DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C

Cumhurbaşkanı Tatar BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşmesini değerlendirdi

A+
A-
 
 
 
 
Birleşmiş Milletler 78’nci Genel Kurulu sebebiyle temaslarda bulunmak amacıyla New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüşme sonrası basın açıklaması yapmış oldu.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sadece Kıbrıs’ta iki devlet temelinde bir antak kalma için görüşme masasına oturabileceklerini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ilettiklerini söylemiş oldu.
Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapmış olduğu görüşmenin peşinden Türkevi’nde gazetecilere açıklamalarda bulunmuş oldu ve soruları yanıtladı.
 
“Kıbrıs’ta bir antak kalma olacaksa iki devlet temelinde olacak” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun kabulü durumunda resmi müzakerelerde oturup Kıbrıs meslesinin çeşitli boyutlarını görüşebileceklerini Genel Yazman Guterres’e ilettiklerini söylediklerini aktardı.
 
Garantör ülke Türkiye ile beraber bu yeni siyasetin yürütülmekte bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçen yıl olduğu şeklinde bu yıl da BM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmada, sadece bu şartlarda bir anlaşmanın Kıbrs’ta mümkün olacağını vurguladığını hatırlattı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, bununla beraber, esas görüşme masasını bir kenara bırakıp, iki taraf içinde ortaklık ve itimat tesisi için Türk tarafının daha ilkin yapmış olduğu önerilerle de ilgili olarak, Rum tarafının kabul etmesi halinde üçlü görüşme yapılabileceğini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
 
“Ben Sayın Genel Sekretere bu tarz şeyleri anlattıktan ve anlayış gösterdikten sonrasında elbet diyalog ve iletişimin olağanüstü mühim bulunduğunu, iki taraf içinde işbiriği ve itimat tesis edilebilmesi için, Kıbrıs meselesinin aslı, esas görüşme masasını bir kenara bırakıp, daha ilkin de, geçen Temmuz’da gündeme getirdiğim, ada etrafınaki naturel kaynaklar, yenilenebilir enerji, kablo bağlantısı ve düzensiz göç, mayınların temizliği şeklinde mevzuları ele almak suretiyle iki eşt taraf olarak, BM Genel Sekreterin başkanlığında, iki liderin de katılabileceği üçlü görüşmelerin yapılabileceğini kendisine aktardım. Kendisi de bunu araştırım değerlendirmesini yapmış olacaktır.  Bizim eşit egemenliğimiz, eşit internasyonal statümüz kabul edilmeden resmi müzakerelere geçmemiz mümkün değildir.”
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Cenup Kıbrıs’la ticaretin gelişmesi için karşılıklı giriş-çıkışların daha rahat yapılabilmesi için Haspolat’ta ticari bir kapı açılması yönünde önerileri bulunduğunu da Genel Sekretere ilettiklerini belirtti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Hem metehan kapısındaki sıkışıklığı rahatlatmak hem de iki taraf içinde ticareti geliştirebilmek için Haspolat kapısının açılmasını önerdiğimde, kendisi de bunun doğru bir yaklaşım bulunduğunu, bunun yapılması icap ettiğini açıkladı” şeklinde konuştu.
 
“KKTC bir taraftan devlet olarak yoluna devam edereken, öteki taraftan da iki devletin işbirliğinde bir anlaşmanın parçası olabileceğini Genel Sekretere yeniden ilettik” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “senelerce boşa çıkmış, tüketilmiş ve hiçbir vakit neticelenmemiş federal temelde bir antak kalma zemininin artık hiçbir hükmü kalmadığını, şu sebeple şartların fazlaca değiştiğini, BM’nin de bunu fazlaca iyi anlaması icap ettiğini aktardık” ifadelerini kullandı.
 
“Rum tarafı daha önceki görüşmelerde de hep oyunu bozmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının esas niyetinin bu meseleyi üniter bir yapıya evrimleştirebilmek bulunduğunun altını çizdi.  Tatar, “öncelikle bir ihtimal federal model, fakat Türkiye’nin olmadığı bir AB içinde esas gayeleri Kıbrs Türklerini dejenere etmektir. Sıfır asker, sıfır güvence ile bizleri tüketmek ve talibi tamamen bir Yunan adası yapmak.  Bu şekilde bir sürece asla onay vermeyeceğimizi vurguladık” dedi.
 
Genel Yazman Guterres’in Türk tarafının taleplerini anlayışla dinlediğini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Mühim olan bu tarz şeyleri hukuk zemininde yapabilmektir.  Biz tüm bu tarz şeyleri meşru ve hukuk zeminine dayandırıyoruz. Rumlar hiçbir vakit bizlerden üstün olmamalıdır. Fakat Kıbrıs Türkü oradadır. Kendi devletiyle, demokrasisiyle, kendi kurum ve kuruluşlarıyla. Şimdi mühim olan bunu taçlandırmaktır.  Bu da iki devletli çözüm modeliyle mümkündür.”
 
Rum önder Hristodulidis’in köktencilik grupların da desteğiyle seçim kazandığını, dolayısıyla da aklında olanın Kıbrıs Türkerini üniter yapı içine çekmek bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum liderin son önerilerinin de samimiyetsizlik bulunduğunu belirtti.  Tatar, “KKTC’nin varlığını inkar etmeye devam ederlerse Kıbrıs’ta kalıcı bir sulh sağlanamayacaktır” şeklinde konuştu.
BM’nin yansız olmasını beklediklerini Genel Sekretere ilettikerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Aynı (federal) zeminde görüşme başlatmanın  hiçbir anlamı olmadığını söylediğimizde Genel Yazman buna anlayış göstermektedir.  Ben Genel Yazman ile Güvenlik Konseyi içinde bir irtibatsızlık olabileceğini de görüyorum. Şundan dolayı Genel Yazman gerçeği görmüştür. Şundan dolayı son 8 yılda bu mevzularda fazlaca edinim edinmiştir, gerçekleri görmektedir. İnşallah kısa vakit, sonrasında Güvenlik Konseyi de bu gerçekleri görecektir, görmeleri gerekmektedir.”
 
Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta hem kendisinin hem de temsilcilerinin değişik ülkelerin temsilcileriyle de bir araya geldiğini ve Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetini anlattığını da bildirdi.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ve her platformda Kıbrıs Türkü’nün sesini duyuran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve daima Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Türk ulusuna teşekkür etti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.