DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Depreme Dayanıklı Ev Iyi mi Olmalı?

Depreme Dayanıklı Ev Iyi mi Olmalı?
11.09.2023 02:22
4
A+
A-

Depremin yarattığı yıkımlara oldukca acı bir halde tanık olduk.
Zelzele şeklinde ciddi bir riske hazırlıklı olmak adına, hem evde yaşayacak olanlar olan insanoğlu, hem de inşaat firmaları için, dayanıklı yapılara ağırlık verilmesi oldukca mühim.
Peki eviniz depreme dayanıklı mı?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

İçinde yaşadığımız yapıların zelzele açısından güvenli bulunduğunu bilmek, bundan sonraki yaşamımız için büyük ehemmiyet taşıyor.

Hayatımızın mühim bir kısmını geçirdiğimiz evlerin zelzele dayanıklılığı açısından kafi olup olmadığı, bir evi zelzele mevzusunda yüksek risk grubuna dahil eden özelliklerin neler olduğu şeklinde bilgileri bilmek, tehlikeli ve önlenemez afetin negatif neticelerinden kaçınmamızı ve daha bilgili olmamızı elde edecektir.

Peki depreme dayanıklı ev iyi mi olmalıdır?

 

Proje Aşaması

Depreme dayanıklı bir yapının projesinin işinin ehli olan mimar ve mühendisler tarafınca oluşturulması ve bu projelerin harfiyen uygulanması, sağlam ve güvenilir evlerin inşası için oldukca mühim. Bilhassa kat planına uygun inşa edilmeyen yapılar çoğunlukla karşılaşılan durumlardan olup depreme dayanıklılık mevzusunda risk teşkil eden unsurlar içinde.

 

 Su yalıtımı doğru yapılmalı

Bir yapının depreme dayanıklı olmasını elde eden ve onu uzun ömürlü kılan en mühim faktörlerden bir tanesi de rutubet ve suya karşı korunaklı olmasıdır. Doğru bir halde yapılmış olan su yalıtımı, binaları depreme karşı korumak için lüzumlu olan başlıca işlemlerden biridir.

 

Kaliteli ve kafi düzeyde araç-gereç kullanımı

İnşaat esnasında kullanılan demir, çelik ve beton şeklinde malzemelerin kaliteli olması ve kafi düzeyde kullanılması, ek olarak bu mevzuda denetlemelerin de yapılmış olması, depreme dayanıklı ev mevzusunda en tehlikeli sonuç faktörlerdendir.

 

Temel ve kolonların önemi

Bir binayı uzun süre taşıyacak ve ayakta tutacak olan tek bölümler o yapının temeli ve kolonlarıdır. İnşaat işlemine geçilmeden ilkin yapılmış olan zemin incelemeleri, depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında dikkatsizlik edilmemesi ihtiyaç duyulan konulardan bir tanesidir.

Mevcut bir yapıda zemin kat kolonlarının denetim edilmesi de mühim bir detaydır. Kolonlarda ihtimaller içinde bir çatlak durumunu ve alanın verimli kullanılması şeklinde bir düşünceyle kolonların kesilme ihtimalini gözden geçirmek amacıyla binanın temelinde araştırma yapılmalıdır.

 

Zelzele hasar raporu

Halihazırda inşa edilmiş olan bir yapıdan bahsediyorsak ve bu yapı kısa sürede bir zelzele tehlikesi geçirmişse, söz mevzusu yapı için zelzele hasar raporu almak koşul. Bu rapor, binanın ne durumda olduğu, bakıma ihtiyacı olup olmadığı ve normal olarak ilerde yıkılma riski taşıyıp taşımadığı şeklinde soruları yanıtlamak açısından gereklidir.

 

Dayanıklılık testi

Gene inşa edilmiş ve bir süredir kullanılan yapıların depreme dayanıklılık kontrollerinden geçmiş olması ve sağlamlığının kontrol edilmesi, dayanıklı olup olmadığı mevzusunda belirleyici bir unsur. Yetkili merciler tarafınca meydana getirilen incelemeler ve testler, içinde yaşanılan evlerin ve öteki alanların güvenli olup olmadığına dair mühim sonuçlar ortaya koyar.

 

Gözlem koşul

Depreme dayanıklı ev tespiti mevzusunda kullanabileceğiniz bir öteki yol ise gözlemdir. Bir binaya dışardan bakmış olduğunuzda, zelzele dayanıklılığına dair bazı ipuçları edinmeniz mümkündür. Binanın dış cephesinde bulunabilecek bir çatlak yada simetrisinde gözünüze takılabilecek herhangi bir sorun, binanın hasar durumu ve dayanıklılığı mevzusunda düşünce sahibi olmanıza destek olacak faktörlerden.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: depreme dayanıklı ev, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.