DOLAR
32,2805
EURO
34,7915
ALTIN
2.436,26
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
19°C

Eğitimde Covid-19 endişesi: “Kasım-Ocak tehlikeli bant”

Eğitimde Covid-19 endişesi: “Kasım-Ocak tehlikeli bant”
18.08.2023 21:29
5
A+
A-

Ayşe GÜLER

Kış aylarının gelmesiyle beraber COVID-19 vakaları tekrardan terfi etti, 200 bandına yaklaştı, karşı karşıya eğitimde ‘tedirginlik’ arttı.

Eğitim ve Kültür Bakanlığı, okul idarelerinden gelen bilgiler doğrultusunda 6 Kasım ila 12 Kasım tarihleri içinde toplam 172 talebe, 20 öğretmen ve 7 personelde COVID-19 tespit edildiğini deklare etti.

Pozitif olan 172 öğrencinin 109’u ilköğretimde olması dikkat çekti.

Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu,  ‘tehlikeli bir banda’ girildiğini söylemiş oldu, “Kasım-Ocak bandı tehlikedir. Kaygı verici değil” dedi.

YENİDÜZEN’e konuşan Amcaoğlu, okullardaki ihtimaller içinde bir ‘kapanma’ kararının Sıhhat Bakanlığı tarafınca verilebileceğini belirterek, “Aldığımız tedbirler gereklilik gösterenlerdir. Başarı göstermiş olduğumuza inanıyorum” dedi.

Eğitim sendikaları ise karşı karşıya eğitimin devamına ilişkin endişelerini dile getirdi.

KTÖS ve KTOEÖS; eğitimin kapalı ortamda devam etmesi sebebiyle okullarda görülecek olay sayılarının artacağına işaret etti.

Her iki sendika da bilhassa hem devlet hem de özeldeki okullara meydana getirilen taşımacılığın ‘kapasite üstü’ bulunduğunu savundu, bakanlıktan denetim istedi.

PCR yada antijen testlerinin her hafta yapılmasının resmi karar altına alınması icap ettiğini de vurgulayan sendikalar, bu mevzuda ciddi sorun yaşandığını söylemiş oldu.

Eğitim sendikaları öğretmen yada öğrencilerin testlerinin pozitif çıkması sebebiyle oluşan ders kayıplarına yönelik de çözüm yollarının üretilmesi icap ettiğini savundu.

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, karşı karşıya eğitimin devamına ilişkin tedirginlik yaşadıklarını belirtti, denetim vurgusu yapmış oldu.

Eğitim Bakanlığı’nın ‘okullarda COVID-19’a ilişkin tüm tedbirlerin alındığı, her şey yolundaymış’ şeklinde hareket ettiğini söylemiş oldu, çözülmesi ihtiyaç duyulan birçok problem bulunduğunu belirtti.

Öte taraftan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, öğrencilerin kapalı ortamda ders görmeye devam etmeleri halinde yılbaşına kadar okullardaki olay sayılarının artacağına işaret ederek, “Vakalar bu şekilde artarsa kapanmadan başka umar görmüyorum, endişeliyim” dedi.

 

Öğrencilerin 109’u ilköğretimde

Bakanlık verilerine bakılırsa söz mevzusu tarihlerde toplam 559 talebe, 64 öğretmen ve 2 personel temaslı olarak kaydedildi.

Pozitif olan 172 öğrencinin 109’u ilköğretim, 52’si ortaöğretim ve 11’i de mesleki teknik öğretim talebesi.

Öte taraftan 20 pozitif öğretmenin 14’ü ilköğretim, 3’ü ortaöğretim, 3’ü de mesleki teknik öğretim öğretmeni olarak kayıtlara geçti.

 

23 Nisan’da 12 talebe, 2 öğretmen pozitif…

KTÖS’ten alınan bilgiye bakılırsa; 23 Nisan İlkokulu’nda 12 talebe 2 öğretmen pozitif. 1 öğretmen 27 talebe yakın temaslı karantinada.

9 Eylül İlkokulu’nda ise 1 çalışan pozitif. 4 çalışan yakın temaslı olarak karantinada.

Mehmetçik İlkokulu’nda 5 öğrencinin testi pozitif çıktı, okulda tarama yapılmış oldu. Bugün de Sıhhat Bakanlığı tarafınca bölgede kontrol yapılacak.


Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu:

“Kasım-Ocak tehlikeli bant”

Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu,  ‘tehlikeli bir banda’ girildiğini söylemiş oldu, “Kasım-Ocak bandı tehlikedir. Kaygı verici değil” dedi.

YENİDÜZEN’e konuşan Amcaoğlu, okullardaki ihtimaller içinde bir ‘kapanma’ kararının Sıhhat Bakanlığı tarafınca verilebileceğini belirterek, “Aldığımız tedbirler gereklilik gösterenlerdir. Başarı göstermiş olduğumuza inanıyorum” dedi.

Amcaoğlu, tüm okulları devamlı gezdiğini söyleyerek, kurallara uyma mevzusunda muhteşem bir itina bulunduğunu ifade ederek, öğretmenlere teşekkür etti.

