DOLAR
32,3934
EURO
34,7795
ALTIN
2.397,20
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

“Tahlil neticelerini 10 gün sonrasında basından öğrendik”

“Tahlil neticelerini 10 gün sonrasında basından öğrendik”
10.10.2023 18:30
9
A+
A-

Fehime ALASYA

40 okuldaki 42 depoda meydana getirilen su tahlillerinde koli basili tespit edildiğinin açıklanmasının tesirleri sürüyor.
Sıhhat Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana’nın “ilgisizlikle” suçlamış olduğu okul müdürleri okul müdürleri YENİDÜZEN’e konuştu. Meydana getirilen çalışmalarla ilgili informasyon aktaran müdürler, denetim ve kontrollerin rutin her yıl yapılması icap ettiğini belirterek, bu biçim çalışmaların okul açılmadan yapılması gerektiğine dikkat çekti.  
Endişelenecek bir durumun kalmadığını dile getiren okul müdürleri, bakteri bulunmasının arkasından derhal başlatılan çalışmalarla probleminin çözüldüğünü kaydetti.
Meydana getirilen denetim ve bu biçim çalışmaların dinlence döneminde olması gerektiğinden yana aynı fikir olan müdürler, bunun bir tek yılda bir ile sınırı olan kalmaması gerektiğine değindi.
Denetimlerin her yıl rutin olarak bakanlık tarafınca yapılması gerektiğine dikkat çeken müdürler, bunun bireysel inisiyatife bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerek, birçok okulun temizlik çalışmalarını okul bütçesinden karşılayacak maddi olanakları olmadığını işaret etti.
“Üçünde çıkan bu olayın neticeleri niçin bizlere anında bildirilmedi, biz bu tahlil neticelerini 10 gün sonrasında basından öğrendik” diyen bazı okul müdürleri, bakanlığa serzenişte bulunmuş oldu.


MÜDÜRLER NE DEDİ? MÜDÜRLER NE DEDİ?

Gönyeli İlkokulu Okul Müdürü Rağıp Öztüccar;
“Bunu okullar açılmadan ilkin de yapmalılar”

Depolarımız temizlendi, herhangi bir sıkıntımız yoktur. Sıhhat Bakanlığı gelip tekrardan denetim meydana getirecek. Her yıl sıhhat bakanlığı gelip rutin tahliller yapılıyor. Bunun yanında kantin denetimleri yapılıyor. Hatta yılda bir değil, daha sık, hatta her hafta tertipli yapılmalı. Ikimiz de zan altında kalmayız. Bu denetimler tertipli olarak yapılırsa çocuklar daha sıhhatli ortamda eğitim ve tahsil görür, buna da en oldukça biz sevinir.

Her yıl yıl başı bu denetim ve temizlikler yapılmalı. Temiz olan bir okulda 3 ay sonrasında bakteri çıkabilir. Bu denetimler rutin ve daha sık aralıklarla yapılmalı. Okullar bundan kaçınmak yerine tam aksi bundan hoşnut olur. Benim daha ilkin görevde bulunduğum okulda, her ay belediye alıp denetliyordu.

Bu düzgüsel bir durumdur aslına bakarsak, mühim olan tüm süreçte bunu takip edip sıhhatli bir ortam oluşturulmasıdır. Bununla ilgili hem sıhhat bakanlığı hem eğitim bakanlığı takip etmeli. Bunu okullar açılmadan ilkin de yapmalılar, yıl içinde de rutin takip etmeliler.

Hem bakanlık hem de okullar konun üstüne önemle eğildi, derhal gerekenlerin yapılması için harekete geçildi, çözüm üretildi.


 Mustafa Kemal Atatürk ilkokulu Okul Müdürü Mehmet Özbilgehan;
“Bizim bu depoları temizletecek maddi kaynağımız yok, bakanlık bunu her yıl rutin olarak yapmalı”

Bakanlık tarafınca bizlere şirket gönderilecekmiş, bekliyoruz. Çocuklar bu suyu içme suyu olarak kullanmıyor.
Sıhhat bakanlığı bu denetimleri her yıl yapmıyor, ya da her bölgeye yapılmıyor. Mesela Mağusa bölgesinde halen daha tahlil yapılmamış okullar bulunmuş olduğu söyleniyor.

Su temizliğiyle ilgili mesuliyet okullara bırakılmamalı şundan dolayı her okulun bunu meydana getirecek maddi gücü olmayabilir. Öreğin bizim bu depoları temizletecek maddi kaynağımız yok, bakanlık bunu her yıl rutin olarak yapmalı. Gerek belediye gerek bakanlık yardımıyla, bir halde koordinasyon sağlanmalı ve evlatların sağlığı güvence altına alınmalı, netice ve çözüm odaklı çalışılmalı.


Şehit Ertuğrul İlkokulu Okul Müdürü Hasan Eren;
“Üçünde çıkan bu olayın neticeleri niçin bizlere anında bildirilmedi, biz bu tahlil neticelerini 10 gün sonrasında basından öğrendik”

Biz bu haberlerin arkasından derhal depolarımızı temizledik, sıhhat bakanlığını aradık, hafta içi tahlile gelecekler. Üçünde çıkan bu olayın neticeleri niçin bizlere anında bildirilmedi, biz bu tahlil neticelerini 10 gün sonrasında basından öğrendik, niçin? Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bir sorun var ise bilhassa ilk etapta bizimle paylaşılmalıydı, bizlere bildirilmeden basına bildirildi. Basına da bildirebilirler asla problem değil, fakat bizlere bildirmediler, biz basından öğrendik.

Bu biçim emekler ve denetimler, bu dönemden ilkin yazın sıhhat bakanlığı yapar, neticelerini okul açılmadan bitirirlerdi. Bu sıhhat bakanlığının rutin görevidir, son bir iki senedir bunu yapmakta oldukça geciktiler.
Bu da bir yasadır ve denetim edilmelidir, bireylerin inisiyatifinde değildir. Bilhassa okul açılmadan denetim edilmeliydi.
Sıhhat bakanlığı bizi bulamamış, o yüzden bildirmemişler, fakat bu şekilde bir durum olabileceğine olanak vermiyorum.  


Şehit Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay;
“Bu şeklinde ciddi mevzular, bireylerin önceliğine bırakılmamalı”

Bizde de kirlilik olduğu ortaya çıktı, 24 saat içinde gereğini yaptık. Şu anda herhangi bir sıkıntımız yok.
Bizlere temizlik yapmadığımıza dair herhangi bir suçlama yapılmadı. Bizlere bu biçim bir suçlama gelmedi. Ne veli ne de yönetim ekibinden serzenişte bulunan olmadı.
Zorunluluk yoktur, bu okullar bakanlığındır, rutine bağlayıp dizgesel bir halde okullar açılmadan bunların yapılması gerekir.
Okul müdürlerin inisiyatifine, önceliğine bırakılmamalı. Bu güne kadar böyleydi fakat bu şekilde olmamalı.
Sanırım bir şirket ile anlaşıldı ve okullarda bu biçim temizlik çalışmasına başlandı, bunu bakanlık tertipli olarak yapmalı, denetlemeli.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.