DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

“İlk aşamada 9 yeni okula gereksinim var”

“İlk aşamada 9 yeni okula gereksinim var”
18.09.2023 03:59
2
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS), bugün 08.00-11.00 saatleri içinde sınıfları kalabalık 13 okulda uyarı grevi yapmış oldu. “Tüm adanın en kalabalık ikinci devlet okulu” olduğu belirtilen Gönyeli İlkokulu önünde “Kalabalık Sınıflar Gerçeği, Problemler ve Çözüm Önerileri” temalı basın açıklaması da meydana getiren KTÖS yetkilileri, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nı birçok mevzuda okullara ve öğretmenlere destek verme mevzusunda yetersiz kalmakla suçlayarak, Bakanı istifaya çağırdı.

KTÖS, bugün 13 okulda 08.00-11.00 saatleri içinde 3 saatlik uyarı grevi ve Gönyeli İlkokulu önünde basın açıklaması yapmış oldu. KTÖS, 26 Mayıs Cuma günü ise bina açısından riskli okullarda işbırakımı meydana getirecek.

İlk  sözü alan KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, konuşmasına Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın toplumsal medya üstünden paylaşmış olduğu belgelere cevap vererek başladı.

 

Maviş: “Eğitim Bakanlığı birçok mevzuda okullara ve öğretmenlere destek verme mevzusunda yetersiz kaldı”

Bakanlık paylaşımının “biz oldukca iyi niyetliyiz, sendikalar fena” iması taşıdığını özetleyen Maviş, söz mevzusu paylaşımda kullanılan metnin herhangi bir yerde yayımlanmadığını belirterek, Bakanlığı “manipülasyon” yapmakla suçladı.

Eğitim Bakanı’nın Öğretmenler (Değişim) Yasa Tasarısı’nı iki öğretmen sendikası ile istişare etmediğini, ve tasarının polis “ablukası” içinde Meclis’e gönderildiğini söyleyen Maviş, Bakanın bu yasanın öğretmenlerin tüm dertlerini çözeceğini iddia ettiğini sadece burada amaçlananın Mustafa Kemal Atatürk Öğretmen Akademisi’ni tüm YÖDAK ve YÖK onaylı üniversitelere denk tutmak ve öğretmen A-B statüsünü değişiklik yapmak bulunduğunu da kaydetti.

Maviş, Sendikanın taleplerini yazılı olarak raporlar ve araştırmalar şeklinde sunduğunu belirterek, “İki kelimeyle kendimizi ifade etmeyi tercih etmeyiz. Sadece Nazım Bey’e iki kelimemiz var… İstifa et” dedi.

Arkasından kalabalık okullarla ilgili sorunlara değinen Maviş, nüfusu 280’in üstünde olan 20 okul bulunduğunu  ve bu 20 okulun nüfusunun geri kalan 92 okulun nüfusuna eşit bulunduğunu aktardı.

Eğitim Bakanlığı’nın birçok mevzuda okullara ve öğretmenlere destek verme mevzusunda yetersiz kaldığını ve yetersizliğini örtmek için de yapay gündemler yaratarak, 9 aydır buzdolabında bekleyen Öğretmenler  Değişim Yasa  Tasarısı’na sarıldığını korumak için çaba sarfeden Maviş, eğitimin gerçek sorunlarının; nüfus yoğunluğu yüksek okullar, kalabalık sınıflar, kalabalık sınıflardaki hususi gereksinimli bireyler ve Türkçe konuşamayan yabancı öğrenciler bulunduğunu altını çizdi.

 

“Yalnız kalabalık okulları bölebilmek için ilk aşamada 9 yeni okula gereksinim var”

Maviş, sınıfların çocuk başına 2-2,5 m² alan olacak, her çocuğun ders dinlerken oturabileceği 1,4 m² alan olacak; okulların ise her çocuğa 2 m² oyun alanı, her 30 öğrenciye 1 wc düşecek şekilde tasarlanması icap ettiğini belirtti. Maviş ek olarak, okullarda, 8 öğretmene kadar minimum 16 m² öğretmen odası ile ayrı sanatla alakalı ve kültürel ders odalarının olması icap ettiğini de kaydetti.

Yalnız kalabalık okulları bölebilmek için ilk aşamada 9 yeni okula gereksinim bulunduğunu aktaran Maviş, Öğretmenler (Değişim) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini talep etti sadece tasarı çekilse de “okulların gerçek sorunları” çözülene kadar eylemlerine devam edeceklerini altını çizdi. Maviş, 26 Mayıs Cuma günü ise bina açısından riskli okullarda işbırakımı yapacaklarını, okulların isimlerini ise hemen sonra duyuracaklarını belirtti.

 

Baybora: “Somut plan yapılmalı, irade koyulmalı ve bütçeden kaynak ayrılmalı”

KTÖS Başkanı Mustafa Baybora ise, kalabalık okullar ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı.

Baybora kalabalık sınıflarla ilgili, “Öğrencilerle sıhhatli yazışma kurabilmek mümkün mü?; Öğretmenlerin motivasyon ve dikkati sağlayabildiğini, öğrencilerle birebir ilgilenebildiğini iddia ediyor musunuz?; Eğitim ve öğretimin niteliğinin iyi mi etkilediği biliyor musunuz?; Hijyen, gürültü ve yazışma problemi olabileceği gerçeğini kabul ediyor musunuz?” benzer biçimde sorular yönelterek, somut önerilerini paylaştı.

Baybora, okul kotalarının oluşturulması ve okullara kayıt için istenen belgelerin sıkı denetimini; okulların kapasitesinin artırılması için alt yapı, teknoloji yatırımları yapılarak ilgili yasa ve tüzüklerin hayata geçirilmesini; emek verme ve ikamet izni ile gelenlerin evlatları için asgari ücretin %5’i oranında eğitim ve sıhhat ödeneğinin işverenden alınmasını; kent okullarının 350 talebe sayısını geçmeyecek şekilde tekrardan organizasyonunu ve gereksinim olan bölgelere ek sınıf ve etkinlik odalarının inşasının tamamlanmasını; gelişim bölgelerinde yeni okul ihtiyaçlarının karşılanmasını önerdi.

Baybora’nın sıraladığı öteki tavsiyeler ise şu şekilde:

“Taşınmaz Mal  Vergisi Yasası uyarınca belediyelerin eğitim için ayırması ihtiyaç duyulan %15’lik oranın devlet katkısından kesilip, Ulusal  Eğitim Bakanlığı yada okulların bütçelerine direkt aktarımının sağlanması ve okul bütçeleri ile okul kurullarının oluşturulması.

Her okulun gereksinim duyan okul yöneticisi, derslik öğretmeni, okul öncesi öğretmeni, hususi eğitim öğretmeni, ruhsal danışman, öğretmen yardımcısı, eğitim çalışanı kadrolarının atamalarının kesintisiz yapılması ve eğitim denetmeni kadrolarının artırılması.

Hususi gereksinimli bireyler eğitim yasasının çıkarılması ve kaynaştırmanın dahil olduğu sınıfların talebe sayılarının tekrardan düzenlenmesi.

Somut plan yapılması, irade koyulması ve bütçeden kaynak ayrılması.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.