DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Vusay Emlak Direktörü Vuslat Dimililer Girne Emlak Piyasasını Değerlendirdi

Vusay Emlak Direktörü Vuslat Dimililer Girne Emlak Piyasasını Değerlendirdi
24.09.2023 03:18
2
A+
A-

Yatırım için doğru tercihin Girne Merkez bulunduğunu söyleyen Vusay Emlak Direktörü Vuslat Dimililer, daire yatırımının geri dönüş süresinin yıllara nazaran değişimini söyledi. Detaylar röportajımızda.

vusay emlak

Kıbrıs emlak sektörünün tecrübeli adı Vusay Emlak Direktörü Vuslat Dimililer Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu.

İşte yatırımcıların değişen ve gelişen gereksinimlerini, yerli alıcının yaşamış olduğu zorlukları özetleyen Vuslat Hanım’ın röportajı.

“Daire Amortisman Süresi 7-8 Yıldan 20 Yıla Çıktı”

Yerli alıcı ne istiyor ve averaj bütçesi ne kadar?

Değişik ürünler arayan alıcılarımız var. Daire müşterilerimiz ayrı, arsa-arazi müşterilerimiz ayrı, villa müşterilerimiz ayrı. Bunların kendi içinde istekleri ve bütçeleri değişkenlik gösteriyor.

Daire müşterileri yatırım amaçlı olduğundan alıp kiraya vermek istiyor genel anlamda. Sadece şu an daireyi satın aldığın sayı ile kiraya verdiğin sayı içinde fark olduğundan bu talep yavaşladı diyebilirim. Ben mesleğe başladığımda daire kira getirisi ile 7-8 yılda kendini öderdi. 2004-2005 yıllarında bu sayı 10-12 yıla çıktı. Sonrasında 14-15 yıla çıktı ve şu anda 20 senenin üstünde. Bakmış olduğunuzda niçin insanoğlu parasını bağlasın da 20 yıl beklesin. Yatırım amaçlı daire alan müşterilerimiz azaldı. İnsanları kurtarmıyor bu yatırım, aylık kiralar doyum etmiyor artık.

40-45 bin pound bandında 1+1, 50-55 bin pound bandında 2+1 arayışı var son zamanda çoğunlukla. Onun haricinde daire arayan oldukca satın alan kalmadı.

“3+1 Daire Alıcısı Villa Tercih Ediyor”

3+1 daire arayan, içinde yaşayacak olanlar içinse rakamlar oldukca terfi etti. 90-110 bin pound civarı. Sayı yüksek olduğundan erişemez ya da birazcık daha üzerine koyar müstakil bir ev alır. Ya da Girne merkezden uzaklaşırşa, Karşıyaka, Lapta tarafında 110 bin pound civarına villa bulabilir.

“Yatırım İçin Girne Merkez’den Uzaklaşılmamalı”

Hangi bölgelerde hangi konut tiplerini önerirsiniz yatırımcılar için?

Kiralama ve yatırım için Girne Merkezi tavsiye ederim devamlı.

Girne Merkez’in haricinde daireler gene kiralanıyor sadece yoğunluk merkezde. Talebesi, casino çalışanı, öğretmeni derken yaşam daha çeşitli.

Talebe Alsancak ya da Çatalköy yerine merkezi tercih eder. Birinci etken, toplu taşımanın zayıf olması, ikinci bir mevzu da merkezde yaşam daha hareketli ve onlarda bu hareketin içinde olmak istiyor. Ben de Mağusa’da okudum, o dönemde bizde hareket neredeyse oradaydık. Ikimiz de talebe olduk anlayabiliyoruz bu durumu.

“Kredi Geri Ödemelerinde Sorun Büyük”

Kredi çekme zorluğu ve ödeme zorluğu yaşıyor mu müşteriler?

Yaşamaz mı?

Bilhassa pandemi sonrası sıkıntılar başladı sonrasında döviz krizi vurdu.

İnsanlar krediyi geri ödeyebilme mevzusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor ve döviz kredi alamıyorlar. Çoğunlukla TL kullanıyorlar. O da rakamsal olarak oldukça yüksek. Eskiden bankalar kredi verirken daha esnekti, şimdi ise sizin maaş tablonuzu inceleyip sizin iade edebileceğiniz rakamı size kredi olarak veriyorlar. Aslen olması ihtiyaç duyulan buydu fakat insanların belgelenmeyen ek gelirleri olduğundan dolayı bankalar daha esnekti. Şimdi bir tek belgelenebilir gelirler üstünden hesap yapıyor bankalar. 100 bin pound talep edersin, banka sana 60-70 bin pound maksimum kredi çıkartır. Bu şekilde problemler de yaşıyoruz.

“Üretilen Evlerin Hepsi Üst Segment ve Yüksek Bütçeli”

Peki bu duruma nazaran inşaat firmaları iyi mi çözümler üretmeli?

Şu an üretilen evlerin hepsi, 200 metrekare havuzlu, 300 metrekare lüks diye devam ediyor, hep üst segment, yurt dışı odaklı.

Daha ulaşılabilir evler üretmeliler. Rakamın ödenebilir, taksitlerin ödenebilir olması gerekiyor. Taksit icra eden uzun senelerdir çalışan birkaç şirket var sadece ürettikleri ürünler tamamen üst segment, rakamsal olarak insanların ulaşamayacağı rakamlar. Onların istediği sayıları ödeyecek insanoğlu, takside gereksinim duymaz aslına bakarsanız.

300-500 bin pounda ev alacak olan insan takside girmez. Şu an üretilen konutlar hep bu insanlara nazaran üretiliyor.

Bence yerli halk hedeflenmeli ve ödeyebilecekleri sayılara, kaliteli evler üretilmeli.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.