DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Gençler ‘gelecek’ arıyor

Gençler ‘gelecek’ arıyor
01.11.2023 10:51
6
A+
A-

Karnelerini alarak liseden mezun olan öğrenciler, geleceğe dair üniversite ve akabinde kariyer planı kurmaya başladı bile… Planlarında ilk etapta yurt haricinde yüksek örenim olan gençler, adaya geri dönüşle ilgili ise karamsar…

Fehime ALASYA

Orta öğretimi bitirip üniversite hayatına atılmaya hazırlanan lise öğrencileri, karne sevincini üstünden atmadan gelecek planlamaya başladı.

Planlarında ilk etapta yurt haricinde yüksek örenim olan gençler, adaya geri dönüşle ilgili ise karamsar.

Yurt haricinde üniversite öğretimi almak isteyen birçok öğrencinin dilinde sonu ‘fakat’ ile biten aynı cümle var: “Bu ülkeyi fazlaca seviyorum AMA geri döner miyim bilmiyorum…”

Lise diplomasını dün alarak üniversite hayatına atılmaya çalışan öğrenciler, ümit ve beklentilerini YENİDÜZEN ile paylaştı, geleceğe dair hedeflerinden bahsetti.

Öğrencilerin birçoğu üniversite eğitimi için yurt dışını tercih ettiğini anlatırken, kariyer sahibi olmak için de eğitim aldıkları ülkede yaşayıp deneyim edinmeyi hedefliyor.

Yurt haricinde üniversite öğretimi almak isteyen birçok öğrencinin dilinde sonu ‘fakat’ ile biten aynı cümle var: “Bu ülkeyi fazlaca seviyorum AMA geri döner miyim bilmiyorum…”

Gençlerin neredeyse tamamı ülkeye geri dönmeyeceği mevzusunda aynı fikir olurken, ‘Dönecek olursak iş bulur muyuz?’ kaygısı güdüyor.

Çoğunluğu tıp, mühendislik, diş doktorluğu benzer biçimde alanlara göz diken öğrenciler, ilk olarak Türkiye’de eğitim almayı tercih ettiğini belirtti.

Türkiye dışındaki ülkelere gitmekte ekonomik kaygı güden bazı öğrenciler bu yüzden Türkiye’yi ilk tercih olarak düşündüğünü söyledi.

Gerçekçi hayaller ardında bulunduğunu ifade eden genç mezunlar, yurtdışında eğitim alıp, orada yaşamı sürdürmenin zor olabileceği bilinci içinde olduklarını buna rağmen, kendi ayakları üstünde durup erkenden hayata atılmak için bu yönde tercih yaptıklarını anlattılar.

 


LİSELİ MEZUNLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Merve Antel: “Açıkçası adaya geri gelip de işi olmayan kalmak istemiyorum”

“İşsizlikten fazlaca korkuyorum. Bu yüzden sevdiğim alanda kariyer sahibi olmak için bu yönde eğitime yöneldim. Hırvatistan ile temaslarım var, oraya gitmeyi düşünüyorum. Keman çalıyorum ve konservatuar okumak isterim. Adaya döner miyim bilmiyorum, döneceksem de akademisyen olarak dönmeyi düşünüyorum. Açıkçası adaya geri gelip de işi olmayan kalmak istemiyorum.”

Berfin Gündüz: “Bu ülkeyi fazlaca seviyorum fakat iş olanaklarının azca oluşu beni fazlaca korkutuyor”

“Ilkin Psikoloji alanında eğitim almak istedim fakat bu beni fazla çekmedi, şu an kararsızım bu yüzden rehber öğretmenimle görüşmelerimiz sürüyor. Ondan yardım alıyorum. Muhtemelen yurt haricinde eğitim alırım, isteğim bu yönde… Yurt haricinde okuduktan sonrasında geri gelmem sanırım. Gelsem de bir tek ailemi ziyarete gelirim. Bu ülkeyi fazlaca seviyorum fakat iş olanaklarının azca oluşu beni fazlaca korkutuyor.”

