DOLAR
32,2770
EURO
35,0305
ALTIN
2.475,32
BIST
10.512,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Cabacaba Yenilenebilir Güneş Enerjisi Direktörü Nafi Cabacaba Kıbrıs’ta Güneş enerjisi kullanımını ve avantajlarını söyledi.

Cabacaba Yenilenebilir Güneş Enerjisi Direktörü Nafi Cabacaba Kıbrıs’ta Güneş enerjisi kullanımını ve avantajlarını söyledi.
27.09.2023 05:40
3
A+
A-

Averaj 320 gün güneşli olan Şimal Kıbrıs’ta güneş enerjisi kullanımı ne durumda? Güneş enerjisinin avantajları ve son gelişimleri Cabacaba Yenilenebilir Güneş Enerjisi Direktörü Nafi Cabacaba ile konuştuk. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

nafi cabacaba-güneş enerjisi-kktc-kıbrıs

Cabacaba Yenilenebilir Güneş Enerjisi Direktörü Nafi Cabacaba Kıbrıs’ta Güneş enerjisi kullanımını ve avantajlarını söyledi.

Güneş enerjisi kullanımı günden güne yaygınlaşıyor. Elektrik faturalarına yansıyan zamlar, insanları çözümü güneş enerjisinde bulmaya itti. Talebi gören bankaların oluşturduğu kredi avantajları ile isteyen hepimiz evine ve iş yerine güneş enerjisi taktırmaya başladı.

Sadece bu talebin ve artışın sonucunda bir sorun ortaya çıktı. O da voltaj dengesizliği. Voltaj dengesizliği evlerde ve iş yerlerinde kullanılan elektrikli aletlerin bozulmasına sebep oldu. Bu süreci, çözümlerini, 320 gün güneşli olan adamızda güneş enerjisi kullanımını ve avantajlarını Cabacaba Yenilenebilir Güneş Enerjisi Direktörü Nafi Cabacaba ile konuştuk.

Keyifli okumalar.

 “Güneş Enerjisinde 11 Senelik Deneyim”

Nafi Cabacaba sizi tanıyarak başlamış olalım? Neler yapıyorsunuz sektörde?

Biz 1995 yılından itibaren inşaat malzemeleri satışı alanında etkinlik gösteriyoruz. 2011 yılından itibaren yenilenebilir güneş enerjisi alanında çalışmaya başladık. Bunun yanında ısıtma-soğutma sistemleri alanında da faaliyetlerimiz var.

Bu işlerimize kısa sürede 2 değişik sektör daha ekleyeceğiz. Bir tanesi, dünyada örnekleri olan sadece Şimal Kıbrıs’ta ilk olacak, içinde değişik konseptler barındıracak güzel bir kafe.

Diğeri ise eğer şartlar olgunlaşırsa inşaat sektörüne girmeyi planlıyoruz. İlerleyen dönemde detaylar daha da netleşmiş olacak.

“Evlerine Güneş Enerjisi Taktırmak İsteyenlerin Sayısı Hızla Artıyor”

Güneşli ada Şimal Kıbrıs diye anlatıyoruz yatırımcılara. Peki güneş enerjisini iyi bir halde kullanıyor muyuz? Ne dersiniz? 

Şimal Kıbrıs’ta güneş enerjisi sistemleri 2010 senesinde yasallaşmaya başladı. 2014 senesinde da mahsuplaşma süreci başladı. Hatta Serhatköy’de Akdeniz’in en büyük 2. santrali kuruldu o dönemde. Sadece ülkemizin küçük olması sebebiyle bu avantajımızı kaybettik.

İnsanlar İlk olarak güneş enerjisini bir tek sıcak su olarak düşünürken şimdi artık ne kadar mühim bulunduğunu biliyorlar. Elektrik fiyatlarının zamlanması bunun önünü açan en büyük etkenlerden. Ülkenin elektrik üretimi petrolle yapılıyor, petrol zamlanır, elektrik zamlanır bu kadar kolay oysa güneş enerjisinde durum bu şekilde değil.

2020 yılı itibariyle evlerine ve işyerlerine güneş enerjisi taktırmak isteyen insanların talebinde bir patlama oldu. Yılda averaj 500 müracaat yapılırken 2000 başvuruya çıktı sayı ve pandemi döneminde de bu sayı düşmedi.

“Fazla Elektrik Voltaj Dengesizliğine Sebep Oldu”

Son günlerde yenilenebilir enerji mevzusunda bir krizden bahsediliyor. Nedir bilgileri? 

2021 yılı itibariyle bakanlığın almış olduğu karar ile sektör sıkıntıya düştü. Bunun sebebini açıklamak isterim. Biz bir ada ülkesiyiz, elektrik kullanımımız kısıtlı.

Bir konuta güneş enerjisi kurulum izni verilirken, genel olarak mahallenin kullandığı enerjiye bakılmalı. Bu iş mahalle mahalle değerlendirilmeli ve ona bakılırsa izinler verilmeliydi, maalesef bizde bu şekilde olmadı. Bolca keseden izinler verildi, araştırılmadı. Hal bu şekilde olunca da Kıb-Tek şebekesine gerekseme fazlası elektrik verilmeye başladı ve mahallelerde voltaj dengesizliği başladı.

