DOLAR
32,2003
EURO
34,7697
ALTIN
2.418,97
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Covid-19(Yeni Nesil Koronavirüs) hakkında dikkat edilmesi gerekenler..

Covid-19(Yeni Nesil Koronavirüs) hakkında dikkat edilmesi gerekenler..
01.11.2023 14:38
4
A+
A-

13 Ocak 2020 tarihinde tanı koyuldu ve oldukca kısa bir sürede tüm dünyaya yayıldı, Covid-19. Bilhassa yaşları atmışın üstünde olanlar risk grubunda içeriyor. Hepimizin oldukca kırılgan davranması ve dikkatli olması gerektiği bir dönemdeyiz. Peki Covid-19 nedir? Kimler risk grubunda? Bu süreçte nelere dikkat etmeliyiz?

Tüm dünya aynı tedbirleri alıyor ard arda. Tüm ülkeler evinde kal diyor, bir tek kendini değil herkesi korumak için.
Sıhhatli olmamız kurallara uymayacağımız anlamına gelmiyor, aksine sıhhatli bir taşıyıcı olabiliriz. Yayılma hızını göz önüne alırsak her insanın bir süre daha mecburi olmadıkça evinde kalmasına gereksinim var.
Cenup Kore’de 31. Hasta buna en doğru örnek gösterilebilir. Cenup Kore’de 20 Ocak’ta tanıştı bu hastalıkla. Önlemler alındı ve hastalık 30 şahıs ile denetim altına alındı. Sadece 31. hasta karantinaya uymadı ve hayatına devam etti. Peki netice ne oldu? Hastalık kontrolden çıktı, olay sayıları giderek artmaya başladı. 31. hasta gezi etmeye ve kalabalık bölgelere gitmeye devam etmiş olduğu için. Kısacası 30 olan sayı, bir şahıs yüzünden birkaç günde binlerce kişiye terfi etti.
O yüzden hepimiz için mühim olan bu süreçte en başta alacağımız tedbir evimizde olmak. Herkesi korumak ve yayılmayı önlemek için evinde kal.
Peki nedir Covid-19?
Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu emareleri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada meydana getirilen araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Hemen sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak suretiyle Hubei eyaletindeki öteki şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin öteki eyaletlerine ve öteki dünya ülkelerine yayılmıştır.

Coronavirüsler, hayvanlarda yada insanlarda hastalığa niçin olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) benzer biçimde daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına niçin olduğu bilinmektedir. Koronavirüs hastalığına COVID-19 niçin olur.

Covid-19 emareleri neler?

Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle beraber, bunların oranı bilinmemektedir. En oldukca karşılaşılan emareler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Covid-19 iyi mi bulaşır?

Hasta bireylerin öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonrasında ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun yada ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun yada ağıza temas etmek risklidir.

Covid-19 enfeksiyonunda kimler daha çok risk altında?

COVİD-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha çok hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında bulunduğunu göstermiştir.

Vakaların yüzde 80’i hastalığı hafifçe geçirmektedir.
Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.
Hastalık, çoğu zaman 60 yaş ve üstündeki kişileri daha çok etkilemektedir.
Hastalıktan En Oldukca Etkilenen Kişiler:

60 yaş üstü olanlar
Ciddi kronik tıbbi hastalıkları olan insanoğlu:
Kalp hastalığı
Hipertansiyon
Diyabet
Kronik Solunum yolu hastalığı
Kanser benzer biçimde
Sıhhat Çalışanları
Çocuklar Risk Altında Mı?

Çocuklarda hastalık ender ve hafifçe görünmektedir.

Çocuklarda şimdiye kadar ölüm görülmemiştir.

Hamileler Risk Altında Mı?

COVID-19 enfeksiyonu gelişen hamile hanımlarda hastalığın ciddiyeti mevzusunda sınırı olan bilimsel kanıt vardır.

Bununla beraber mevcut kanıtlar COVID-19 enfeksiyonu sonrası hamile bayanlar arasındaki hastalık şiddetinin, hamile olmayan erişkin COVID-19 vakalarına benzer bulunduğunu ve hamilelik esnasında COVID-19 ile enfeksiyonun fetüste negatif bir tesiri bulunduğunu gösteren hiçbir veri olmadığını göstermektedir.

Şu ana kadar COVID-19’un hamilelik esnasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.

Covid-19’a yakalanmamak için tavsiyeler

Mümkün olmasıyla birlikte yurtdışına seyahat yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın mecburi olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için tavsiye edilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;

El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller minimum 20 saniye süresince sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik yada antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek kalmamıştır, düzgüsel sabun yeterlidir.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise minimum 1 m uzakta bulunulmalı).
Bilhassa hasta insanlarla yada çevreleriyle direkt temas ettikten sonrasında eller sık sık temizlenmelidir
Hastaların yoğun olarak bulunması sebebiyle mümkün ise sıhhat merkezlerine gidilmemeli, sıhhat kuruluşuna gidilmesi ihtiyaç duyulan durumlarda öteki hastalarla temas en aza indirilmelidir.
Öksürme yada hapşırma esnasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık bölgelere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
Pişmemiş yada azca pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar benzer biçimde genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
Gezi sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sıhhat kuruluşuna başvurulmalı, doktora gezi öyküsü hakkında informasyon verilmelidir.

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.