DOLAR
32,2508
EURO
35,0726
ALTIN
2.464,61
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Cyprus Riviera Properties Kurucu Ortakları Nina Ratib ve Rağıb Ratib’den Yatırımcı Analizi

Cyprus Riviera Properties Kurucu Ortakları Nina Ratib ve Rağıb Ratib’den Yatırımcı Analizi
28.09.2023 15:34
5
A+
A-

Şimal Kıbrıs’ta yatırım yapmak mı istiyorsunuz? Peki kimler hangi bölgeden satın alma yapıyor ve pandemi sonrası gereksinimler hangi yönde değişti? Konuklarımız Cyprus Riviera Properties Kurucu Ortakları Nina Ratib ve Rağıb Ratib.

Pandemi sonrası değişen dünya düzenine ayak uyduran yatırımları ve yatırımcıları konuştuk Cyprus Riviera Properties Kurucu Ortakları Nina Ratib ve Rağıb Ratib ile.

Hedef pazarları içinde Rusya ve Kazakistan var. Yatırımcılarının hangi konutları, hangi bölgeleri tercih ettiklerini ve Şimal Kıbrıs’ta yaşamak için nedenlerini sorduk.

Detaylar röportajımızda. Keyifli okumalar..

“Her Krizde Yeni Bir Fırsat Doğar”

Son zamanlarda ki kur dalgalanması müşterilere iyi mi yansıdı?

Kıbrıslı müşterilerimizde ciddi anlamda negatif bir tesir oldu. Bu sebeple kurların ve faizlerin yükselmesi müşterilerin borçlanma ihtimalini oldukça oldukça azalttı. Bankalar da kolay kredi vermiyor artık. Dolayısıyla parası elinde olmayan, alacakları mülkün yüzde ellisi elinde olmayan insanoğlu birazcık geri çekildi. Yarısı elinde olanlar bile kalan yarısını borçlanmada sorun yaşıyor. Dolayısıyla bu şu anda ev almayı düşünen insanların planlarını öteledi.

Bunun haricinde parası hazır olan insanoğlu da var. Onlar için kur artışı fark etmiyor. Yatırım sebebiyle değil de gereksinim doğrultusunda alım yapıyorlar. Evladı evleniyorsa ve ev almak istiyorsa o evi alıyor. Sadece ev alayım da kiralarım benim için yatırım olur niyetiyle konut almalar durdu neredeyse.

Doğal olarak ki pandemi etkisiyle belirli hareketler yaşandı. Bu süreçte dairede oturan insanoğlu daire yerine uygun fiyatlı yer evi tercih ettiler. Ve o dönemde oldukça insan dairesini satıp yer evine geçmek için ciddi bir talepte bulunmuş oldu ve ev aldı. Dolayısıyla her krizde yeni bir fırsat doğar sözü gerçek oldu. Kıbrıs’ta ki durum şuan bu.

Hangi bölgelerden yatırımcılarınız var?

Bizim açıkçası Rusya, Türkiye ve Kazakistan. Bu 3 bölgeden yatırımcılarımız var.

“Soğuk Ülkelerde Pandemi Daha Zor Geçti ve Şimal Kıbrıs’ı Tercih Ettiler”

Pandemi sonrasında onların gereksinimlerinde neler değişti?

Rus ya da Kazakistan’dan burada yaşamak için gelenler oldu. Orada ki pandemi süreçleri daha sıkıntılıydı, soğuk ülkelerde kapalı alanlarda hayata devam etmenin getirmiş olduğu dezavantajları burada yaşamıyorsunuz. Kıbrıs’ın iklimi güzel daha oldukça dışarıda vakit geçirebiliyorsunuz, hava ve ortam buna uygun. Doğal olarak ki burası daha ucuz bir ülke hem eğitim hem de yaşam adına. Şimal Kıbrıs yaşadıkları ülkeye ve Avrupa’ya bakılırsa daha ucuz, dolayısıyla bu da tercih sebeplerinden biri.

Pandemi de insanoğlu Kıbrıs’a gelip yerleşmeye, çocuklarını burada okutmaya karar verdiler, konutlarını aldılar ve yerleştiler.

Hem iklimi hem fiyatı hem de daha minik bir ülke olmanın getirmiş olduğu güvenli yapısı tercih edilmemizin sebeplerinin başlangıcında geliyor.

“Ruslar Dağ Bölgelerini Tercih Ediyor, İranlılar Deniz Bölgelerini”

Yabancı yatırımcılar için hangi bölgeleri tavsiye ediyorsunuz?

Bir çok müşterimiz aile. Onlar ilk olarak okula yakın bölgeleri tercih ediyorlar. Burada ulaşım birazcık zayıf dolayısıyla otomobil kullanmaları gerekiyor çocuklar için. Alsancak ve Lapta bölgeleri bu mevzuda ön planda.

Ruslar dağ bölgelerini tercih ediyorlar. İranlı müşteriler deniz görebilecekleri bölgeleri tercih ediyor.

Şu an İngilizce eğitim veren 2 okulumuz var, English School of Kyrenia ve Necat British School. Bu okulların bölgelere avantajları büyük. Okullara yakın bölgeleri tercih ediyorlar.

“Son Dönemde Toprağa Olan Yatırım Arttı”

Son olarak eklemek istediğiniz bir detay var mı?

Şimal Kıbrıs’ta kent merkezleri belirli bir fiyat aralığına ulaştı. Sadece merkeze yakın konumlar gelişmeye devam ediyor ve daha oldukça talep görüyor.

Kıbrıslı yatırımcılar da toprak olarak şehirlere yakın, ulaşımı kolay bölgelere yönelik yatırımlar ciddi olarak arttı. Parası olanlar toprak yatırımı yapıyor. Yolu olan araziler, şehre yakın olan ve şehrin gelişme bölgesinde yer edinen araziler tercih ediliyor.

Girne’de de Lapta ve Karşıyaka bölgesi öne çıkıyor. Şimdilik yol problemi var sadece yol projeleri hayata geçtiğinde bu bölgelerde de ciddi bir kıymet artışı olacak.

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.