DOLAR
34,5344
EURO
36,1946
ALTIN
3.016,55
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Gayrimenkul Mirası Iyi mi Paylaştırılır? – Kıbrıs Emlak Merkezi

27.08.2023 14:01
9
A+
A-
Gayrimenkul Mirası Iyi mi Paylaştırılır? – Kıbrıs Emlak Merkezi

Gayrimenkul mirası bölüştürülmesi işlemi iyi mi yapılıyor? Kime ne kadar hisse düşüyor?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Gayrimenkul mirası, bir kişinin vefatı sonrasında geride bıraktığı taşınmaz malların mirasçıları içinde paylaştırılması işlemine deniyor.  Gayrimenkul mirası paylaştırılırken, mirasçıların yasal haklarına uygun bir halde hareket edilmesi gerekiyor.

Mirasın bölüştürülmesi işlemi, mirasçıların anlaşması ile gerçekleşebileceği benzer biçimde, mahkeme sonucu ile de yapılıyor. Sadece, mirasın paylaştırılması işlemi daima kolay olmuyor ve mirasçılar içinde anlaşmazlıklar da yaşanabiliyor.

 

Mirasın paylaştırılması

Mirasın paylaştırılması işlemi esnasında, mirasın kime ve ne kadar hisse düşmüş olduğu, mirasın kıymeti ve taşınmaz malların durumu benzer biçimde faktörler göz önünde bulunduruluyor. Mirasta eşit hisse dağıtımının yapılması gerektiği genel bir kanun kuralı olsa da bazı durumlarda mirasın paylaştırılması değişik şekillerde yapılabiliyor. Mesela, mirasın bir kısmı nakit olarak verilirken, bir kısmı da taşınmaz mallarla paylaştırılabiliyor.

Mirasın paylaştırılması işlemi esnasında, mirasçılar içinde anlaşmazlıkların çıkması durumunda, mahkeme sonucu ile paylaştırma işlemi gerçekleşiyor. Bu durumda, mahkeme, mirasın kıymetini ve mirasçıların yasal haklarını dikkate alarak paylaştırma işlemini yapıyor.

 

Mirastan kim ne kadar hisse alacak?

Mirastan kimin ne hisse alacağı mevzusuna bakmadan ilkin vefat eden kişinin vasiyetnamesi olup olmadığına bakılıyor. Vasiyetname var ise ve bu paylaşım saklı paylara itina gösterilerek yapılmışsa o vasiyetnameye nazaran paylaşım yapılıyor. Vasiyetname yoksa o vakit kimin, ne hisse alacağı bellidir.

Bir babanın vefat etmiş olması durumunda gayrimenkulleri evlatları içinde eşit paylarda paylaştırılıyor. Bir kardeş öteki kardeşten daha çok miras oranı alamıyor. Burada istisnai bir uygulama var. Eğer baba vefat etmeden ilkin vasiyetname ile bir çocuğuna öteki kardeşlerinden fazla mal bırakıyorsa o vakit hisse oranları değişebilir. Sadece burada da her bir çocuğun saklı paylarına müdahale edilmemesi gerekiyor.

Annenin hayatta olması durumunda çocuklar mirasın tamamını paylaşamayacaklar. Bu durumda tüm mirasın dörtte biri annenin, kalan dörtte üçü ise tüm evlatların oluyor. Annenin sağ olmaması durumunda ise tüm miras çocuklar içinde paylaştırılıyor.

Vefat eden kişinin evladı olmaması durumunda ise miras paylaşımı hayattaysa eşi ile anne ve babası içinde paylaştırılıyor. Eş hayatta değilse anne ve baba mirasçı oluyor. Anne ve baba da sağ değilse o vakit vefat eden kişinin kardeşleri mirasçı olacak.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.