DOLAR
32,2003
EURO
34,7697
ALTIN
2.418,97
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Zelzele Öncesi Yapılması Gerekenler – Kıbrıs Emlak Merkezi

Zelzele Öncesi Yapılması Gerekenler – Kıbrıs Emlak Merkezi
10.09.2023 17:13
4
A+
A-

Ihtimaller içinde bir depreme karşı alınacak bazı önlemler yaşam kurtarabiliyor.
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Zelzele öncesi yapılması gerekenler mevzusunda önlemler alarak depreme karşı her an hazırlıklı olmakta yarar var.

Zelzele öncesi alınacak tedbirler yardımıyla hem can kayıplarının hem de maddi kayıpların en aza indirilmesi ve hatta önüne geçilmesi mümkün olabilir.

 

 Eviniz depreme dayanıklı mı?

Tüm binaların kolonlarının ve duvarlarının denetimden geçirilmesi, depreme dayanıklı olup olmadıklarının incelenmesi, ihtimaller içinde bir depremde yıkılabilecek binaların tespit edilmesi ve lüzumlu önlemlerin alınması zelzele öncesi yapılması gerekenlerin en başlangıcında geliyor.

 

Zemin kontrolü

Depremde binaların zarar görüp görmeyeceğini belirleyen unsurlardan biri de zemin dayanıklılığıdır. Yaşadığınız binanın zeminini yetkili kuruluşlara denetim ettirerek binanın güvenli olup olmadığını öğrenebilir ve ihtimaller içinde bir yıkılma tehlikesine karşı önlemli olabilirsiniz.

 

 Kolon ve duvarlar güçlendirilmeli

Bazı binalar, genel olarak depreme karşı dayanıklı bulunsa da kolonlarda ve duvarlarda tespit edilen zayıflıklar, yıkılma riskini artırıyor. Bu şekilde bir binada oturuyorsanız, kolon ve duvar bölümlerini güçlendirecek işlemleri tercih edebilir ve binanın dayanıklılık seviyesini artırabilirsiniz.

 

Eşyalar duvara sabitlenmeli

Zelzele anında yaşanmış olan yaralanmaların ve can kayıplarının mühim bir kısmı, sabitlenmemiş eşyaların devrilmesinden kaynaklanıyor. Elbise dolabı, tv ünitesi, beyaz eşyalar benzer biçimde büyük ebattaki eşyalarınızı duvarlara sabitleyerek devrilmelerini önleyebilir ve ihtimaller içinde bir depremde güvenliğinizi artırabilirsiniz.

 

Yaşam üçgeni oluşturulmalı

Depremde binalar yıkılsa bile, yaşam üçgeni oluşturan depremzedelerin hayatta kalma şansı son aşama yüksek olabiliyor. Bu sebeple evinizde oluşturabileceğin yaşam üçgeni alanlarını belirlemeniz ve depremden minimum hasarla çıkabilmeniz açısından mühim.

 

Tatbikat yapın

Zelzele, ansızın olan ve etkisiyle insanlara ürkü yaşatan organik afetlerden biri. Bu yüzden zelzele anında yapılması ihtiyaç duyulan işlemlerin evvelinde çalışılması, panikle yapılacak hataları azaltıyor. Aile üyeleri tertipli aralıklarla zelzele tatbikatı yapabilir, depremde atılması ihtiyaç duyulan adımları emek vererek depreme hazırlanmalısınız.

 

Zelzele çantası hazırlanmalı

Zelzele çantası, depreme karşı alınması ihtiyaç duyulan en mühim tedbirler içinde bulunuyor. Yıkıntı altında kalınması durumunda yararlanılabilecek zelzele çantası 72 saat süresince kafi gelecek yiyecek, içecek, ilkyardım malzemesi, ilaç ve yazışma gereci depolayabilir, zelzele çantasını oluşturacağınız yaşam üçgeninde saklayabilirsiniz.

6 ayda bir zelzele çantasında bozulabilecek malzemeleri değiştirmelisiniz.

 

Çocuklar depreme karşı bilinçlendirilmeli

Depremler, gece saatlerinde hepimiz uyurken ya da çocuklar evde yalnızken gerçekleşebilir. Bundan dolayı küçüklere zelzele anında yapmaları ihtiyaç duyulan her şeyi detaylı bir halde öğretmek, depreme yalnız yakalanan evlatların güvenliği açısından fazlaca mühim.

 

Yangın söndürme sistemi mühim

Depremler, elektrik tesisatlarına zarar vererek binalarda yangınlara yol açabilir. Bundan dolayı evinizde her insanın ulaşabileceği bir yangın söndürme sistemi kurdurarak ihtimaller içinde felaketlerin önüne geçebilirsiniz.

 

Alarm sistemleri kurun

Gece saatlerinde oluşan depremler, acil işlemlerin gecikmesine yol açabiliyor. Evinize depreme karşı duyarlı bir alarm sistemi kurabilir ve her insanın depremden en kısa sürede haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Merdiven ve saksılara dikkat

Zelzele esnasında ürkü sebebiyle de yaralanmalar olabiliyor. Bu sebeple zelzele sebebiyle binadan ayrılırken soğukkanlı olmakta yarar var.

Bilhassa apartmanlarda dekorasyon amacıyla merdivene konulmuş olan eşyalar boşaltılmalı. Aslına bakarsak bir nevi kaçış anında kazalara yol açmamak için alan yaratılması gerekiyor.

Balkona asılan saksılar da tehlikeye niçin olabilir. Sarsıntı sonrası ürkü halinde sokağa çıktığınızı ve başınıza saksı düştüğünü düşünün.

Bu tip yaralanmaları önlemek için de minik fakat yaşamsal risk taşıyan ayrıntılara dikkat edilmeli.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.