3’üncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 40. müessese yıl dönümü dolayısıyla ileti yayımladı.

“DEVLET OLGUSUNA ULAŞMAMIZ KOLAY OLMADI”

“Fakat unutmamalıyız ki devlet olgusuna ulaşmamız kolay olmadı” ifadelerini kullanan 3’üncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, güvenli adımlarla yürüyebilmek için geçmişi, verilen mücadeleyi ve ihtiyaç duyulan derslerin kesinlikle çıkarılması icap ettiğini altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Özel'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Tatar, Hususi’i kabul etti

Eroğlu’nun mesajı şu şekilde:

“KKTC’nin ilanına niçin gerek duyuldu iyi bilmemiz lazım.

Rumlar, 4 Mart 1964’ten itibaren Birleşmiş Milletler şeklinde yansız olması ihtiyaç duyulan bir internasyonal kuruluşu işlerine o şekilde geldiği için kendilerine destek veren BM Güvenlik Konseyi’nin sürekli üyesi ülkelerin de katkısı ile aleyhimize çalışan bir teşkilat haline getirdiler.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 13 Mart 1983’te Rum tarafının isteği ile 253 sayılı sonucu aldı.

Kararda açıkça Rum Devleti’ne dönüşen, tabanca zoru ile kovulduğumuz sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ada genelindeki egemenlik hakkı olduğu iddia edilmekteydi.

Kararda ek olarak bizim yegane güvencemiz olan, Kıbrıs’ın Yunan olmasını engellemiş olan Türk Silahlı Kuvvetleri “işgal gücü” olarak nitelenmekte ve geri çekilmesi talep edilmekteydi.

Söz mevzusu kararda daha da ileri gidilerek, Rumlar tarafınca yıkılmış olsa da kurulan “Kıbrıs Cumhuriyeti ” ortaklık Devleti’nin Kıbrıs Rum ve Türk halklarından doğrusu iki halkta oluştuğu göz ardı edilerek “Kıbrıs Cumhuriyeti Halkı” deyimi kullanılıyor bizlere çözüm olarak mevcud Rum Devleti’ne azınlık olarak katılmak dayatılıyordu.

Bunu asla kabul edemezdik.

İşte bu aşamada benim de üyesi olduğum, bundan dolayı gurur duyduğum Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi, ilkin 17 Haziran günü Kıbrıs Türkü’nün self-determinasyon (kendi kaderini atama etme) hakkı olduğuna dair bir karar aldı.

Rumların tahriklerini sürdürmeleri sonrasında ise, halkımızdan gelen yoğun talep de dikkate alınarak rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ın önerisi ve girişimi ile 15 Kasım 1983’te Meclisimizde Bağımsızlık Bildirgemizi açıkladık, KKTC’nin ilanı kararını oy birliği kabul ettik.

‘KKTC’NİN İLANI KIBRIS TÜRKÜ’NÜN TARİHİNDE YAPTIĞI EN DOĞRU HAREKETTİR’

Devletimizi kurmamız, egemenliğimize haiz çıkmamız, sıfır noktasından bir iktisat yaratmamız tarihteki en büyük başarımızdır.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı Kıbrıs Türkü’nün tarihinde yapmış olduğu en doğru harekettir.

Bu Devlet şu anda, internasyonal alanlarda ve meydana getirilen her türlü görüşmede, en büyük gücümüzdür.

KKTC, kazandığımız tüm hakların mührü, vazgeçilmezliğinin kalesidir.

Rumların istediği koşullarda bir anlaşmayı kabul etmek zorunda değiliz.

24 yıla yakın süre UBP Genel Başkanı, 19 yıla yakın bir süre Başbakan, 5 yıl da Cumhurbaşkanı olarak en üst düzeyde görevli mevkilerde vazife yaptım ve şunu biliyorum ki, Rumlar federasyon derken Türk askerinin olmadığı, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün son bulmuş olduğu,  Maraş ve Güzelyurt dahil şu andaki topraklarımızın üçte birinin kendilerine verildiği, egemenliğimizin lafta kalmış olduğu, mühim kararları bizim oyumuza gerek kalmadan alabilecekleri, Avrupa Birliği ve organlarının alacağı kararla ortadan kaldırılabilecek bir iyelik sisteminin kurulacağı bir yapıyı kastediyor.

Hala, KKTC Devleti’ne, egemenliğimize dört elle sarılacak yerde ‘federasyon tek çözüm’ şeklidir diyerek hata yapanlar Rumların bu niyette bulunduğunu halkımızın dikkatinden kaçırmaya çalışmamalıdır.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye 2020 seçimlerinden sonrasında oldukca doğru bir yol izleyerek KKTC’nin egemen eşitliği ile Rum Devleti ile eşit internasyonal statüsünü kabul edilmeden iki devletli çözüm için masaya oturulmayacağını tüm dünyaya duyuru ettiler.

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan geçen yıl ile bu yıl BM Genel Kurul toplantılarında yapmış olduğu konuşmalarda BM’ye KKTC’yi resmen tanıması çağrısında bulunmuş oldu; KKTC tanınmadan masaya oturulamayacağının altını çizdi.

‘BİZİM ÖNCELİĞİMİZ RUMLARIN PEŞİNE TAKILIP SÜRÜKLENMEK DEĞİL’

Bu politika devam etmeli, asla geri adım atılmamalıdır.

Bizim önceliğimiz Rumların peşine takılıp sürüklenmek değil, devletimizi güçlendirmek, yüceltmek, ülkemiz şeffaflıkla, açıklıkla, dürüstçe iyi yönetmek, sorunlarımızı asgariye indirmektir.

Bizim yapmamız ihtiyaç duyulan sanatta, bilimde, sporda, ekonomide, kısacası her alanda ileri ülkeler seviyesini yakalamak için birlik beraberlik içinde oldukca çalışmak her insanın konuşmuş olduğu aksaklıklarımızı, eksikliklerimizi gidermektir.  

Bu duygu ve düşüncelerle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40’ıncı  müessese yıl dönümünü candan kutlar, cumhuriyet bayramımızda , aramızda olmayan merhum özgürlük ve varoluş mücadelemiz lideri Hekim Fazıl Ufak’ü, Devletimizin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, bugünlere gelmemizde emeği olan tüm siyasilerimizi, tüm ana vatan Türkiye devlet ve hükümet yetkililerini,  aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla  anar, bugünleri bizlere bahşeden gazilerimizle, mücahitlerimize, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne minnet ve şükranlarımı sunarım.”