DOLAR
32,1977
EURO
35,0113
ALTIN
2.506,18
BIST
10.733,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

KIBRIS Denktaş: Biz ilkin ‘Kıbrıslı Türk’ kimliğimize haiz çıkmalıyız

KIBRIS
                                        Denktaş: Biz ilkin ‘Kıbrıslı Türk’ kimliğimize haiz çıkmalıyız
08.10.2023 11:15
8
A+
A-

[ad_1]

Eski bakanlardan, DP’nin eski genel başkanlarından Serdar Denktaş, gazeteci ve TV programcısı Cem Kar’ın ‘Bakış Açısı’ adlı programına konuk oldu.

Gündemde büyük yankı uyandıran Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adının ‘Kıbrıs Türk Devleti’ olarak değiştirilmesi mevzusunda görüşlerini açıklayan Denktaş, “Dünya, adanın tamamını Helen adası olarak görürken biz Türk kimliğimize haiz çıkmalıyız” dedi.

Miiliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir hitabı esnasında gündeme getirmiş olduğu ‘Kıbrıs Türk Devleti’ adı, ada gündeminde büyük yankı uyandırdı. KKTC’nin deneyimli siyasetçisi Serdar Denktaş bu gündem üstüne gazeteci Cem Kar’ın “KKTC’nin adı değişebilir mi yada değişmesi gerekir mi?” sorusunu yanıtladı. Denktaş ilk olarak Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adının Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş açısından ne demek bulunduğunu deklare etti: “Rauf Denktaş’ın izahına nazaran Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti isminin niçin ve nasılı şuydu; Şimal Kıbrıs diyorum, bundan dolayı sınırlarımız Şimal’i kapsıyor. Cenup’e hücum etmek Cenup’i zapt etmek benzer biçimde bir niyetimiz olmadığını, haklarımızı devralarak kendi devletimizi oluşturduğumuzu konu alıyor. Cumhuriyet ise yönetim şeklimizi açıklıyor. Türk kelimesi ise soyumuzu, ırkımızı konu alıyor. O nedenle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Şu demek oluyor ki bu haliyle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim coğrafi sınırlarımızı da belirleyen bir isimdir.”

Denktaş isim değişikliğinin hukuki boyutuna da dikkat çekerek, “Hukuki açıdan da değerlendirildiğinde Anayasa’nın ilk üç maddesi değiştirilemez hükmü var. Bu durumda anayasal açıdan bu değişim oldukça mümkün görünmüyor” diye konuştu. Ek olarak adanın bütünün dünyanın geri kalanı tarafınca Helen adası olarak görüldüğüne dikkat çeken Denktaş, “Tüm dünya tüm talibi bir Helen adası olarak görüyor, bizim ilkin bunu değiştirmemiz lazım. Ülkenin isminin değişmesiyle zihniyetler değişmiyor.  Bunu değiştirebilmek için biz ilkin kendimize haiz çıkmalıyız. Kıbrıslı Türk kimliğimize haiz çıkmalıyız. Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne haiz çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.