DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Talebe takip sistemi başlıyor

Talebe takip sistemi başlıyor
21.09.2023 12:18
6
A+
A-

BAŞBAKAN TUFAN ERHÜRMAN ÖĞRENCİ TAKİP SİSTEMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanlığı’nın Eğitim ve Sıhhat bakanlıkları ve Polis Genel Müdürlüğü’nün yardımı ile yürüttüğü proje çerçevesinde Talebe Muhaceret İzinleri online sisteme girdi. Yüksek tahsil için vatanımızda bulunan öğrencilerin kayıt altına alınması zorunluluğundan hareketle hayata geçirilen Talebe Muhaceret İzinlerine dair program ile öğrencilerin kayıt altına alınması sağlanırken öğrencilere de büyük bir kolaylık getiriliyor. Öğrenciler, 4-5 kamu kurumunu dolaşmalarına gerek kalmaksızın bulundukları yerden İçişleri Bakanlığı’nın internet sayfasına girerek bu işlemi yapabiliyorlar.

Yüksek öğretim için adamızda bulunan tüm öğrencilerin, ilgili bakanlıkların kayıtlarına geçmesi, sıhhat kontrollerini ve sıhhat sigortasını yaptırması ve üniversiteye devamlarının takip edilmesi amacını taşıyan bu program çerçevesinde tüm işlemler, kendilerine verilen numaralar ile web üstünden sistemdeki sırayı takiple yapılabiliyor.  

Programın devreye girmesiyle beraber içinde bulunduğumuz öğretim senesinde üniversitelerine kayıt için başvuran öğrenciler ilk olarak üniversiteleri tarafınca İçişleri Bakanlığı’na yönlendiriliyor. İçişleri Bakanlığı, meydana getirilen online başvuruyla öğrenciyi sistem üstünden Sıhhat Bakanlığı’na yönlendirerek sıhhat kontrollerinin yapılmasını talep ediyor. Sıhhat Bakanlığı’nın ilgili kontrollerin yapıldığını bildirmesi üstüne lüzumlu harçlar online ödenebiliyor ve tüm işlemlerin tamamlandığının sistemde görülmesi ile İçişleri Bakanlığı ikamet izni prosedürünü sonlandırıyor. İçişleri Bakanlığı’nın tamamlanan kaydı Eğitim Bakanlığı’ndan teyit etmesi ile beraber talebe izin belgesi basılarak İçişleri bakanlığı tarafınca öğrencilere ulaştırılmak suretiyle ilgili üniversitelere gönderiliyor. İşlemlerin tamamı (laboratuvar testinin yapılması hariç)  web üstünden gerçekleştiriliyor.

Program yardımıyla, hem adada bulunan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin sıhhat sigortalarının yaptırılması, hem ülkedeki yabancı talebe sayısının sıhhatli halde belirlenmesi, hem de öğrencilerin kayıt yaptırdıkları üniversiteye devam edip etmediklerinin takip edeni sağlanıyor.

Önümüzdeki öğretim yılından itibaren YÖK’ün kitapçıklarında KKTC’de tahsil görecek öğrencilerin Sıhhat Fonu’na lüzumlu ödemeyi yaparak sıhhat sigortası kapsamına gireceğinin yer almasıyla beraber sistemin daha da tertipli bir halde emek vermesi hedefleniyor.

Başbakan Erhürman, mevzuyla ilgili açıklamasında, Hükümetin göreve gelir gelmez üstünde çalışmaya başladığı projenin devreye girmesinin fazlaca mühim bulunduğunu söyleyerek, senelerdir yapılması ihtiyaç duyulan sadece maalesef yapılmayan bir işi bu kadar kısa bir sürede tamamlayarak uygulamaya geçen İçişleri, Eğitim ve Sıhhat Bakanlıkları’na teşekkür etti. Bu proje yardımıyla kamuoyunda devamlı münakaşa mevzusu olan, vatanımızda tahsil gören yabancı öğrencilerle ilgili kayıtların ve verilerin düzene kavuşacağını, sıhhat hizmetlerinden yararlanmakta olan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması için lüzumlu gelirin elde edileceğini ve üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonrasında üniversiteyle bağını kopararak kayıt dışı işçi olarak çalışan öğrencilerin tespitinin mümkün olacağını söyleyen Erhürman, tek bir programla münakaşa mevzusu olan pek fazlaca soruna çözüm üretildiğini belirtti.

Yükseköğretimin ülkemiz için hem bir prestij hem de fazlaca mühim bir gelir deposu bulunduğunu vurgulayan Erhürman sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yükseköğrenim için adamıza gelen öğrencilerin burada bulundukları süre içinde gerekseme duydukları tüm hizmetlere hızla erişmelerinin sağlanması, sürdürülebilirlik ve ilerleme açısından son aşama önemlidir. Bunun yanında bizim de alanda düzeni sağlamamız ve ortaya çıkan sorunlara hızla çözüm üretmemiz gerekiyor. Devletimizde bulunan üniversitelerin tamamının kalite sorununu aştıklarını savlamak kolay değil. Fakat internasyonal kurumlardan akreditasyon almış, kalitesi tescillenmiş yükseköğrenim kurumlarımızın prestijini de gözümüz benzer biçimde korumamız gerekiyor. Yabancı uyruklu öğrencilerin vatanımızda bulundukları sürede mutlu ve rahat olmalarını ve kaliteli tahsil görmelerini sağlamak bizim görevimiz. YÖDAK ve üniversitelerimizle ortaklık içinde bu mevzuda ileri adımlar atmaya devam edeceğiz”.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.