DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Estate Point Direktörü Burcu Günsoy Bozkurt Gazimağusa Emlak Piyasasını Değerlendirdi

Estate Point Direktörü Burcu Günsoy Bozkurt Gazimağusa Emlak Piyasasını Değerlendirdi
22.09.2023 06:34
1
A+
A-

Gazimağusa emlak ve inşaat sektörünün süratli ilerlediği, hem yerli hem de yabancı alıcının tercih etmiş olduğu bölgelerden. Gazimağusa emlak piyasasını ve yerli alıcının tercihlerini Estate Point Direktörü Burcu Günsoy Bozkurt ile konuştuk. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

estate point mağusa

Yeni yatırımlar, yeni projeler, hem yabancı hem de yerli yatırımcılar için Gazimağusa’da yükselmeye devam ediyor. Rezidans projeleri ve villa projeleri yaşama kıymet katmak vizyonuyla inşa ediliyor.

Naturel ve kültürel mirasa haiz olan Gazimağusa, inşaat ve emlak sektöründe de hareketli günler yaşıyor. Sadece mahalli alıcının tercihleri ve satın alma şartları değişiyor. Ikimiz de değişen talepleri, Gazimağusa emlak acenteleri içinde yer edinen ve Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyesi olan, Estate Point Direktörü Burcu Günsoy Bozkurt’a sorduk.

Keyifli okumalar..

“Yerli Alıcı Krizlerle Uğraşıyor”

Yerli alıcı ne istiyor ve averaj bütçesi ne kadar?

Pandemi krizi, döviz krizi ve bankaların kredi faizlerinin yüksek olması derken yerli alıcı ev almakta zorlanıyor. Üzerine bir de durmadan gelen zamlar eklenince parası olan da kredi çekecek olan da yavaş hareket ediyor.

Biz senelerdir bu sektörde hizmet verdiğimiz için insanoğlu bizlere danışıyorlar ve bizde elimizden geldiğince destek oluyoruz. Mağusa için düşünürsek eğer, yerli alıcının çoğu zaman talep etmiş olduğu evler 35-40.000 pound civarı 2+1 daireler.

Ya da ikinci el alıcılarda piyasa değerinin altında evleri araştırıyorlar.

“Gazimağusa’da Dairelerin, Yakın Köylerde Arsaların Satışı Fazla”

Hangi bölgeler ve konut tipleri onlara uygun?

Yoğunlukla daire ve arsa satışları fazla Mağusa çevresinde.

Daire alıcıları Çanakkale bölgesi ve bunun şeklinde ailelerin kalmış olduğu bölgelerden, arsa alıcıları ise Gazimağusa yöre köylerinden konut yapmak için arsa bakıyorlar.

Daire, villa ve arsaların tutarları hala uygun. İnşaata gelen zamları düşünürsek eğer yine bu fiyatlara ev bulmaz zorlaşacak şeklinde duruyor. O yüzden yatırım yapmak niyetinde olan fazla beklemesin, iyi araştırıp yatırımını bu zamanda yapsın.

Peki ödeme ve kredi alım sürecinde güçlük yaşanıyor mu?

Evet, yaşanıyor.

Kredi faiz oranları yükseldiği için şu anda {özel sektör} çalışanlarının kredi ile ev sahibi olmak oldukça zor.

Asgari ücretli çiftler geliyor sadece ya kredileri onaylanmıyor ya da geri ödemeler tahminlerinden çok çok fazla olduğundan caymak zorunda kalıyorlar. Anne-baba desteği olmadan ev almaları da günden güne zorlaşıyor.

Bu durumun düzeltilmesi için iyi mi çözümler üretmeli?

Bu yalnız inşaat firmaları ya da bankaların elinde olan bir süreç değil.

Türk Lirası’nın kıymet kaybı ile evlerimizin sterlin üstünden satılıyor olması aslına bakarsan aradaki farkı oldukça açtı. Kredi faizleri yüksek evet, döviz kredi almak da artık zor. TL kredi aldığında da yatırımcı geri ödemesi oldukça zor.

İnşaat firmaları kanadından düşünürsek, uzun faizsiz vade çözümleri üretmeli ve uygulamalılar, yerli alıcı için. Doğal olarak burada da taksitlerin sterlin olması alıcıyı korkutuyor mu, evet.

Sadece biz oldukca fazla krize maruz kaldık. Bir tek bu kriz uzun sürdü, pandemiyle birleşen döviz krizi. Bu zamanda geçecek ve yerli alıcı için alım fırsatları dünyaya gelecektir. Yine söylemek isterim ki, nakit alım meydana getirecek olanlar için bu dönem kaçırılmayacak fırsatlar getiriyor. Bu fırsatları değerlendirmeleri gerek.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: estate pointEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.