Ülkemize gelen invertler/çeviriciler İngiltere standartına uygun şekilde 240V(-10% +8%) olarak geliyor. İstendiğinde, reaktif enerji üreterek yada frekans ayarı yaparak solar enerji üretimini kademeli düşürülebiliyor. Bölgelerde yaşanmış olan voltaj dengesizliklerine karşı, solar enerji üretimini devam ettirmek isteyenler, gayrı yasal şekilde voltaj seviyesini inverterlerde 280V a kadar çektiler ve çözümleme yapılmadan verilen izinlerden dolayı meydana gelen voltaj dengesizliklerini daha büyük bir hata ile kapatmaya çalıştılar.

Voltajların yükselmesi ile beraber evlerdeki elektronik cihazlarda arızalar arttı, KıbTek şebekesi dengesizleşti ve inverterde, ürün garantisini kaybetmemek için voltaj ayarı yapmak istemeyen öteki solar enerji üreten evlerin de elektrik üretimi yapmasını engelledi.

Bir zamanlar, hiçbir süre kafi güneş enerjisine haiz olamayacağımızı düşünürken, şu anda şebeke kapasitesinin oldukca üstüne çıkmış durumdayız.

Bu durumun çözümü var doğal olarak ki, enerjiyi depolamak. Üstelik akü ömürleri 30+ yıla çıkmış durumda. Sadece yetkililerin bu mevzuda bir yatırım sonucu vermeleri gerekiyor. Bu işi tekrardan keşfetmemize de gerek yok, hali hazırda tatbik eden Avrupa ülkeleri var ve onları örnek alsak bunun çözümü oldukça kolay.

Burada belirtmek istediğim bir mevzu daha var, Kıbrıslı Türklerin 1960 yılına dayanan yasal hakkı; Avrupa Birliği’nin finanse edeceği Cenup Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve İsrail üstünden geçeçek elektrik hattı. Ikimiz de Şimal Kıbrıs olarak bu hatta bağlanabiliriz, bu bizim yasal hakkımız. Cumhurbaşkanlığı süreci biliyor. Bu hatta bağlanmamız, üretilen fazla enerjinin aktarılması ve arz güvenliği adına çözümü olacak.

Ek olarak bir mevzudan daha anlatmak isterim, güneş enerjisi sektörü 10 bin kişilik istihdama haiz. Eğer bu mevzunun hızlıca çözümünü bulamazlarsa şirketlerin sayısı azalacak, dolayısıyla istihdam sayısı azalacak. Bu da krizin öteki boyutu.

  “Hepimiz Güneş Enerjisi Kullanmak İstiyor”

Kimler tercih ediyor güneş enerjisi kullanımını? Avantajları neler? 

Ev ve iş bölgeleri tercih ediyor. Aslen elektrik faturası 150 TL ve üstü olan hepimiz kullanmak istiyor. Yeter ki kullanım izni alabilsinler. Şuan daha oldukca orta halli ve üstü yurttaşlarımız tercih ediyor. Kredi kullanarak güneş enerjisi yaptırmak isteyenlerin sayısında düşüş var şundan dolayı faizler terfi etti.

Avantajlarına gelecek olursak; averaj 5 yılda kendini amorte ediyor, 30 yıl arızasız kullanım imkanı var, yılda 2 kere bakım gerekiyor.

“5 Yılda Kendini Amorti Eden Sistem”

Birazcık da fiyat hesabı yapalım mı? Mesela 100 m2’lik, 2 yatak odalı bir ev için kurulum maliyeti ve amortisman süresi nedir averaj?

Evin büyüklüğünden ziyade içerideki elektrik kullanımı mühim olan. 3 KW’lık bir sistemin kurulumu 3-4 bin Euro’dur. Sadece bizde evlerde klima kullanımı olduğundan 1100 TL’lik elektrik faturalarının geldiği evlere, 5-6 bin Euro’luk bir yatırım gerekiyor.

Yeni konut projelerinde tercih ediliyor mu sistem? 

Prestijli konut projeleri tercih ediyor evet. Sadece genel olarak kullanımı yaygın değil konut projelerinde.

Sadece insanoğlu kendilerine ev yaptırırlarken bunu da planlıyor ve hayata geçiriyor.

“Güneş Enerjili Evler Altın Değerinde”

Enerji maliyetinin olmaması, konut projelerine artı katar mı? Alıcıya avantaj sağlar mı?

Doğal olarak ki. Bilhassa bu dönemden sonrasında. Zira artık izinler her isteyene verilmiyor. Şu şekilde örnekleyeyim, 5 bin euroluk bir yatırım konuta 10 bin Euro kıymet katacaktır.

Altın değerinde oldu güneş enerjili evler. Başkası izin alamayacak.

Avrupa’da öyledir, konutta güneş sistem var ise ve ev enerji dostuysa kıymeti %10-30 arası daha pahalıdır. Bizde de durum bu şekilde olacak

Güneş enerjisi kullanmayı düşünenlere mesajınız var mı? 

Kıbrıs’ta yapılacak en zekice yatırım. Sebepleri ve sonuçlarıyla anlattım. Yeter ki izin alabilsinler.

İlave eklemek istediğiniz bir mevzu var mı?

Kıb-Tek yöneticilerinin elektrik depolama hakkında hızlıca karar verip, mevzuyu çözmeleri gerekiyor. Günümüz dünyasında bu şekilde bir olanak kısıtlanmamalı aksine çözümü hazır, hızlıca hayata geçirilecek adımlar atılmalı.

Kıbrıs emlak sektöründeki gelişimleri, yatırım fırsatlarını ve emlak ilanlarını portalımızdan Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak takip edebilirsiniz. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: nafi cabacaba, güneş enerjisiEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.