DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

‘Eğitim ve sıhhat bir arada olmalı’

‘Eğitim ve sıhhat bir arada olmalı’
31.08.2023 22:15
4
A+
A-

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), okullarda “hijyen ortam sağlanması için mevcud hademe eksikliği, toplumsal mesafenin korunmasına yönelik uygulamaların net olmaması ve uzaktan eğitim için altyapı eksikliklerinin” eğitim yılına başlamadan ilkin önlerindeki en ciddi problemler bulunduğunu belirtti.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Genel Yazman Selma Fiil ve Eğitim Sekreteri Hasan Soyer, eğitim yılı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Sendika Başkanı Tahir Gökçebel, görüşmede yapmış olduğu konuşmada pandemi döneminde insan sağlığının ön planda olması icap ettiğini, eğitimin de oldukça mühim bulunduğunu, bu yüzden ikisinin de bir arada yürütülmesi için yolların bulunması icap ettiğini beyan etti.

“YÜZ YÜZE EĞİTİM KAÇINILMAZ”

Gökçebel, 10 Mart’ta okullarda karşı karşıya eğitime ara verildiğini, ortaya çıkan tablo incelendiğinde yüz “yüze eğitimin kaçınılmaz” bulunduğunun ortaya çıktığını altını çizdi.

Karşı karşıya eğitimin durduğu 10 Mart sonrasında eğitimin tekrardan başlamasına yönelik ciddi bir hazırlığın yapılamadığını korumak için çaba sarfeden Gökçebel, “İyi bir hazırlık süreci geçirilseydi bugün okullar karşı karşıya eğitime hazır olmuş olacaktı” dedi.

Gökçebel, “Hükümetin daha görevli, daha süratli ve cemiyet ihtiyacına gore politikalar geliştirmesi gerekiyordu” dedi.

Talebe velilerinin de pandemi sürecinde eğitim mevzusunda görüşlerine verdikleri önemden yola çıkarak talebe velilerine yönelik de anket başlattıklarını açıklayan Tahir Gökçebel, ankete KTOEÖS web sayfasından erişilebileceğini kaydetti.

EYLEM: “HADEME KONUSU ÇOK ÖNEMLİDİR”

Genel Yazman Selma Fiil de Hükümetin eğitim yılı için kafi bir hazırlık yapamadığını, alınan somut herhangi bir önlem bulunmadığını savundu. 

Okullardaki hademe eksikliği ve hijyen malzemelerinin tedarikinde yaşanabilecek sıkıntılara değinen Fiil, “Bilhassa hademe mevzusu oldukça önemlidir” dedi.

“TEMİZLİK MALZEMESİ İHTİYACI 30 BİN TL”

Hükümetin okullara bir defaya mahsus temizlik malzemesi yardımı yapmayı öngördüğünü kaydeden Fiil, okullarda senelik averaj temizlik malzemesi ihtiyacının 30 bin TL bulunduğunu belirtti. Geçmiş yıllara gore temizlik malzemesi ihtiyacının kat kat fazla olduğuna dikkat çeken Fiil, geçmiş yıllarda temizlik malzemelerinin okulların toplamış olduğu bağışlarla tedarik edildiğini beyan etti.

OKULLARDAKİ EKSİKLİKLER

KTOEÖS Eğitim Sekreteri Hasan Soyer tarafınca okunan bildiride de okullardaki eksikliklere dikkat çekildi.

Bildiride “Bu zamanda eğitim, içerik, şekil, müfredat, materyal, ölçme-değerlendirme açısından tekrardan yapılanmalı, eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için kamusal eğitime kaynak aktarılmalıdır” denildi.

EKSİKLİKLER…

Bildiride, okullarda kadro eksikliklerinin tamamlanmadığı, okullardaki onarım tadilatların tamamlanmadığı, uzaktan eğitim için web altyapısının ve müfredatın tamamlanmadığı, materyallerin hazırlanmadığı; talebe taşımacılığı ile ilgili ciddi bir emek harcama yapılmadığı; hijyen, temizlik için hiçbir okula somut bütçe ayrılmadığı; uzaktan eğitim için kaç öğrencinin bilgisayarı ve web erişiminin olmadığı yönde emek harcama yapılmadığı, herhangi bir okulda olay görülmesi halinde uygulanacak protokolün netleştirilmediğini,  okullarda hademe eksikliğinin giderilmediği açıklandı.

“ÖNLEMLER KLAVUZU UYGULANABİLİR DEĞİL”

Eğitim Bakanlığı tarafınca hazırlanan Pandemi Sürecinde Alınacak Önlemler Kitapçığının yetersiz olmakla beraber birçok maddesinin uygulanabilir olmadığını savunuldu.

“Kitapçıkta okullarda kullanılması gerekene temizlik malzemelerine yer verildiği sadece söz mevzusu malzemeleri alamayacak okulların bulunmuş olduğu; okul idareleri, öğretmen ve velilere uygulanması imkânsız görevler yüklendiği; hademesi yetersiz yada yarı zamanlı okulların bulunduğunun bilinmesine karşın tüm okullarda wc temizliğinin günde 6 kez yapılması, kullanılan eşyaların hijyen temizliğinin yapılmasının talep edilmiş olduğu sadece bunun mümkün olmadığı; teneffüslerde toplumsal mesafe kuralının sağlanmasının talep edilmiş olduğu sadece bunun iyi mi sağlanacağı hakkında data verilmediği; okul idaresinden toplu taşımacılık mevzusunda yapılamayacak bir düzenleme yapmasının istendiği; tanınan eğitime devam etmeme hakkının eşitsizliği derinleştireceği” görüşleri yer aldı.

ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİ: UZAKTAN EĞİTİM VERİMSİZ

KTOEÖS bildirisinde süreçle ilgili olarak öğretmenlere yaptırılan anket hakkında da data verildi.

Ankete gore öğretmenlerin yüzde 54’ü toplumsal mesafenin korunamayacağı, yüzde 94’ü taşımacılıkta toplumsal mesafenin korunamayacağı, yüzde 12,6’sı okulların temizlik ve dezenfektan maddelerine ulaşabileceği, yüzde 85’i verilen uzaktan eğitimin verimsiz olduğu; yüzde 91’i uzaktan eğitim için altyapının yetersiz olduğu görüşünde.

ÖĞRETİM YILI OKUL İHTİYAÇLARI

Basın toplantısında okul gereksinimlerine da dikkat çekildi. Genel Yazman Selma Fiil,12 okulda derslik eksikliği,18 okulda herhangi bir onarım/bakım çalışmasına başlanmadığı, 6 okulda müdür eksikliği, 12 okulda muavin eksikliği,15 okulda öğretmen eksikliği, 23 okulda da hademe eksikliği bulunduğunu kaydetti.

Fiil, “Birçok okulda hademe eksiklikleri olması bilhassa pandemi döneminde büyük sorun yaratacaktır. Hijyen ortamının sağlanmasının mecburi olduğu bu şekilde bir dönemde okullardaki hademe eksikliği negatif sonuçlar doğmasına niçin olacaktır” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.