DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu’dan Aileler ve Öğrencilere Ileti Var

Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu’dan Aileler ve Öğrencilere Ileti Var
29.09.2023 01:47
4
A+
A-

Şimal Kıbrıs’ta üniversite eğitimi almak için gelen öğrencilerin yurt talebi bu yıl dikkat çekiyor. Peki yurtlarda son durum ne, tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu, Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu.

hakan onurlu kıbrıs yurt

Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu’dan Aileler ve Öğrencilere Ileti Var

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iktisat yol haritasına bakarsanız, senelerdir “eğitim adası” rotasında aşama kaydediyor. Yeni üniversiteler açılıyor, yeni bölümler ekleniyor. Üniversitelerin pazarlama ağı, dünya genelinde günden güne genişliyor. 

Eğitim sektörünün süratli büyümesi, konaklama ihtiyacını da artırıyor. İlk sırada talebe yurtlarının artan sayısı, ikinci sırada ise kiralık / satılık emlaklara yönelen talep dikkat çekiyor.

Daha doğrusu dikkat çekiyordu… Her şey iyi güzel derken, pandemi bu hesapları birazcık bozdu. Engelleme, kapanma ve yasakların peşinden ekonomide büyük hisse tutan öğrenciler, adadan uzak kaldı. Hem de uzun bir süre. 

Bu süreçte üniversiteler uzaktan da olsa online eğitimi denedi. Fakat talebe yurtları bu süreyi boş geçirdi. Üstelik bir de karantina oteli olmak ya da olmamak mücadelesi verdiler. 

Şimdi ise yurtlar için hareketli günlere geri dönüş var.. Öğrencilerin gelişi ile beraber inanılmaz bir yoğunluk yaşanıyor.  Kıbrıs Emlak Merkezi olarak talebe yurtları sekmesine gelen ziyaret ve mesajları görünce, son durumu merak ettik. 

Yurtların pandemi imtihanını ve talebe yoğunluğunun yansımasını Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Başkanı Hakan Onurlu ile konuştuk. 

“Yurtlar Terk Edilmiş Maraş’a Benzedi”

Gelin sohbetimize ortalama 2 yıl öncesine giderek başlamış olalım. Salgının hızla yayılması ve duyuru edilen pandemide sektör olarak ilk mağdurlardan biri oldunuz. Iyi mi yönettiniz o süreci?

Perşembenin gelişi Çarşamba’dan belli olur misali, ilk etapta tüm yurtlar krize girileceğini farketti. Hatırlarsanız öncelikle 10 gün kapanma olacak dendi. Öğrenciler de bu süreci adada geçireceklerine, 10 günlük dinlence benzer biçimde Türkiye’ye gidip döneriz diye planladı. Her şeylerini, buzdolabındaki meyvesini, sebzesini, yumurtalarını bile bırakıp gittiler. 

Fakat sonrası {hiç de} beklenen benzer biçimde olmadı. Yurtlar terk edilmiş Maraş’a benzedi. Öğrenciler tam bir buçuk yıl gelemediler. 

Ülkede, ekonomide ve yurt sektöründe ürkü vardı o günlerde. Fakat biz panikle belirsizlik yaşamak yerine, hızlıca Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği’ni kurduk. Kurduk ki, bir çıkar yol bulalım.. Zira hiçbirimizin amacı pandemi oteli olmak değildi, öğrencileri adaya getirmek için uğraşıyorduk. 

Öğrencilerin gelmesi oldukça önemliydi. Zira ülkemizin başa baş yarışan iki gelir deposu var, gezim ve eğitim. Adada yaşayan nüfusumuzun da yüzde 25’i kadarı talebe. Biz bu yüzde 25’lik kısmı yurttaş benzer biçimde kabul ediyoruz. Zira bu kesim burada yaşamadığı durumda, iktisat hiçbir şekilde dönmez. 

