DOLAR
32,2333
EURO
34,7457
ALTIN
2.453,25
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
21°C

CTP Milletvekili Candan: “Üniversiteleşme olması gerekenden yüksek”

CTP Milletvekili Candan: “Üniversiteleşme olması gerekenden yüksek”
20.10.2023 04:26
3
A+
A-

CTP Milletvekili Armağan Candan “Gençlerin Doğru Eğitim ve Mesleklere Yönlendirilmesi”  temalı güncel konuşmasında, üniversitelere yitik averajının hem dünya, hem de Avrupa averajının oldukca üstünde olduğuna işaret etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Armağan Candan, Meclis Genel Kurulu’nda “Gençlerin Doğru Eğitime ve Mesleklere Yönlendirilmesi” mevzusunda konuşma yapmış oldu.

Armağan Candan, Yüksek Tahsil ve Dışilişkiler Dairesi tarafınca hazırlanan “Lise Mezunları Üniversiteye Yerleşme İstatistikleri” çalışmasının mühim bir belge bulunduğunu, ülkemizdeki doğru eğitim ve meslek yönlendirmesi mevzusunda neler yapılması gerektiğine ilişkin ışık tutucu bir emek harcama bulunduğunu altını çizdi ve elde edilmiş olan istatistikleri paylaştı.

“Liseden mezun olanların %70’i üniversiteye kayıt yaptırdı”

Ülkemiz liselerinden mezun olan 16 bin öğrencinin halihazırda üniversiteye gittiğini ifade eden Candan, 2018-2019 tahsil senesinde liselerimizden mezun olan öğrencilerin %70’inin üniversitelere kayıt yaptırdığını, bunun dünya ve Avrupa ortalamalarının oldukca üstünde bulunduğunu, üniversite mezunu işşiz oranının bu yüzden artmakta bulunduğunu, ülkede ara eleman eksikliği yaşandığını ve meslek liselerine girişin teşvik edilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Eğitim Bakanlığı tarafınca gösterilen sayılara nazaran şu anda 12 bini devletimizde, 2 bin 500’ü Türkiye’de, bin 500’ü de üçüncü ülkelerde üniversite öğrenimi gören KKTC vatandaşı bulunduğunu vurgulayan Candan, gerekseme fazlası 20 alanda devletin burs vermemesinin doğru bir siyaset bulunduğunu beyan etti ve bu alanları saydı. İlgili listelere yobis.mebnet.net sayfasından ulaşılabileceğini, gerekseme fazlası alanların tercih edilmemesi icap ettiğini vurgulayan Candan, ülkemizdeki bazı alanlarda ise master ve doktora yapmış insan deposu eksiği bulunduğunu, gençlerimizin daha kolay iş bulabilmek için eksikliği olan alanlarda uzmanlaşmayı tercih etmelerinin önemine vurgu yapmış oldu.

“Ara mesleklere yönelen gençler oldukca daha iyi şartlarda iş imkanı bulabiliyor”

Devletimizde bulunan 21 üniversitede 14 bin kişinin çalıştığını ifade eden Candan, bunların %70’inin KKTC vatandaşı bulunduğunu, 5 bin 755 akademisyenden 2 bin 578’inin KKTC vatandaşı bulunduğunu, bu oranın artması icap ettiğini altını çizdi. Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Taner Akcan Çıraklık ve Erişkin Eğitim Merkezi’nin 500 talebesi ile örnek bir kurum bulunduğunu ve desteklenmesi icap ettiğini ifade eden Candan, ara mesleklere yönelen gençlerimizin oldukca daha iyi şartlarda iş imkanı bulabildiğini ve kazanç elde edebildiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

 

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu:
“İşsizlik varken 50 bin yabancı iş gücü bir terslik bulunduğunu gösterir”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da meslek edindirme noktasında bakanlık olarak belirli bir vizyonları bulunduğunu kaydederek bugün ülkede işsizler varken 50 bin şahıs yabancı iş gücü var ise ortada bir terslik bulunduğunu söyledi.

Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’nin istatistiklerinin yol gösterici olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, gerekseme fazlası ve gerekseme olan bölümlere bakıldığında aslına bakarsak ne yapılması icap ettiğinin ortada bulunduğunu söylemiş oldu.

Öte taraftan her gelen bakanın ve her gelen partinin “en iyisini ben bilirim” politikasıyla hareket etmesiyle durumun bu noktaya geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, ortak bir anlayışla hareket etmek icap ettiğini, bir vizyon belirleyip buna nazaran hareket etmek icap ettiğini kaydetti, bu kapsamda düzenledikleri Vizyon 2030 Eğitim Çalıştayı’na işaret etti.

“Bir toplumun gerekseme duyduğu tüm meslek dallarını o ülkenin vatandaşlarının yapabilmesi gerekir” diyen Bakan Çavuşoğlu, KKTC’de bazı meslek dallarının hızla terkedildiğini, bu bölgelere başka ülkelerden insanoğlu getirildiğini, bunun da işsizlikle sonuçlandığını söyledi.

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, dünyanın eğitim alanındaki dönüşümünü yakalamak icap ettiğini dile getirerek, bunun elbirliğiyle başarılabileceğini söylemiş oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.