Damla Bay: “İzmir’de okumak için hayal kuruyorum…”

“Orta ikinci sınıftan beridir hukuk okuyup avukat olma imgesel kuruyorum. Bunun yanında bir de yan dalda eğitim almak isterim kısaca fazlaca uzun bir süre üniversite hayatında olmayı planlıyorum. Tüm bu tarz şeyleri da İzmir’de yapmak için hayal kuruyorum…”  

İbrahim Uçar: “Tek güvencemiz Avrupa Birliği Bursları…”

“Bir ihtimal Radyo-televizyon bölümünde üniversite okurum, yurt haricinde eğitim almak isterim fakat ekonomik şartlar ne gösterir emin olun bilemiyorum. Kendi aileyle ilgili imkânlarımızla bunu yapmak fazlaca güç, tek güvencemiz Avrupa Birliği Bursları…”

Nursema Gür: “Hayallerimizin olmasına rağmen ekonomik kaygılarımız da var”

“Türkiye’de diş hekimliği okumak isterim. Burada kalmak istemiyorum şundan dolayı eğitim burada fazlaca pahalı. Her yıl okula 30 bin TL ödeyemeyiz. Hayallerimizin olmasına rağmen ekonomik kaygılarımız da var. Ailemize fazlaca külfet olmak istemiyoruz. Burslu olarak okumak için çabaladık.”

Kerem Bilgen: “Merak, korkudan ağır basıyor”

“Lise bitti, aklımda bazı bölümler var, akrabalarım bu mevzuda bana yön vermiyor, baskı yapmıyor, onlar mutlu olacağım bir bölümde hayata atılmamı istiyor şundan dolayı mutlu olursam her alanda başarı göstermiş olabileceğime inanıyorlar. Ben İstanbul’da okumak isterim hem okuyup hem de hayata atılmak için. Orada yaşamak zor olsa gerek fakat yaşam artık bizim için aslına bakarsanız zorlaşacak. Merak, korkudan ağır basıyor.”

İzcem Safkara: “Gidersem döner miyim bilmiyorum…”

“Genetik okumak isterim, puanlarım istediğim bölümde okumama olanak sağlıyor. Türkiye’de eğitim almak, ailemden uzakta yaşamak, kendi ayaklarım üstünde durmak isterim. Şimdiden hayata atılmak isterim. Akrabalarım de bu mevzuda bana destek. Gidersem döner miyim bilmiyorum…”  

Seniha Tunç: “Bu ülkeyi fazlaca seviyorum fakat olanakları fazlaca kısıtlı”

“Türkiye’de biyoloji kısmı okumak isterim, orada eğitimin daha iyi bulunduğunu düşünüyorum, orada olanaklar fazlaca fazla. Yurt haricinde yaşamak zor olsa gerek fakat oraya alışırsam geri dönmek için bir sebep görmüyorum. Bu ülkeyi fazlaca seviyorum fakat olanakları fazlaca kısıtlı, hareketlilik azca, sakinlik fazlaca, bu yüzden yurt haricinde yaşamayı düşünüyorum”

Ayten Kırcıoğlu: “Eğitim alıp her şey bitince adaya geri döneceğim”

“Almanya’da Almanca okuyup, ülkeme gelmiş olarak tercümanlık yapmak isterim. Okurken de Almanya’da yaşayacağım bu sayede kendimi fazlaca geliştireceğim ve iş bulma imkânlarımı da arttıracağım. Bir ihtimal bir tercüman olurum, kim bilir… Fakat eğitim alıp her şey bitince adaya geri döneceğim, iyi bir bölümüm var ve güzel bir iş bulacağıma inanıyorum”

Sude Doğan: “Dönersem iş imkanım olur mu bilemiyorum”

“Çocukluktan beridir tıp okumak isterim, kalp cerrahı olacağım. İnsanların hayatlarında hakikaten köktencilik dokunuşlar yapmak isterim. Yurt haricinde okuyup geri dönmeyi düşünüyorum fakat benim dönemimden fazlaca fazla tıp okumak isteyen talebe var, dönersem iş imkânım olur mu bilemiyorum.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-513.jpg

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.