af için başvurabilecek. Af kapsamındaki işverenin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini bakanlık denetleycek. ” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak son bir ayda emek verme izni otomasyonunu geliştirdiklerini ve ciddi bir takip sistemi kurduklarını özetleyen Gardiyanoğlu, verilerin biriktiğini ve önümüzdeki aydan itibaren bu verilerin ciddi olarak denetlenecek duruma geleceğini beyan etti.

Aftan sonrasında denetimler başlamış olacak 
Yürürlüğe girecek olan af sona erdikten sonrasında  tüm ekonomik örgütleri ziyaret edeceklerini kaydeden  Gardiyanoğlu: ” Aftan sonrasında ekonomik örgütlerimizi ziyaret ederek bakanlık olarak vereceğimiz rahatsızlıktan dolayı  özür dileyeceğiz.Zira tam saha tüm ada çapında 6 ilçede denetimlere  başlayacağız. Bu süreç  içinde hala daha ısrarla kayıt dışı emek verme yaşamını devam  ettirmek  isteyen işverenlerimiz var ise yasalar çerçevesinde ihtiyaç duyulan cezaları alacak’’ ifadelerini kullandı.
Piyasadaki haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve  kayıt dışı çalışanları toplumsal güvenlik sistemine dahil etmek için titizlikle  denetimlerin üstüne gideceklerini söyleyen Gardiyanoğlu: “Kayıt dışı durumda bulunan bir çalışan  bir iş kazası geçirse, sakat kalsa,canından olsa bunun vebali benim omuzlarımdadır.Emek verme yaşamını kayıt altına almalıyız ki toplumsal güvenlik yatırımları yapılsın ” şeklinde konuştu. 
“Mühim olan   ceza kesmek değil. Mühim olan bu kişilerin hangi şartlarda yatırım yapamadığını ortaya çıkarmaktır”  diyen Gardiyanoğlu “İnsanların devletle olan iş ilişkisini daha da hızlandırmak gerekir. Emek verme izinleri için  online başvurularla ilgili otomasyonlar geliştiriliyor. Geldiğimizde bir ekip tıkanıklıklar vardı. Bu tıkanıklığı  bakanlık olarak aştık. Polis soruşturma  bacağında ve Sıhhat Bakanlığı bacağında  personel eksikliğinden  dolayı bazı gecikmeler vardı. İki kurumda da personel sayısının artırılması için  istişare ederek süratli bir halde sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Yolumuz uzun. Meydana getirecek oldukca işimiz var”  dedi.