Sıhhat Bakanlığı ile öğrencilerin testlerinin sisteme dahil edilmesi, bilgilerin okul yönetimi tarafınca daha kolay denetim edilmesine yönelik emek verme yapılacağını da kaydeden Amcaooğlu, bu hafta Bulaşıcı Hastalık Üst Kurulu ile ilköğretimdeki temsilcileri buluşturacaklarını beyan etti.

Amcaoğlu, aşılama oranlarına ilişkin de data verdi, ortaöğretimdeki oranın yüzde 54 bulunduğunu aktardı.

“Ortaöğretimde aşı olmayan öğrencilerin ailelerden Salı gününe kadar yazılı izin talep ettik” diyen Amcaoğlu, “ Aşı ile ilgili müsaadesi olanların aşılanması tamamlanacağız. Yükseköğretimde de aşı prosedürü tamamlanacak” dedi.


SENDİKALAR NE DÜŞÜNÜYOR?

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı:

“Karşı karşıya eğitimin devamıyla ilgili endişeliyiz”

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, karşı karşıya eğitimin devamına ilişkin tedirginlik yaşadıklarını belirtti, denetim vurgusu yapmış oldu.

Eğitim Bakanlığı’nın ‘okullarda COVID-19’a ilişkin tüm tedbirlerin alındığı, her şey yolundaymış’ şeklinde hareket ettiğini söylemiş oldu, çözülmesi ihtiyaç duyulan birçok problem bulunduğunu belirtti.

Elmalı, bilhassa okul taşımacılığı mevzusunda denetim yapılmamasını eleştirerek, “ Süreci tamamen pandemi kurullarının üstüne yıktılar” dedi.

Bilhassa okullarda öğrencilerden istenen PCR ve antijen kontrol sonuçlarının takibine ilişkin problem yaşandığını ifade eden Elmalı, bu mevzuda merkezi bir alan oluşturulması icap ettiğini söylemiş oldu.

Elmalı, olay sayılarının artışı ve okuldaki bulaş oranları düşünüldüğünde öğrencilere her hafta kontrol zorunluluğu getirilmesinin de koşul bulunduğunu kaydetti.

Olay sayısı arttıkça okula giden talebe sayısının azaldığına değinen Elmalı,  pozitif çıkan yada temaslı olan öğrencilerin canlı anlatımla dersleri takip edebilmeleri için sınıflara kamera ve ses sisteminin kurulması icap ettiğini de belirtti.

Elmalı, “Ders kayıpları artıyor” diye konuştu.


KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil:

“Olay sayıları artacak, bu şekilde giderse kapanmadan başka umar görmüyorum”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, öğrencilerin kapalı ortamda ders görmeye devam etmeleri halinde yılbaşına kadar okullardaki olay sayılarının artacağına işaret ederek, “Vakalar bu şekilde artarsa kapanmadan başka umar görmüyorum, endişeliyim” dedi.

Elcil, seyreltilmiş eğitimin devam etmiş olduğu 18 okulda her gün eğitim yapılması için baskı bulunduğunu da açıklayarak, “Şu anda 18 okulda 9 bin 600 talebe seyreltilmiş eğitimde. Eğer düzgüsel eğitime başlarlarsa sınıftaki talebe sayıları 25’ten 35’e çıkacak” dedi.

Eğitim Bakanlığı’nın kılavuz ve alınacak tedbirlere ilişkin genelgeyi okullara göndermediğini de belirten Elcil, yalnızca Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun almış olduğu kararlara ilişkin yazıyı ilettiğini söylemiş oldu.

Elcil, “Okullarda olay çıktığında talebe ne meydana getirecek? Öğretmen hasta olduğunda ne olacak? Bilinmiyor” dedi.

Bilhassa COVID-19 testi pozitif çıkan öğretmenlerin sınıfına giren öğrencilerle ilgili keşmekeş yaşandığına dikkat çeken Elcil, söz mevzusu sınıflara geçici öğretmen görevlendirilmesi önerilerinin kabul görmediğini beyan etti.

Elcil, temaslı ya da pozitif çıkan öğretmenlerin derslerine online olarak yapılmasını önerdiklerini sadece

bununla ilgili de adım atılmadığını kaydetti.

Şu anda karşı karşıya eğitimin devam etmiş olduğu okullarda Tabipler Birliği’nin hazırladığı genelgenin kullanıldığını ifade eden Elcil, “Okullar kendi kaderine terkedildi” şeklinde konuştu.

Elcil, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu sonucu doğrultusunda okul yönetimlerinin velilerden PCR yada antijen testi talep ettiğini sadece getirmeyenlerle ilgili yaptırım olmadığını beyan etti.

“Öğretmenleri polise yakınma eden veliler var” diyen Elcil, antijen testlerinin her hafta yapılmasının mecburi hale getirilmesi icap ettiğini de altını çizdi.

Elcil, okul taşımacılığıyla ilgili ne hususi ne devlet okullarında denetim olmadığını söyleyerek,

“Otobüsler tıklım tıklım gezi ediyor” dedi.

yd-destek-gorseli-258.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.