DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Yağmurlu
24°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AA muhabirine açıklamalarda bulunmuş oldu

A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Yeni politika, iki devlet temelinde, iki ayrı halkın egemen eşitliği, eşit internasyonal statüsü temelinde bir antak kalma kaçınılmaz hale gelmiştir.” dedi.

 
Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu temasları kapsamında bulunmuş olduğu New York’ta, AA muhabirine açıklamalarda bulunmuş oldu.
 
Her yıl BM Genel Sekreterliğinin toplantılarına katıldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Buralarda hep Rum-Yunan ikilisinin propagandasını sürdürmüşler, 60 senedir bizim bu feryadımıza bir hakkaniyet bulamamışlar. Kıbrıs’ta iki ayrı halkın bulunduğunu hepimiz biliyor.” ifadesini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Ada için dünyaya Türkiye’nin desteğiyle yeni bir siyaseti anlattıklarına işaret ederek, Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı bir kararla Avrupa Birliği’ne (AB) alındığını dile getirdi.
 
Kıbrıs Türklerinin tarihsel olarak da ayrı bir halk bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıslı’ diye bir millet yok, Kıbrıs’ta ya Türksün ya da Rumsun. Bu böyledir, bu şekilde de devam ediyor. Bu tarz şeyleri anlattığımızda hak verenler de var.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın gerçeklerine bağlı olarak çağrılarını devam ettireceklerinin altını çizerek, “Yeni politika, iki devlet temelinde, iki ayrı halkın egemen eşitliği, eşit internasyonal statüsü temelinde bir antak kalma kaçınılmaz hale gelmiştir.” dedi.
 
AB’nin son raporunda, Türkiye’ye haksızlık yapıldığını ve “Kıbrıs’ın gerçekleriyle alakasız” ifadesi bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Gerçek şu; Kıbrıs’ta iki ayrı devlet var.” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün ortadan kaldırılmak isteneceği hiçbir çözümün ve Ada’da federatif sistemin kabul edilmeyeceğini de altını çizdi.
 
Bundan sonrasında Kıbrıs Türklerinin, “kendi devletlerinin ortadan kaldırılmasını” kabul etmeyeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Tatar, sorunların sadece “kazan- kazan” anlayışıyla çözülebileceğini söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, AB’nin enerji meselelerini çözmek için birbirine “bağlı” bulunduğunu belirterek, GKRY’nin coğrafi uzaklık sebebiyle de bunun haricinde kaldığını kaydetti.
 
Bölgesel istikrarın daha iyi bir noktaya gelmesinin her insanın faydasına olacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “inatla” KKTC gerçeğini kabul etmeyenlerin bölgedeki uzlaşmanın önünü tıkadığını beyan etti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Türkiye ile olan ilişkilerinden oldukça memnun olduğuna dikkati çekerek, “Ben hep geleceğe umutla baktım bundan sonrasında da bu bu şekilde olacaktır.” dedi.
 
Türkevi’nin 13’üncü katının KKTC’ye tahsis edildiğini ve burada görüşmelerin gerçekleştiğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Tüm bunlar, KKTC’nin gücüne güç katmaktadır.” ifadesini kullandı.
 
ABD ve Fransa’nın, Rum tarafını silahlandırmasının Doğu Akdeniz’de oldukça negatif tesirleri olabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin Kıbrıs’ın garantörleri bulunduğunu ve bu garantörlerden herhangi birinin onaylamadığı bu ilişkilerin gayrimeşru olduğuna inandığını söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de hizmete giren yeni havalimanının senelik 10 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitesi bulunduğunu ve su projesinden sonrasında bölgede meydana getirilen ikinci büyük proje bulunduğunu belirtti.
 
