DOLAR
32,2550
EURO
35,0219
ALTIN
2.465,84
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

İpotek nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

İpotek nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi
14.11.2023 01:14
8
A+
A-

Şimal Kıbrıs emlak sektöründe oldukça duyulan ipotek ne demek? İpotek iyi mi yapılır ve iyi mi kaldırılır? İpotekle ilgili merak ettikleriniz Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…

İpotek nedir?

“İpotek”, Fransızca kökenli bir kelime (hypothèque). Türkçedeki karşılığı ise tutu. Hem de tecim terimlerinden de biri.

İpotek, borcun ödeneceğine ilişkin borçlunun alacaklıya bir taşınmazı güvence olarak göstermesi anlamına geliyor. Kısaca ipotek, gayrimenkul alım satımları işlemlerinde kullanılacak krediler için güvence olarak gösterilen gayrimenkullerin ve söz mevzusu gayrimenkullerin gerçek sahibi/sahipleri yada kurumların üstünde bulunması.

İpotek iyi mi yapılıyor?

Konut kredisi kullanarak satın alınan gayrimenkulün üstüne bankalar ipotek tesis ediyor. Banka için ipotek, sağlamış olduğu kredi karşılığında almış olduğu güvence anlamına geliyor. Borcun ödenememesi hâlinde konut satışa çıkarılıyor ve borç kapatılıyor.

İpotek iyi mi kaldırılır?

Konut kredisi kullanarak aldığınız evin satışını sadece alıcı bulduğunuzda yapabilirsiniz. Ek olarak bu şekilde alınan ya da satılan evler, son taksiti ödenene kadar bankanın malı kabul edilmiş olduğu için bankanın bazı prosedürlerine uymanız gerekiyor.

*İlk yöntem evi peşinat karşılığında satmak oluyor. Böylece kazandığınız peşinle bankaya olan borcunuzu kapatıyorsunuz ve evin üstündeki ipotek kalkıyor.

*İkinci yöntem ise konut kredisini devretmek. İpotekli evi satın alan taraf konut kredisinden yararlanmak istediğinde, konut kredinizi kullandığınız bankada lüzumlu yasal işlemleri yaparak devir teslimi gerçekleştirmek mümkün. Ya da ipotekli evin sahibinin konut kredisi kapatılarak yeni ev sahibi adına konut kredisi hesabı açılabiliyor. Kısaca, ev üstünde ipotek hakkı olan banka, ipotekli evi alan kişiye yeni bir konut kredisi oluşturuyor.

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.