Cumhurbaşkanı Tatar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16. Zirvesi’ne katılmak suretiyle Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e geldi.

Tatar, Özbekistan temasları kapsamında bugün Pakistan Başbakanı Kakar ile bir araya geldi ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Pakistan Başbakanı’na, Kıbrıs problemininin tarihçesi ve görüşme süreçleri ile ilgili data verdi, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargoları söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar ülkeye döndü

Cumhurbaşkanı Tatar ülkeye döndü

Kardeş halk Pakistan’ın, KKTC’de 10 bin civarında vatandaşının yaşadığına işaret eden Tatar, Pakistan’la yakın ilişkilerin ve iş birliğinin artmasını istedi.

Tatar, Kıbrıs’ta 50 yıl devam eden federal zemindeki görüşmelerin negatif sonuçlandığını ve Kıbrıs Türk halkının daha çok vakit kaybedemeyeceğini işaret ederek, Anavatan Türkiye’nin desteğiyle yürütülen yeni siyaseti söyledi.

Kıbrıs’ta bir çözümün sadece iki devlet zemininde olabileceğini ifade eden Tatar, bunu Birleşmiş Milletler ile temas kurmuş oldukları tüm yetkililere anlattıklarını kaydetti.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının adada eşit bir halk bulunduğunu, sadece AB’nin haksız bir halde Rumları tek başına üye kabul ettiğini ifade ederek, iki devletin iş birliğine dayalı çözümün en doğru çözüm olacağını belirtti.

-“Kırmızı çizgimiz Türk askerinin varlığı ve Türkiye’nin garantörlüğü”

Tatar, Kıbrıs Türk halkının kırmızı çizgisinin ise; Türk askerinin varlığı ve Türkiye’nin garantörlüğü bulunduğunu altını çizdi, Gazze’de yaşananların bunun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söylemiş oldu.

Gazze’de yaşananların, Kıbrıs Türk halkının yaşamış olduğu hücum ve katliamlarla benzer bulunduğunu ifade eden Tatar, bu hücum ve yaşanmış olan anıların kendilerine geçmişi anımsattığını söylemiş oldu, evlatların öldürülmüş olduğu saldırıların son bulmasını temenni etti.

Pakistan ile geçmişe dayalı kültürel ve tarihsel kardeşlik bağları bulunduğunu da ifade eden Tatar, karşılıklı ilişkilerin gelişmesini temenni etti.

Pakistan Başbakanı Kakar da, kardeş Kıbrıs Türk halkıyla kültürel ve tarihsel bağları bulunduğunu ifade ederek, KKTC’nin internasyonal organizasyonlarda yer almasının önemine işaret etti, destek belirtti.

Pakistan vatandaşlarının KKTC’de eğitim ve öteki hizmet alanlarında yer aldığını söyleyen Kakar, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Gazze’de yaşananların trajediye dönüştüğünü de belirten Kakar, çocuk, hanım yaşlı demeden devam eden saldırıların son bulmasını temenni etti.