KKTC’nin tüm ambargolara karşın mühim başarılar elde ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söylemiş oldu:
 
“Bu başarılarla devlet olarak kurumsal yapısıyla, her türlü iradesiyle artık Kıbrıs’ta iki devletli çözümün parçası olabilecek bir pozisyona gelmiştir. Bu önemlidir. İki devletli çözüm bizim için hakikaten oldukça daha emindir, oldukça daha güvenlidir. Aksi takdirde oldukça büyük risklerle karşı karşıya kalabileceğimizden iki devletli çözümden hiçbir süre geri adım atmamamız lazım.”
Tatar, KKTC’nin egemen ve bağımsız bir devlet bulunduğunun altını çizerek, “1974’te düzenlenen Kıbrıs Sulh Harekatı’yla çizilen sınırlar bizlerin namusudur, haysiyetidir. Bu sınırlardan asla ödün vermeyiz, veremeyiz.” dedi.
– Pile’de 500’den fazla Kıbrıs Türkü yaşıyor
Tatar, Pile’deki Kıbrıs Türklerinin, KKTC’ye daha rahat gidip gelmesi için Pile-Yiğitler Yolu Projesi mevzusunda 25 senedir çalıştıklarını ve bu projeyi başlattıklarını söyledi.
Pile’den Rum tarafındaki Larnaka şehrine kadar yollar yapıldığını, evler inşa edildiğini, Ada’daki başka bir ara bölgede avm yapıldığını sadece buna kimsenin ses çıkarmadığını belirten Tatar, BM Sulh Gücü’nün KKTC’nin yol projesinde ise her türlü engeli çıkardığını kaydetti.
Tatar, Pile’de 500’den fazla Kıbrıs Türkünün yaşadığını ve bu yol projesini Türkiye’nin de desteğiyle halletmeye kesin olduklarını dile getirerek, şu şekilde devam etti:
“O insanların kendi bölgelerine gitmelerine gelmelerine engel olmak da hangi insani yaklaşıma uygundur, onu artık kamuoyu söyleyecektir. Buna engel olmamaları lazım bu sebeple bu insani ihtiyaçtan dolayı yapılacak olan bir yoldur. Bizim ne birinin toprağında gözümüz var ne de bir toprak gasbı için bu emek harcamalar yürütülmüştür. Barış kanalıyla bu işin çözülmesi en büyük temenni ve dileğimizdir.”
– “İngiltere’ye bağlı olan insanların, KKTC’ye direkt uçuşla gidememesi insan hakları meselesine dönüşmüştür”
Tatar, Ercan Havalimanı’na direkt uçuşlar için çeşitli ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini aktardı.
Bilhassa İngiltere’den Kıbrıs’a direkt uçuş meselesine dikkati çeken Tatar, İngiltere’nin GKRY tarafına yakın bulunduğunu dile getirdi.
Tatar, KKTC’de yaşayan on binlerce İngiliz vatandaşına ve İngiltere’de yaşayan sayıca fazla Kıbrıs Türkü’ne işaret ederek, “Tüm bu İngiltere’ye bağlı olan insanların, KKTC’ye direkt uçuşla gidememesi esasında bir insan hakları meselesine dönüşmüştür. Oldukça büyük tepki vardır fakat bu işi hala çözemediler.” diye konuştu.
İngiltere’nin KKTC’ye direkt uçuşa onay vermesi halinde GKRY’yi karşısına alacağını belirten Tatar, direkt uçuşların sadece GKRY’nin onayıyla olabileceğine işaret ederek, “Aslına bakarsanız ikimiz de onun onayını çok da fazla istemiyoruz. Bu sebeple onun onayını kabul edersem, KKTC olarak bir bakıma onun otoritesine biat etmiş olurum.” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz uzun vadeli Kıbrıs Türk halkının bu Ada’daki varlığını, geleceğini, bağımsızlığını, özgürlüğünü düşünüyorsak bu siyaseti oldukça önemseyip ciddiye alıp bazı fedakarlıklar yapmalıyız.” ifadesini kullandı.
 
“KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı” hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin bilhassa Cenup sahillerindeki tarımsal faaliyetlerin KKTC’yle benzer bulunduğunu söylemiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Suyun buraya getirilmesi bambaşka bir ekonomik başarıdır ve (KKTC’nin) çehresini değiştirmiştir.” ifadesini kullandı.
 
Meydana getirilen çalışmaların bilimsel temele dayalı yürütüldüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC topraklarının verimine yönelik oldukça çeşitli tarımsal faaliyetlerin başarıyla yürütüldüğünü dile getirdi.
 
Röportajın sonunda Anadolu Ajansına (AA) teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Anadolu Ajansı, devamlı Kıbrıs Türkü’nün sesi olmuştur.” dedi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.