Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmasını saat 19.00 sıralarında tamamladı. Kamu Hizmeti Komisyonu ve Dairesi (Müessese, Vazife ve Emek verme Esasları) (Değişim) Yasa Tasarısı’nın ikinci görüşmesi yapılırken nisap problemi sebebiyle çalışmalarına ara veren genel kurul tekrardan toplandıktan sonrasında sözkonusu yasanın ikinci görüşmesini tamamlayıp, ivediliği olmadığından 3. Görüşmesini bir sonraki oturuma erteledi.

Aradan önceki genel kurul emek vermesi

Meclis Genel Kurulu’nda Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu’nun 2021, 2022 ve 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarılarının genel kurul toplantısı esnasında komitede ele alınmasına ilişkin tezkerenin oy çokluğuyla kabul edilmesinin arkasından Kamu Hizmeti Komisyonu ve Dairesi (Müessese, Vazife ve Emek verme Esasları) (Değişim) Yasa Tasarısı ele alınmaya başlandı.

İdari, Kamu ve Sıhhat Komitesi Başkanı Emrah Yeşilırmak komite raporunu okuyup, kısa bir de konuşma yapmış oldu ve Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yürüttüğü fonksiyonlara uygun şekilde örgütlenmesinin hem işlerlik, hem de verimlilik açısından mühim bulunduğunu belirtti.

İlk sözü alan CTP Lefkoşa Millketvekili Devrim Barçın, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun evvelkinden değişik bir yapıya kavuşturulduğunu dile getirerek, bu tasarıyla beraber teşkilat yapılandırılmasının da güçleneceğini açıkladı.

Tatar, Lacroix’yı kabul etti

Tatar, Lacroix’yı kabul etti

Kalkınma Bankası’nda şu anda bir münhal bulunduğunu ve bununla ilgili ortada fazlaca ciddi iddialar bulunduğuna işaret eden Barçın, DAÜ, LAÜ ve bir öteki hususi üniversiteden bu ekibe imtihan yaptırmak için teklif istendiğini sadece sınavın hususi bir üniversiteye yaptırılmak istendiğine dair duyumlar aldıklarını söylemiş oldu. Bunun imtihanı şaibeli hale getireceğini kaydeden Barçın bu değişiklikle amir yargı konduğunu ve Kalkınma Bankası sınavlarını Kamu Hizmetinin yapmasının daha doğru olacağını söylemiş oldu.

DP Milletvekili Hasan Tosunoğlu yerinden söz alarak, Barçın’ın üniversitelerle ilgili şike yaratacak ya da düşündürecek konuşmalar mevzusunda dikkatli olmak icap ettiğini söylemiş oldu. 

Konuşmasına örnek vererek devam eden Devrim Barçın, TAK’ın bir süre ilkin yazılı sınavlarını Kamu Hizmeti Komisyonu vasıtasıyla halletmeye başladığını sadece bunun mecburi olmadığına işaret ederek, yasada meydana getirilen değişiklikle artık KHK’nın reddetme hakkı olmadan kurum sınavlarını yapmak durumunda olacağını belirtti.

Konuşmaların arkasından yasa tasarısının madde madde görüşülüp, oylanmasına geçildi sadece nisap olmadığı için toplantıya ara verildi. 

Aradan sonraki genel kurul emekleri

Aranın arkasından yeniden toplanan Genel Kurul, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Dairesi (Müessese, Vazife ve Emek verme Esasları) (Değişim) Yasa Tasarısını madde madde oyladı. Maddeler oybirliğiyle kabul edildi. Tasarının üçüncü görüşmesi ivediliği olmadığından bir sonraki oturumda yapılacak.

Genel kurul emekleri, tekrar görüşülmek suretiyle komiteye geri alınan SÜTEK 2021-2022-2023 Mali Yılı Bütçe Tasarılarının bugünkü birleşimde ele alınmasına ilişkin tezkere oylandı ve kabul edildi.

Hemen sonra Danışma Kurulu’nun 2024 Bütçe Yasa Tasarısının Iktisat Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmesine olanak sağlamak amacıyla genel kurul çalışmalarının yasama ve denetim faaliyetlerinin sonraki haftalarda birleştirilmesi önerisi oya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi..

Buna gore, yasamaya öncelik vermek şartıyla 13-14 Kasım’daki birleşimler birleştirilerek 13 Kasım’da, 20-21 Kasım’daki birleşimler birleştirilerek 23 Kasım’da; 27-28 Kasım’daki birleşimler birleştirilerek 27 Kasım’da yapılacak. 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu sonrasında tekrar görüşülmek suretiyle komiteye geri alınan Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu’nun 2021, 2022 ve 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarılarını sırayla ele alıp, madde madde görüştükten sonrasında oy çokluğuyla kabul etti.

Oylamadan sonrasında Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel kurulun bir sonraki oturumu yarın saat 10.00’da yapılacak.