DOLAR
32,2481
EURO
34,9964
ALTIN
2.477,26
BIST
10.559,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Şimal Kıbrıs’ta Konut Kira Tutarları Niçin Artıyor?

Şimal Kıbrıs’ta Konut Kira Tutarları Niçin Artıyor?
18.09.2023 20:10
2
A+
A-

TB Property Management Direktörü Özgü Bayraktar kiralama sektöründe bozulan arz-talep dengesini ve kira fiyatlarının artışını Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için söyledi.

kıbrıs kiralık konutlar

Şimal Kıbrıs’ta konut kiralama sektörü oldukça hareketli. Bir çok ev birkaç gün içinde kiralanıyor ve kiralık konut sayısı hızlıca azalıyor.

Peki kiralama sektöründeki arz talep dengesinin bozulması kira fiyatlarına iyi mi yansıyor? Öğrencilerin gelmesiyle beraber kiralık konutlar kafi olacak mı? Tüm bu soruların yanıtını Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyesi olan TB Property Management’ın Direktörü Özgü Bayraktar cevaplıyor.

Keyifli okumalar..


“Kiralık Konutlarda %100 doluluk Var”

Son dönemde kiralık evlere olan talep arttı, siz iyi mi yorumluyorsunuz bu durumu?

Talebe ve gezgin sayısının artmasından dolayı şu an neredeyse %100 doluluk var diyebilirim.

Bizim yönetimini yaptığımız 180 konut var. Bildiğiniz gibi mülk yönetimi bizim uzman olduğumuz bir alan. 19 değişik binada bu hizmeti veriyoruz ve bizim yönetimini yaptığımız 180 konut da dolu.

Son dönemde, kirada oturan bilhassa yerli halkın ev değişiklik yapmak istemesi ve öğrencilerin gelmeye başlamasıyla kiralık evlere olan talep oldukça arttı doğal olarak ki.

“Kiralamada Arz-Talep Dengesi Fiyatı Belirliyor”

Başka yıllarla kıyaslayınca farklılık var mı bu yıl için?

Zor bir pandemi periyodu geçirdik bildiğiniz gibi, öğrenciler adaya gelemedi, kiralık evler boş kaldı.

Şimdi o döneme kıyasla oldukça büyük bir fark var arada.

Kiralamada tutarları arz talep dengesi belirliyor. Kiralıklara talep oldukça olunca kira tutarları artıyor. Bu durum kirada oturan yerli halkı da sıkıntıya düşürebiliyor. Ev sahibinin yapmış olduğu zamlardan rahatsız olup da başka konut arayan sayısı da fazla. Kirada oturan yerlilerin de kiraları yükselince başka bir ev arayışına girdiler.

Ek olarak bu zamanda öğrenciler de gelmeye başladı derken ciddi bir hareketlilik yaşıyor kiralık konut piyasası.

Bizim Girne ayağımız da olduğundan iki bölgede de durum bu şekilde. Hem Lefkoşa hem de Girne de kiralanacak konut bulmak zorlaştı. Kiraya çıkan konutlar da hızlıca kiralanıyor.

Fakat en oldukça talep nerede derseniz, Girne derim.

“Kiralamak İçin Alınan Konut Sayısında Artış Var”

Öğrencilerin gelişi ile beraber iyi mi bir tablo çıkacak ortaya? Kafi gelecek mi kiralık daireler?

Eylül ayında adaya gelecek talebe sayısı oldukça mühim bu durumda. Şu anda bile boşta daire kalmıyor. Bir daire boşaldığında yeni kiracısı hızlıca bulunuyor.

Kiralama sektörüne olan yatırım da hızlanmaya başladı yeniden. Üniversite sayısı arttı, talebe sayısı artıyor derken kiralık konutlarda bu zamanda iyi anlamda bir patlama bekliyoruz. Kiralama sektörüne yapılacak yatırımın önü oldukça açık.

Öğrenciler de vardığında kiralık daireler kafi gelecek mi, hayır. Bu durumda bu alana yatırımın artması da gerekiyor. Talebi karşılayabiliyor muyuz bunun yanıtını da hayır.

Azca ilkin söylediğim arz-talep dengede değil şuan.

Şehirden Şehre, Bölgeden Bölgeye Değişen Kira Ödeme Şekilleri”

Kent kent averaj kira ve ödeme şartlarını paylaşır mısınız?

Bu ayrımlar kent kent değil de bölge olarak bile değişiyor. Lefkoşa’dan örnek vereceğim, Sahil, Gönyeli, Minik Kaymaklı bölgelerinde bile şartlar değişiyor.

Şu demek oluyor ki Sahil bölgesinde kira getirileri devasa yükseklikte iken Gönyeli tarafında daha uygun konutlar bulunuyor.

Lefkoşa’da ev yeni ve eşyalar yeniyse 6 aylık yada 1 senelik ödeme talep ediliyor. Fakat onun haricinde aylık ödeme şeklinde devam ediyor.

Girne bölgesi kiralama fiyatı olarak daha yüksek. Ödeme koşulları nerede ise aynı. Ödeme planları genel de aylık devam ediyor.

Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için mesajınız…

Evi kiralarken alacağınız hizmete oldukça dikkat edin.

Bir çok insan kiralayıp geri çekiliyor, problemlerle ilgilenmiyor. Ustalaşmış bir destek alınsın ne olursa olsun.

Örnek olarak biz hem kiralarken, hem kiralandıktan sonrasında da desteğimizi asla çekmiyoruz.

Ek olarak başka bir sorun daha var, bir evin birden oldukça kişiye kiralanması. Bunun aslen temelde tek bir sebebi var o da mal sahiplerinin aynı evi, hızlıca kiralansın diye birden oldukça acenteye vermesi. Tek yetkili bir acente seçmeleri bu anlamda oldukça mühim.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Özgü BayraktarEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.