Dolayısıyla esas hedefimiz öğrencilerimizi geri kazanmaktı ve kurduğumuz birlik aracılığı ile bu süreci planlamak için başta ulusal eğitim bakanlarımız ve turizimcilerle toplantılar yaptık. Pandemide izlenebilecek yolları tartıştık ve eğitimi başlatmak suretiyle 3 ay sonrasında tayyare kaldırmaya, öğrencilerimizi getirmeye başlamış olalım dedik. Bu yüzden yurtlarımızı pandemiye asla bulaştırmayalım istedik. Fakat 3 ayın sonu gelmeden bu planlama, devlet tarafınca alınan değişik kararlarla iptal oldu. 

Arkasından iki ay devam eden daha değişik bir planlama yapılmış oldu, gene sonuçsuz kaldı. Öğrencilerin oldukça büyük bir kısmı dönmüştü ülkelerine, fakat hepsi değil. Averaj yüzde 5 kapasiteye sahiptik doluluk oranında. Bu yüzden kapatma da yapılamazdı yurtlarda. Devlet gözünde açık kurumlar olarak göründük bu sebeple, herhangi bir maddi destek de alamadan hizmet sunmaya devam ettik. Sözün aslı, boş bir halde ve oldukça uzun bir süre ayakta kalmaya çalıştık. 

Bu durumda en başta pandemi hizmetine kendini açan yurtlar daha kazançlı çıktı. Fakat bu durumdan hiçbir şekilde pişmanlık taşımıyoruz. Yurtlarımızda tadilat gerektiren bir sürece girilmemesi, bunun en mühim sebeplerinden biri.

Sonuçta karantinaya giren bir şahıs 14 gününün oldukça büyük bir kısmını odasında. geçirdi. Karantina dolayısı ile tüm gününü odada geçiren misafirler, maalesef çıkınca görüldü ki odalarını tadilat isteyen bir duruma getirdiler. 

“İki Senenin Öğrencileri Aynı Anda Geldi”

Peki bu yıl durum iyi mi? Hem üniversiteler, hem de yurtlar için öğrencisiz geçen aylar sonrası talebi iyi mi yorumluyorsunuz?

Pandemi günlerinin aksine, bu yıl oldukça yoğun bir dönem. İlk kez yurt ve konut yetersizliği kendini gösterdi. Fakat bu Şimal Kıbrıs’a özgü bir durum değil, dünyanın birçok yerinde benzer sıkışma yaşandı. Zira geçen senenin ve bu senenin öğrencileri aynı anda geldi. 

Normalde KKTC’ye gelen bir talebe bir süre yurtta kalır, sonrasında dost edinip eve çıkar. Yeni gelenler yurda girer ve seviye bu şekilde devam eder. Fakat ikinci sınıfa geçen öğrencilerin asla arkadaşı olmadı ülkeye gelemedikleri için. O yüzden elini acele tutanlar yurda yöneldi ve yerleşti. Fakat yurt kapasiteleri bu yoğun öğrenci yetersiz kaldı. Aynı şekilde konutlar da öyleki. Tek başına duracak öğrenciler yurt bulamayınca 1+1 dairelere yöneldi, onlarda da tam doluluğa ulaştı. O yüzden ikinci tercih ile yerleşenler için durum zorlaştı. 

Fakat söylediğim benzer biçimde bu seneye özgü bir yoğunluk bu. Gelecek yıl düzene gireceğini düşünüyoruz.

“Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Olarak Biz Bunu Başardık”

Pandemi sürecini ve hijyen benzer biçimde gereksinimleri göz önüne alırsak, daire ile kıyaslayınca yurtların avantajları neler? Öğrenciler ve aileler niçin yurtlara öncelik verdi bu yıl?

Pandemi döneminde başarı göstermiş bir imtihan verdik. O günlerde yüzde 5 kapasite ile çalışsak da, tüm hedefimiz öğrencilerimizin sağlığını korumaktı. Biz bunu başardık. 

Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği olarak hem o gün yurtlar içinde kuvvetli bir yazışma kurarak, hem de bugün benzer tedbirleri sürdürerek en sıhhatli şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz. 

O yüzden aileler de salgının hala bitmediği, yoğun tedbirin ve hijyenin koşul olduğu bu zamanda, çocuklarını tek başına eve çıkarmak yerine, başarısı kanıtlanmış yurtlara yerleştirmeyi tercih etti.

Hem öğrenciler hijyenik bir ortamda konaklıyor, hem de ailelerin içi rahat ediyor. 

“Resmi Talebe Yurtlarını Seçin”

Peki aileler yurt seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

İlk önerim resmi talebe yurtlarını tercih etmeleri. Zira bir işletmenin “Talebe Yurdu” ibaresini kullanabilmesi için, ulusal eğitim bakanlığı talebe yurdu olması gerekir. 

Bu onay ile yurdun fiziki yapısından işleyişine kadar yön verilir. Aileler araştırma yaparken bu mevzuda duyarlılık gösteriyor.

Zira aile çocuğunu yanından ayırıyor ve birkaç günlük tatile değil, değişik bir ülkeye uzun soluklu gönderiyor. Bu sebeple ilgi resmi yurtlarımıza yöneliyor.

Yurtlarımızın düzeni, giriş çıkış saatleri, kafe, çamaşırhane, spor ve güvenlik hizmeti yanında binanın yapısal dayanıklılığına kadar birçok etken kararları etkiliyor. Bir bina eğer talebe yurdu olacaksa inşaat süreci de bundan etkileniyor ve %25 fazladan bir bedele tamamlanıyor.

Tüm bunların yanında aile muhatap bulabiliyor. Yurtlarımız öğrencileri ve velileri ile yurt personellerimiz aile ortamı sağlayabiliyor.

Iyi mi ki biz kendi evlatlarımızı koruyor kolluyorsak, onlara sunabildiğimiz tüm imkanları sunuyorsak, öğrencilerimizin aileleri için de bu arayışa çözüm sunmayı hedefliyoruz.

Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği Toplumsal Medyada

-Aileler ve öğrenciler birliğinize bağlı olan yurtları iyi mi bulabilir?

—Şu anda yapılanma aşamasında bir web sitemiz var. Toplumsal medyada da aktifiz. Feysbuk ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirler. 

Web sitemizi acilen organize etmeye başladık fakat bilirsiniz ki etkili bir emek verme yapmak vakit alan bir süreçtir. Gelecek yıl öğrencilerimizin erişimine açılacaktır. Sitemizde kara listeye alınmaya kadar mühim tüm bilgilere ulaşabilecekler.

Hedefimiz buraya gelen ailelerin, öğrencilerini yurtlara güvenle yerleştirebilmesidir. Üstelik yurtların doluluğu sonrasında öğrencilere uygun emlak bulmasında da yarar sağlayacak içerik oluşacaktır.

“Otel Rahatlığında ve Güvenli Hizmet Sunuyoruz”

-Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Sevgili öğrenciler ve aileleri için önerim, eğitim sürecinin bir parçası olan konaklamda en doğru tercih için araştırma yapmaları. Yurtları, resmi olup olmadığını, sunmuş olduğu hizmetleri inceleyerek karar verin. Resmi talebe yurtları size en iyisini sağlıyor, sağlayacak. Hepimiz aileniz benzer biçimde yanınızda olup, otel rahatlığında ve evinizden daha yüksek güvenlikte hizmet sunuyoruz.

Ek olarak Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği olarak da sektörün daha iyi noktaya taşınması için daima sizlerle iletişime açık olduğumuzu bilmelisiniz. Eğitim hayatlarında tüm öğrencilerimize başarılar dilerim. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Kıbrıs Türk Talebe Yurtları Birliği, Hakan OnurluEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.